Projektas su Japonijos mokiniais

Šilavoto pagrindinės mokyklos mokiniai nuolat dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose projektuose. Šiais metais vyresnių klasių mokiniai vykdė įdomų integruotą projektą IIME 2014 – tarptautinį tarpkultūrinį tapybos darbo apsikeitimą su Japonijos mokiniais. Šį projektą inicijavo ir koordinavo Japonijos kultūros ir mokslo ministerija. Jame dalyvavo 5220 mokinių iš 106 mokyklų iš viso pasaulio. Kartu su kitomis mokyklomis iš 28 pasaulio šalių, tokių kaip Australijos, Kanados, Kinijos, Prancūzijos, Meksikos, Nepalo, Šri Lankos, Rusijos, Filipinų, Pakistano,Tanzanijos, Senegalo, Nikaragvos, Zimbabvės, JAV, Ugandos, Omano,Kirgizijos, Irano, Ekvadoro, Taivano dalyvavome ir mes. Kaip pažymėjo projekto koordinatorė iš Japonijos, mes buvome pirmoji mokykla iš Lietuvos, bandanti savo jėgas tokiame projekte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dar vasaros viduryje prasidėjo pasiruošimas projektui. Projekto koordinatoriams vyko įvairūs mokymai, kaip dalyvauti projektui skirtame forume, kaip įkelti reikiamą informaciją bei nuotraukas, buvo prašoma prisistatyti patiems koordinatoriams. Reikėjo detaliai suplanuoti visus projekto žingsnius. Mums vis reikėjo įtikinėti, kad mūsų mokykloje yra internetas ir galimybė naudotis elektroninįu paštu. Vėliau,projekto vykdymo metu kiekvieną mėnesį reikėjo pildyti išsamias ataskaitas.

Mokslo metų pradžioje mūsų mokiniai bendravo su japonais specialiai projektui sukurtame forume. Reikėjo angliškai pristatyti save, savo mokyklą, gyvenamą vietą. Buvo įdomu atsakinėti į japonų mokiniams iškilusius klausimus ir susipažinti su mums tolimos šalies mokinių gyvenimu. Kitame etape reikėjo susitarti dėl darbo temos, pačio darbo formos pasirinkimo.

O sausio mėnesio pradžioje iš Japonijos jau gavome dažus ir darbą, kuriame buvo pavaizduota tik dalis piešinio, o mūsų 8-10 klasių mokiniams reikėjo užpildyti trūkstamas jo dalis.

Atlikti tapybos darbą didelio formato drobėje mūsų mokiniams buvo nemažas iššūkis. Mes tokių darbų praktiškai nebuvome darę, o be to iškilo problema, kaip vis dėlto pristatyti savo šalį. Praėjus pirmajam nerimui, ėmėmės darbo. Pasiūlėme visoms klasėms įsitraukti į meninį projektą ,,Pristatau Lietuvą pasauliui“. Įvairaus amžiaus ir į skirtingų gebėjimų vaikai turėjo galimybę meninės raiškos priemonėmis išsakyti savo mintis. Prisiminėme, kas mus skiria nuo kitų pasaulio tautų, kuo mes unikalūs, kuo ypatinga mūsų gamta, mūsų liaudies kūryba, mūsų tradicijos. Vaikai kibo į darbą. Buvo daug įvairių pasiūlymų, visus reikėjo aptarti ir išrinkti geriausius variantus. Peržiūrėjus mokinių darbų eskizus ir pradėjus pildyti drobės ,,baltas dėmes‘‘ pradėjo dėliotis Lietuvos, kaip tautos ir valstybės vizija: Valstybingumo simboliu tapusi Gedemino pilis, Vilniaus kalvų fone stovintys stogastulpiai, iš melsvų vandenų, tarsi iš pasakos ,,Eglė – žalčių karalienė‘‘ kylantys žalčių siluetai. Kitame drobės krašte atgijo mūsų didysis tautos pasididžiavimas – krepšinis, dar viename – kulinarinis paveldas , kurį įprasmina tautiniais drabužiais apsirengusi vaikų pora, sutinkanti svečius su duonos kepalu ir lietuviška gira.

  Manome, kad darbas pavyko, mokiniai, kurie daugiausia triūsė prie projekto įgavo neįkainojamos patirties ir drąsos. Tuo pačiu turėjo progą pasididžiuoti prieš tolimosios Japonijos vaikus savo mažyte, bet turtinga tėvyne Lietuva.

Darbas pabaigtas ir išsiųstas atgal į Japoniją. Dabar forume mokiniai pasidalins savo mintimis, kaip sekėsi atlikti šį darbą, galės pasivaišinti ir japoniškais saldumynais, kurie atkeliavo iš tolimosios šalies.

 

Anglų kalbos mokytoja metodininkė L.Čepulinskienė ir dailės vyr. mokytoja R. Galinienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close