Kelias į sveikatą – tai kelias į savęs pažinimą

Žmonės dažnai kartoja: sveikata – brangiausias turtas. Bet tą turtą taip prastai saugo, jog iššvaisto dar jaunystėje. Viena iš priežasčių – žinių trūkumas, nesugebėjimas atsisakyti netikusių įpročių, kūno ir dvasios tingumas. Kartais reikia postūmio, kad žmogaus mąstymas pasikeistų. Tam pasitarnauja gera knyga, gyvas pavyzdys ar įtaigus žodis. Tokiu tikslu į sveikatos ir asmenybės tobulėjimo seminarą pagal M. Norbekovo metodiką pakvietė sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“.

Paskaita-seminaras vyko spalio 25 d. Prienuose, Nemuno kilpų regioninio parko lankytojų centre. Gausiai susirinkę sveikos gyvensenos propaguotojai turėjo galimybę ne tik sužinoti, kur slepiasi gyvenimo nesėkmių priežastys, bet ir gauti instrukciją, kaip tapti sveikesniais ir laimingesniais.

Paskaitą skaitė Arūnas Maliauskas, Maskvos „Žmogaus sveikatos instituto“ atstovas Lietuvoje. Prieš gerus šešerius metus, paveiktas akademiko Mirzakarimo Norbekovo sistemos mokslų, jis iš esmės pakeitė savo gyvenimą. Darbas, kurį jis dirba – kasdieninė veikla, pomėgis, mokant žmones dirbti su savimi, visada būti geros nuotaikos, jaustis nugalėtojais. Visa tai, kuo A. Maliauskas dalinosi, yra jo paties patirta, išgyventa, asmeniškai patikrinta.  

Buvo laikas, kai ir naujojo požiūrio į žmogaus sveikatą skleidėjas gyveno dažnam iš mūsų įprastą gyvenimą, pilną stresų, nerimo, nepasitenkinimo, pavydo, trumpai tariant, negatyvių emocijų. Jis patikino turėjęs visą komplektą ligų. Pasak jo, jei vienas organas išsiderina, kiti pamažu taip pat. Kas gi privertė praregėti? Anot svečio, ligos, praradimai, vienas po kito kartinę gyvenimą ir darę vis nelaimingesnį, privertę ieškoti, kas yra ne taip. „Pagal sistemą naujas įprotis formuojasi per 40 dienų. Kaip bebūtų blogai, siūloma priimti nugalėtojo pozą. Dirbau pagal daktaro M. Norbekovo sistemos nurodymus. Viskas keitėsi ne tik organizme, bet ir gyvenime. Sakoma, kad nėra paveldimų ligų, yra paveldimi charakterio bruožai. Keiti įpročius, keičiasi charakteris. Kai keičiasi charakteris, keičiasi likimas. Svarbiausia yra domėtis. Kai ieškai, tikrai atrasi sau priimtiniausią būdą. Svarbiausia bet kokias žinias ar praktikas susisisteminti pagal save. Mano gyvenime viskas pasikeitė 180 laipsnių kampu. Šiandien aš džiaugiuosi gyvenimu, kiekviena akimirka. Labai tiktų visiems žinoma frazė: ,,Pakeisk save, pasikeis pasaulis!“ – sakė daktaro M. Norbekovo, išleidusio vieną iš garsiausių savo knygų „Kvailio patirtis arba kelias į praregėjimą“, pasekėjas.

A. Maliauskas papasakojo apie knygos autorių. M. Norbekovas yra psichologijos, pedagogikos, medicinos, filosofijos daktaras, profesorius, Rusijos ir kitų užsienio akademijų narys korespondentas, „Žmogaus savaiminio atsistatymo instituto“ įkūrėjas ir prezidentas. „Kai autoriui buvo 20 metų, jis buvo gydytojų pasmerktas. Jam pranešė, jog likę gyventi keturi mėnesiai. Atsitiktinumo dėka likimas jį suvedė su šimtamečiu senuku. Tačiau pradžioje ir šis pasakęs: aš lavonų negydau. Tai Norbekovą įkvėpė ieškoti būdų įveikti ligą ir mirtį. Norbekovo atrasta metodika padėjo tūkstančiams žmonių be jokių vaistų ir be gydytojo pagerinti regėjimą ir išsigydyti kitas ligas. Jo metodika – tai fizinių ir psichoemocinių pratimų kompleksas, padedantis lengviau, visapusiškiau ir patikimiau pažinti kūno pojūčius, panaudoti jo įgūdžius, vystyti gebėjimą sąmoningai valdyti emocinę būklę. Ši sistema teikia ne tik informaciją, bet ir instrukciją veikti. Sveikas nori būti kiekvienas žmogus. Jeigu sakau: aš noriu būti sveikas, pasąmonė sako: esu ligonis. Jeigu skauda galvą, skubame pašalinti skausmą, gerti vaistus. Tačiau vaistai duoda tik greitą rezultatą, todėl turime išsiaiškinti, kokios mūsų ligos priežastys, kurioje vietoje esame užstrigę. Kaip gydo mus gydytojai? Kaip autoservise: vieni tepalus keičia, kiti – padangas, dar kiti – variklį remontuoja. O žmogus – tai ne organų maišas, o vieninga visuma, sistema. Norint atstatyti regėjimą, reikia prie viso organizmo prisiliesti, nes priežastį reikia rasti, o ne pasekmes gydyti, prirašyti vaistų ar uždėti akinius iki gyvenimo galo. Ar nors vienas gydytojas yra pasiūlęs pacientui, atėjusiam su regėjimo problema, pasitikrinti kepenis, stuburą, inkstus, kreiptis į ginekologą ar urologą? Ko gero, ne. O akys parodo mūsų vidinę būseną. Į viską reikia žiūrėti remiantis holistine sveikatos sistema“, – teigė lektorius.

Seminaro metu jis pamokė ir praktinių pratimų. Nors yra 10 krypčių, taikomų sveikatingumo kursuose, dėl laiko stokos seminaro dalyviai išbandė vos keletą. Svarbiausia, patikino A. Maliauskas, gera nuotaika ir tikėjimas pagijimu, kuris yra labai naudingas ligai įveikti. Todėl prieš darant autogeninę treniruotę ir raumenų atpalaidavimo pratimus, lektorius susirinkusiesiems primygtinai siūlė šypsotis. Šypsena, anot jo, pasiunčia signalus į centrinę nervų sistemą, kuri šią informaciją išnešioja po visus organus.

Seminaro metu jo dalyviai pirmiausia pamėgino atlikti automanualinį kompleksą. Tai atkuriamųjų organizmo funkcijų aktyvavimas, paeiliui veikiant tam tikrus biologiškai aktyvius taškus. Po to buvo atliekama atraminio-judėjimo aparato gimnastika: sąnarių ir raumenų mankšta, pasitelkus paprasčiausius fizinius pratimus ir atitinkamą psichoemocinę nuotaiką. Vėliau susirinkusieji pasimokė, kaip reikia treniruoti kraujagyslių sistemą, t.y. kvėpavimo metu mintimis dėmesį sutelkti į tam tikras biologiškai svarbias kūno sritis: akis, skydliaukę, saulės rezginį, delnus ir kt.

Be keleto paskaitos-seminaro dalyvių išbandytų metodų, metodikoje numatyti ir kiti: imuninės sistemos darbo stimuliavimas, nekontaktinis moterų ginekologinis ir vyrų urologinis-androloginis automasažas (lytinių hormonų gamybos aktyvinimas), randų ir rumbų šalinimas (po nuosekliai atliekamų pratimų esą pradeda veikti bendras organizmui nereikalingo jungiamojo audinio šalinimo mechanizmas), valios gimnastika (tai padeda aptikti ir keisti gyvenimiškosios patirties kaupimo procese įgytas neigiamas charakterio bruožų apraiškas, pavyzdžiui, tingumą, nepasitikėjimą savo jėgomis, nepasitenkinimą savimi), darbas su vaizduote (šio mąstymo dėka, savarankiškai ir dirbtinai modeliuodamas įvairius kūno pojūčius, žmogus įgyja praktinių dėmesio koncentravimo įgūdžių), emocinės būklės valdymas (nuo teigiamų emocijų link neigiamų ir atvirkščiai), jutimo organų atstatymas (darbas su klausa, uosle bei regėjimu).

„Visi kūno pažeidimai slypi sieloje, pasąmonėje. Dvasiniame lygmenyje padaryti pažeidimai atsiliepia kūno negalavimais, nuoskaudos, ilgai nešiojamos širdyje, sekina. Tuo tarpu visose religijose yra kalbama apie atleidimą. Metodikoje pateikti pratimai moko atleidimo, moko iš pasąmonės ištraukti tą rakštį emocijomis,“ – dar vieną sistemos privalumą įvardijo A. Maliauskas.

Nors lektoriaus A. Maliausko paskaita-seminaras vyko bemaž tris valandas, susirinkusieji nesigailėjo į jį atvykę. O jeigu susidarytų grupė, už tam tikrą mokestį pasikviestų lektorių į Prienus pravesti sveikatingumo kursus. 

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close