Aukojo ne tik maisto produktus

Spalio 19-20 dienomis 52 Lietuvos miestuose vyko tradicinė rudens „Maisto banko“ akcija. Penktadienį ir šeštadienį šalies prekybos centruose pirkėjus pasitinkantys „Maisto banko“ akcijos savanoriai prašė žmonių aukoti maisto nepasiturintiesiems.

„Maisto banko“ akcijos rengiamos daugelyje Europos šalių, Lietuva prisijungė nuo 2003 metų. Statistikos departamento duomenimis, mūsų šalyje skursta kas penktas gyventojas.

Šiemet labdaringa „Maisto banko“ akcija vyko anksčiau nei kitais metais, kadangi praėjusią savaitę buvo minimos Pasaulinė maisto bei Tarptautinė kovos su skurdu dienos. Akcijoje dalyvavo 327 šalies parduotuvės, 297 socialinės organizacijos, kurių globojami nepasiturintieji gaus surinktą maistą.

Akcija mūsų rajone buvo vykdoma parduotuvėse „Iki“ ir „Maxima“ Prienuose ir Jiezne. „Iki“ parduotuvėje paramą maistu rinko Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro savanoriai, trijose parduotuvėse Jiezne ir Prienuose – Socialinių paslaugų centro savanoriai. Žmonių paaukoti maisto produktai bus išdalinti šių centrų lankytojams, nepasiturinčioms šeimoms.

Parduotuvėje „Iki“ vykusioje akcijoje dalyvavo 24 savanoriai, paramos maisto produktais sulaukta iš 283 aukotojų. Iš viso buvo paaukota 613 įvairių prekių. Jiezne ir Prienuose prie „Maisto banko“ akcijos prisidėjo 73 savanoriai, jie surinko apie 1700 vienetų maisto produktų. Daugiausia piliečiai aukojo kruopų, makaronų, aliejaus, arbatos, cukraus, aliejaus, miltų, užpilamų sriubų ir sultinio, tačiau pasitaikė ir tokių, kurie nupirko kavos, šokolado, džiovintų vaisių, riešutų, sausų pusryčių ar higienos priemonių. „Iki“ parduotuvėje esančios vaistinės darbuotoja, padėjusi kreipšį maisto produktų už maždaug 30 litų, sakė: „Turiu mažų vaikų, žinau, kaip jiems norisi skaniau pavalgyti. O kaip vaikų norus ir savo minimalius poreikius patenkinti ant skurdo ribos gyvenantiems žmonėms? Neįsivaizduoju, kaip tokios šeimos išgyvena iš minimalaus atlyginimo“.

Prieniečiai D. ir G. Olsevičiai aukoja kasmet. Ir šiemet jie nupirko maisto produktų nepasiturinčioms šeimoms už daugiau nei 200 litų. „Mano vyras visada taip daro, kiekvienos akcijos metu“, – kuklinosi fotografuotis nelabai norėję sutuoktiniai.

Rajono mero pavaduotoja L. Jakinevičienė keletą metų „Maisto banko“ akcijose dalyvavo kaip šios akcijos iniciatorė ir organizatorė. Šiais metais ji buvo tarp tų, kurie parėmė nepasiturinčias šeimas, tačiau neužmiršo padėkoti savanoriams už pagalbą.

Akcijoje dalyvavę savanoriai iš miesto mokyklų džiaugėsi galėdami prisijungti prie tokios svarbios, jų nuomone, misijos. Dalis jų dalyvavo pirmą kartą, o kiti jau po antrą, trečią. Savanoriai pasidalijo mintimis apie tai, kodėl jie ir kiti žmonės aukoja. „Kada aukoji, jautiesi geriau, nei gaudamas. Tai geras jausmas“. „Man nesunku paaukoti kelis litus tiems, kurie kartais neturi pajamų išgyventi iki kitos pensijos ar neišgali išmaitinti didelės šeimos. Man negaila aukoti – ypač vaikams“. „Aš manau, kad tas, kuris nupirko nors po vieną produktą, kuris bus perduotas vargingai gyvenančiam žmogui, pasijus geriau, jam bus mieliau žiūrėti aplinkiniams į akis. To jausmo už pinigus nenupirksi“. „Aš pati kažkada gavau paramą maisto produktais. Žinau, kaip sunku buvo, likus be tėčio, mamai vienai užauginti du vaikus. Dabar ir mūsų šeima gali aukoti kitiems“.

Žinoma, buvo ir skeptiškai ar net priešiškai nusiteikusių piliečių, bet savanoriai tokiems buvo atlaidūs. „Tie, kurie niurzga, esą jiems tai niekas nieko veltui neduoda, esą gautus maisto produktus kažkas iškeis į degtinę, yra prieš gėrį nusiteikę žmonės. Jie neįžvelgia šviesesnių gyvenimo spalvų, nemoka ar nenori pasidalinti gerumu. Kaip bebūtų, tai supratimo, užuojautos artimam mokantis žingsnis. Ypač jaudina, kai į maisto produktų vežimelį kažką įdeda mažylio rankos. Tokių šeimų, nuo mažens savo vaikučius skatinančių užjausti, teko pamatyti ne vieną“, – sakė viena savanorė.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close