Įamžintos Nemuno kilpose įsikūrusios bendruomenės

Birštono ir Prienų apylinkes apraizgiusios Nemuno kilpos nuo senų laikų žmonijai buvo didelė mįslė ir sunkiai įsivaizduojamas gamtos pokštas. Čia patekęs žmogus atsidurdavo tarytum upės nelaisvėje, nes nebuvo nežinoma, nei kiek tų kilpų, nei kaip jos vingiuoja. Tik dabar Nemuno kilpų vingius galima pamatyti iš paukščio skrydžio – skrendant lėktuvu ar oro balionu, kaip įprasta Birštono kurorte.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nemuno kilpos, tik sumažintu masteliu, yra pavaizduotos ir išklotos akmenimis Birštono centriniame parke – gali jomis eiti pėsčiomis. Kaip sakė J. Aleksandravičius, Nemunas centriniame parke yra sumažintas 40 kartų ir vingiuoja apie 2 km.

Birštono savivaldybės teritorijoje yra susikūrusios 5 bendruomenės: Birštono, Birštono vienkiemio, Nemajūnų, Siponių ir Matiešionių krašto.

Tuometiniam Birštono savivaldybės mero pavaduotojui Juozui Aleksandravičiui kilo geniali mintis, kad Birštono centriniame parke sumažintose Nemuno kilpose būtų galima rieduliais paženklinti ir bendruomenių išsidėstymo vietas.

O šią idėją paskatino tai, kad Birštone kasant pamatus „Eglės“ sanatorijos pastatams buvo rasti 6–7 didžiuliai rieduliai, kurie atiteko savivaldybei. Jie buvo nuvežti Stakliškių akmenskaldžiams, kurie juos gražiai apdorojo. Originalūs bendruomenių žymekliai buvo padėti (t.y. pastatyti) toje vietoje, kur prie Nemuno įsikūrusi ta bendruomenė.

Prie šių žymeklių pastatymo dirbo visų bendruomenių atstovai, daug prisidėjo ir architektai, ir UAB „Rūdupio“ specialistai, kurie projektavo, kur tie ženklai turi būti pastatyti.

Dabar Birštono centriniame parke galima pasigrožėti ne tik sumažintomis Nemuno kilpomis, bet ir gražiais, originaliais žymekliais su akmenyje iškaltu Nemunu ir vietovės pavadinimu. Akmenys su užrašais žymi ir Prienų bei Punios vietoves.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close