Politika: valstybės stiprinimas ar kova už būvį?

Panašu, kad šiuo metu svarbiausia visų Prienų krašto gyventojų aptarinėjama tema – postų dalybos Savivaldybėje. Gal ir ne veltui.

Mero rinkimų antrasis turas parodė, kad rajonas suskilęs pusiau. Na, gal į tris dalis: vienos spalvos gerbėjai, antros spalvos gerbėjai ir didžioji dauguma – likusio spektro ir pilkosios spalvos koalicija, kuriai užtenka gyvenimo džiaugsmo ir be politikos, besitaškančios it vandenynas savo purslais.

Pranesimas
Prognozės neišsipildė…. (kalba netaisyta, autorius redakcijai žinomas)

Tačiau politika turi ne tik depresiją rajono gyventojams varančių priemonių, bet ir savo žaidimo taisykles. Žaidimo taisyklės visada baigiasi kitų rinkimų laukimu. Ir praėjusios kadencijos, ir ateinančios kadencijos Taryboje – tikras margumynas. Todėl visiems įtikti tikrai bus neįmanoma. Ko gero, ir išsikovoti visiškos valdžios niekam nepavyks. Tuomet beliks laukti kitų rinkimų, pasinaudoti visomis juodomis, baltomis ir gerokai iš proto vedančiomis technologijomis bei vėl tikėtis. Totalios pergalės. Kitokia pergalė suteikia tik viena – ketverius metus trunkantį galvosūkį, kaip išsaugoti savo postą.

Balandžio 16 d., kai bus skiriami laikinieji arba jau nuolatiniai naujos kadencijos Prienų rajono savivaldybės administracijos tarnautojai, paaiškės, kokie politikai užsitarnavo partnerių pagarbą ir simpatijas. Jau ne paslaptis, kad pajudės dabartiniai aukščiausieji administraciniai postai. Nors jau prieš rinkimus prasidėjusios postų dalybos dar tik įgyja pagreitį ir sustumdytos kėdės nuolat perstumdomos, jau aišku, kad mažų mažiausiai – vyks rotacija. Tiesa, galima spėlioti, galima tylomis pasidomėti, tačiau tikrieji šiuos postus užimsiantys kandidatai paaiškės tik balandžio 16 d., o gal ir vėliau. Nors į valdančiosios daugumos poziciją grįžo tos pačios politinės jėgos, ko gero, tikrasis Savivaldybės darbas prasidės tik po gero pusmečio. Iš aktyvaus aukščiausiųjų postų perdėliojimo galima spėti, kad kol kas stabilių susitarimų dar trūksta.

Faktas, kad Prienų krašto žmonės galės bent pusmetį pailsėti nuo aktyvių reklaminių politinių kampanijų, kurių metų ne tik pašto dėžutės tapo panašios į perdirbimui skirtos makulatūros šiukšliadėžes, bet ir pastatai puikavosi tik prieš rinkimus šypsenomis pasipuošiančių politikų atvaizdais. Šiemet visus „džiugino“ ir važinėjančios reklamos. Visiems gerai pažįstami veidai taip gražiai šypsojosi, kad net sunku buvo įžiūrėti kitus eismo dalyvius.

DSC_9650

Žinoma, labai liūdna, tačiau reikia žiūrėti realiai – dabar Prienų krašto kandidatus į Tarybą renginiuose pakeis esami ar būsimi Seimo nariai. Kartais susidaro įspūdis, kad po rinkimų ir vieni, ir kiti Lietuvos labui dirba dienomis ir naktimis vien tam, kad likus pusmečiui arba porai mėnesių iki rinkimų taptų visuomeniškais kultūros, sporto bei bendruomeninius renginius lankančiais bedarbiais.

Tiesa, tuomet politikai irgi dirba. „Dėlioja šaškes“. Prisimena, kiek daug yra problemų rajone ir kaip reikia jas spręsti. Tiesa, skubėt spręsti jų nereikia. Kuo gi reikės kaltint kitoje barikadų pusėje esančius politikus prieš kitus rinkimus?

Taip ir keliaujame į šviesų rytojų. Reikia tikėtis, kad 2014–2020 metais europinių fondų įsisavinimas vyks ne šalia kovos dėl valdžios, bet vietoj jos. Ne vienas verslininkas, ūkininkas ar tiesiog samdomas darbuotojas pripažįsta, kad braška rajono ekonomika. Europiniai fondai gali padėti, bet ne nudirbti visą darbą už mus. Juk vanduo būna skanus ir gali pagirdyti visus ištroškusiuosius tik laikomas blizgančiame ir sveikame, o ne supuvusiame ir kiaurame kibire.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close