2014 metais minėsime 300-ąsias K. Donelaičio gimimo metines. Kaip pasitiksime šią svarbią datą, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų.

Džiaugiamės netikėta sėkme, nes mums paskambino mokinių savivaldos

koordinatorius iš Vilkaviškio rajono Keturvalakių pagrindinės mokyklos ir susitarėme dėl susitikimo, kurį organizavo Š. Mikaila, Birštono gimnazijos mokinių parlamento prezidentas. Smagu buvo priimti savo mokykloje dvylika Keturvalakių pagrindinės mokyklos mokinių tarybos narių, dalintis mintimis apie mokinių savivaldą, jos veiklą.

Svečiai pakvietė mus į savo miestelį ir užsiminė, kad jie koordinuoja respublikinį projektą „Donelaičio Lietuva”. Sužinojome, kad projekte dalyvauja penkios respublikos mokyklos, jau vyko komandų susitikimas-susipažinimas „Tarp tautosakos klodų” ir  dabar ruošiamasi antrajam etapui – K. Donelaičio pasakėčių inscenizacijoms.

Į „Donelaičio Lietuvos” veiklą įsijungė folkloro ansamblis „Sūduviai”, psichologė V. Venčkauskienė. Projektą paskatino Keturvalakių pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytojų pažintis su Berlyne gyvenančiu lietuviu Leonu Stepanausku, kuris atstovauja Vokietijos baltistų moksliniam susivienijimui ir jau ne vienerius metus „serga” donelaitika, šia tema rašo aktualius straipsnius šalies spaudoje.

Projekto eigoje dar numatytos kelionės į Vilniaus universitetą bei Kauno viešąją biblioteką, o pabaigai – į Tolminkiemį. Mus labai nudžiugino, jog naujieji draugai iš Vilkaviškio rajono pakvietė prisijungti ir išmėginti savo jėgas. Kadangi buvome labai „nauji”, tai teko prisistatyti ir save parodyti. Patikome, šiltai priėmė. Galėjome pamatyti Pilviškių „Santakos” gimnazijos, Virbalio vidurinės, Alvito, Marijampolės rajono Padovinio ir Mokolų pagrindinių mokyklų mokinių inscenizuotas pasakėčias. Šeimininkai labai gražiai suvaidino Krizo dukros vestuves iš K. Donelaičio „Metų”. Mums belieka nenuvilti pasitikėjimo ir energingai kibti į darbą ruošiantis inscenizuoti „Pavasario linksmybes”.

Smagu, kai Donelaičio žodžiai atgyja jaunimo lūpose, kai mokiniai suvokia šių žodžių prasmę ir perkelia juos į šiandieną, kur saulelė vis dar „atkopdama budina svietą”.

 

Asta Ferevičienė,

projekto koordinatorė Birštono gimnazijoje

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close