Opozicijos spaudos konferencija

Lapkričio 6 d. savivaldybės mažojoje salėje vyko opozicijos

spaudos konferencija, kurios metu opozicijos atstovai išsakė savo nuomonę apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Korupcijos prevencijos valdybos atliktą korupcijos rizikos tyrimą Prienų rajono savivaldybėje komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos organizavimo srityje bei Savivaldybės tarybos posėdyje priimtą sprendimą dėl individualių pakuočių atliekų surinkimo konteinerių pirkimo. Konferencijos organizatoriai diskutavo Savivaldybės tarybos Etikos ir Kontrolės komisijų veiklos bei kitais savivaldybės gyventojams aktualiais klausimais.

Spaudos konferencijos pradžioje opozicijos vadovė Rima Zablackienė pastebėjo, kad STT atliktas korupocijos rizikos tyrimas tiek Alytaus regioniniame atliekų centre, tiek Prienų rajono savivaldybėje komunalinių atliekų tvarkymo paslaugų sferoje yra pačiu laiku ir turėtų iš esmės pakeisti daugelį dalykų paslaugos organizavimo ir apmokėjimo už ją srityse. Tarybos narei nerimą kėlė tai, kad STT atlikta analizė ir ataskaita pateikta dar rugpjūčio 28 d., tačiau per du mėnesius ji nebuvo paskelbta visuomenei, o tarybos posėdyje nebuvo parengtas joks dokumentas, kuriuo būtų atsižvelgta į STT pastabas ir išvadas. Negana to, kad korupcijos pasireiškimo židinių STT aptiko nemažai ir jie reikšmingi, Savivaldybės tarybos posėdyje vėl buvo „prastumta“ sutartis su viena bendrove dėl atliekų pakuočių konteinerių pirkimo už 500 tūkst. Lt.

Tarybos narės teigimu, STT teigia, kad ARATC nuostatai nėra orientuoti į viešojo intereso atstovavimą ir gynimą ir primena komercinio uab‘o inetersus bei siekius. Esą ARATC nėra suinteresuotas atliekų mažinimu. Jiems naudinga gauti kuo daugiau atliekų ir, savaime suprantama, daugiau piniginių įplaukų. R. Zablackienės nuomone, jeigu būtų įvestas diferencijuotas mokėjimas, skatinamas rūšiavimas ir mažesnis mokestis, pajamos ARATC‘ui sumažėtų. STT, pasak jos, teigia, kad „ARATC metodikoje naudojamose formulėse yra dėmenų, kurių skaičiavimas nenurodytas, yra dėmenų, įrašytų du kartus, dėmenų, kurie nepagrįstai didina gyventojų mokamos rinkliavos dydį. Metodikoje nustatytų formulių aiškumo stoka vertinama kaip korupocijos rizikos veiksnys, sudarantis sąlygas nepagrįstai didinti rinkliavos dydį“. Tarybos narės teigimu, STT tyrime pateiktose išvadose numatyta, kad dividentus savivaldybės pasidalina, taigi jeigu atsiranda dividentų ir savivaldybės juos dalinasi, atsiranda prielaida, kad Prienų rajono savivaldybė gali būti suinteresuota ARATC pajamų didinimu, o tai gali būti susiję su politikais ir politiniais sprendimais.

R. Zablackienės teigimu, savivaldybės pačios nustatinėja rinkliavos kainas, tačiau iš STT atlikto tyrimo matyti, jog jas diktuoja ARATC, o Taryba įvykdo ne tik šį bendrovės pageidavimą, bet ir „vartų“ mokesčio didinimą, didindama kainą. STT teigimu, „vartų“ mokestį turi tvirtinti Savivaldybės taryba, taip pat pataria savivaldybėms svarstyti galimybę taikyti miršrų gyvenamojo ploto ir gyventojų skaičiaus apmokestinimą.

Analizuodama STT tyrimo išvadas, R. Zablackienė perskaitė STT siūlymą Birštono ir Prienų savivaldybių kontrolės ir audito tarnyboms atlikti tyrimą ir nustatyti, ar šiose savivaldybėse esantiems juridiniams asmenims pagrįstai ir teisėtai yra suteikiamos lengvatos, nes jų procentas šiose savivaldybėse yra didžiausias. Opozicijos atstovės kritikos susilaukė ir administracijos nurodymas patiems seniūnams spręsti, ar būstas toje seniūnijoje tinkamas gyventi, ar ne, gali privažiuoti „Ekonovus“ iki gyventojo ar negali. Jos nuomone, šią funkciją turėtų atlikti sudaryta komisija, kuri esą yra, tačiau niekur pati nevažiuoja.

Papildydamas R. Zablackienės mintis, opozicijos atstovas Juozas Krikštolaitis pastebėjo, kad ne lengvatas taikyti reikėtų, o peržiūrėti visą vietinės rinkliavos sistemą. Pasak jo, esant dabartinei sistemai ir taikant nurodytą indeksavimo koeficientą, buvo galima nustatyti gerokai mažesnę rinkliavos kainą. Tarybos narys teigė, kad, vadovaujantis spalio 20 d. aplinkosaugos ministro įsakymu dėl šiukšlių surinkimo, Savivaldybėje turi būti paskirtas administratorius, kuris administruotų šiuos procesus.

Nusiskundimus dėl dabartinės rinkliavos sistemos bėrė ir ūkininkai Jonas Vilionis ir Martynas Butkevičius. Jie piktinosi, kad už šimtų ir tūkstančių kvadartų fermas ūkininkai privalantys mokėti nuo ploto, nors tose patalpose jokių buitinių atliekų, išskyrus mėšlą, nekaupiama. Pasak M. Butkevičiaus, ūkio subjektams netinka šios paslaugos teikimo kriterijai, kadangi ūkininkai turi laikytis griežtų gamtosauginių reikalavimų ir pagal sudarytas sutartis išrūšiuoti bei pristatyti plastmases, padangas, plėvelių atliekas, tepalus, metalo laužą. „Jeigu išrūšiuojame, kas lieka? Pustuščius konteinerius surenkame. Galėtume sudaryti sutartį su paslaugų tiekėjais atskiru vienetu: sukaupsime kelis kubus ir paskambinsime, kad išvežtų“, – sakė jis.

J. Krikštolaitis pridūrė žinantis savivaldybių (Raseiniai, Kaišiadorys), kurios nuėjo kitu keliu, Jose ir mokestis mažesnis, ir šiukšlių neliko. Jis paneigė kalbas apie neveiklią ir pasiūlymų neteikiančią opoziciją, pabrėždamas, jog opozicija žino, kaip padaryti, bet kai su ja nesiskaito, neturi galimybės savo sprendimus įgyvendinti.

Opozicijos atstovai sutartinai teigė, kad sutartis su ARATC yra ydinga, bendrovės direktoriui suteikti per dideli įgaliojimai, nėra argumentuoto kainos pagrįstumo, Savivaldybė nevykdo jokios kontrolės. Opozicijos narių nuomone, pirmiausia reikia mažinti paslaugos kainą, neprisirišti prie vieno paslaugos tiekėjo „Ekonovus“, kuris ne tik išstumia iš rinkos konkurentus, bet ir iškelia paslaugos savikainą, o paieškoti vežėjų, kurie atskirose rajono vietose surinktų atliekas pigiau. Kalbėdami apie galimybes sumažinti rinkliavos mokestį, jie siūlė įvesti mišrų apmokėjimo mechanizmą, skatinti rūšiuojančiuosius, įsileisti į savivaldybę Eko taškus.

Spaudos konferencijoje J. Krikštolaitis užsiminė ir apie Taryboje priimamus finansinius sprendimus, kaip antai praėjusiame Tarybos posėdyje patvirtinti KKSC direktoriaus, švietimo įstaigų vadovų bazinės mėnesinės algos koeficientai, kurių galiojimo data, jo teigimu, yra atgalinė.

Naujai išrinktas Kontrolės komiteto pirmininkas Vytautas Martinaitis žadėjo darbo imtis iš peties. Jis jau susipažino, ką nuveikęs komitetas, kai jam vadovavo A. Gustaitis. Pasak V. Martinaičio, Kontrolės komiteto ir Savivaldybės kontrolieriaus tarnybos veiklos objektas – 6 viešosios ir 41 biudžetinė įstaiga, kurių kontrolė vykdoma pagal konsoliduotą programą. Komiteto pirmininkas teigė dalyvavęs susitikime su Savivaldybės kontroliere ir numatė bendras veiklos gaires bei sritis, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

Antrindama opozicijos partneriui, R. Zablackienė priminė, kad Kontrolės komitetas dar pavasarį siūlęs Tarybai ir merui inicijuoti naują sprendimą dėl administracijos direktoriui suteiktų galių skatinti, bausti savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovus, administracijos darbuotojus, bet sprendimas iki šiol neparuoštas. Tarybos narei sukėlė abejonių nepagrįsti kai kurių švietimo įstaigų vadovų atleidimai ir žalos išieškojimas iš tų pačių asmenų. Tai leidžia manyti, jog skatinimo / bausmių mechanizmas nėra labai skaidrus. Ne paslaptis, teigė ji, kad Švietimo skyriuje numatyta naikinti vieną etatą, tuo tarpu Ašmintos pradinio ugdymo skyriuje paskirta pavaduotoja trims mokytojams vadovauti. Tarybos narė pasigedo diskusijų apie laikino prieglobsčio vietą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje asmenims, nors daugelis savivaldybių, šią problemą yra išsprendusios. Jos žiniomis, numatytose patalpose šiuo metu yra apnakvyndinami specialiojo ugdymo skyriaus vaikai.

Opozicijos atstovė priminė gavusi Naujosios Ūtos gyventojų prašymą išsiaiškinti, kodėl gyvenvietėje nuo vasaros nedirba viešoji biblioteka. Gyventojų teigimu, bibliotekininkei išėjus iš darbo, biblioteka buvo užrakinta, o žmonės neteko galimybės naudotis kompiuteriais ir knygomis. Balbieriškio gyventojai taip pat jau seniai neduodantys ramybės dėl antro autobuso sustojimo trijų kilometrų gatvėje, kurioje įrengtas tik vienas sustojimas gatvės pradžioje.

Etikos komisijos pirmininkas Martynas Butkevičius pastebėjo, kad komisijoje yra pozicijos dauguma, todėl sprendimai priklauso nuo pozicijos balsavimo, ir pasidžiaugė, jog kai kuriais klausimais pozicijos ir opozicijos nuomonės sutapo. Į komisijos ir opozicijos akiratį ne kartą pakliuvęs tarybos narys E. Visockas paskutinį kartą buvo svarstytas, kai į komisiją kreipėsi „Žiburio“ gimnazijos kūno kultūros mokytojai, pareiškimę teigę, jog kolega pareikalavo 6 papildomų darbo valandų, esą netgi grasino teismu. Etikos komisijai užkliuvo, kad E. Visockas, pasinaudodamas Tarybos nario mandatu, darė spaudimą, todėl atlikus tyrimą buvo konstatuota, kad E. Visockas pažeidė Viešųjų ir privačių inetersų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. Šios komisijos išvados buvo pateiktos ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, iš kurios, M. Butkevičiaus nuostabai, nesulaukiama jokio atsakymo, tačiau tikimasi atitinkamos reakcijos iš mero ir valdančiosios daugumos.

R. Zablackienė užsiminė, tačiau plačiai nekomentavo administracijos direktoriaus atsakymo į paklausimą apie Balbieriškio seniūnui išmokėtą pašalpą dėl jo ligos. Ji tik pastebėjo, kad 2012 m. nedarbingumo pažymėjimus turėjo 36 administracijos darbuotojai, iš kurių tik vienam, be seniūno, buvo paskirta pašalpa. Taip pat nusistebėjo, jog A. Tomkevičiui kvalifikacinė kategorija suteikta neeiliniame tarnautojų vertinime, nesulaukus eilinio vertinimo, vyksiančio ateinančių metų sausio mėnesį.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close