Susitikimas su garsiuoju kardiologu Jurgiu Brėdikiu

Kauno regiono biblioteka nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio vykdo projektą „BiblioHealth“. Jame dalyvauja ir Birštono viešoji biblioteka. Projekto tikslas – vyresnio amžiaus žmonėms suteikti patikimos informacijos apie sveiką ir aktyvų  gyvenimo būdą. Spalio 18 dieną Birštono viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su garsiuoju Lietuvos kardiochirurgu Jurgiu Brėdikiu.

Kaip sakė renginio svečią pristatydama Aistė, Jurgis Brėdikis – kardiochirurgas, akademikas, profesorius, buvęs Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras, LR ambasadorius Čekijoje, Vengrijoje, Turkijoje, Europos kardiotorakalinės chirurgijos, Tarptautinės širdies elektrostimuliavimo ir elektrofiziologijos ir Tarptautinės chirurgijos draugijų narys, širdies elektrostimuliacijos ir tachikardijos chirurginio gydymo pradininkas Lietuvoje. Tyrė ir taikė kardiochirurgijoje elektronikos metodus, lazerį, sukūrė naujų diagnostikos ir gydymo būdų. Kaune įkūrė širdies elektrostimuliacijos ir aritmijų chirurgijos mokyklą. Profesorius yra 13 monografijų ir vadovėlių autorius, daugiau kaip 60 išradimų autorius, du kartus apdovanotas LTSR valstybine premija. Be visų mokslinių straipsnių ir leidinių, J. Brėdikis jau yra išleidęs 4 grožinės literatūros knygas, kuriose aprašo atsiminimus iš gydytojo praktikos.

Į klausimą, kodėl profesorius nerašė tokių kūrinių anksčiau, o tik sulaukęs brandaus amžiaus, atsakė neturėjęs laiko, reikėjo rašyti mokslines knygas. Nors pats nuo mažens svajojo būti rašytoju, bet kaimynas patarė pirma stoti į mediciną, įsigyti gydytojo profesiją, kad turėtų apie ką rašyti.

Pasakodamas apie savo gyvenimo kelyje sutiktus žmones, turėjusius įtakos kai kuriems svarbiems apsisprendimams, prisiminė pirmąjį gydytoją, nulėmusį jo tolimesnį kelią medicinoje.

– Visi sutikti žmonės turėjo kokią nors įtaką. Ypač pradžioje. O vėliau jau aš pats turėjau patirties. Buvau gydytojo Algirdo Stropaus mokinys, tačiau galutiniam apsisprendimui įtakos turėjo Šiaulių ligoninės chirurgas Viktoras Grinkevičius, – sakė J. Brėdikis. Iš knygos „Likimas lėmė…“ buvo perskaityta ištrauka apie lemtingą apsisprendimą operuoti žmones.

Daugeliui buvo įdomu sužinoti, ar medikų darbas dabar ir sovietiniais laikais labai skiriasi.

– Nemanau, kad seniau buvo blogai. Karo ir pokario metais teko daug ir sunkiai dirbti sudėtingomis sąlygomis, buvome pakankamai gerai susipažinę su tarybine medicina. Dabar kiti laikai, medikai naudojasi sudėtinga aparatūra, aukštesnis paslaugų lygis, greičiau galima diagnozuoti ligas. Ilgiau ruošia gydytojus. Tik gaila, jog jie greitai tampa komerciniais gydytojais. Jauni, o nori turėti viską iš karto, – kalbėjo profesorius.

Prof. J. Brėdikiui teko lankytis Indijoje ir susipažinti su Rytų medicina. Pasak jo, jeigu ten nebūtų nuvykęs, neturėtų jokio supratimo, kas tai yra Ajurveda. O dabar knygoje aprašo, kaip reikia gyventi pagal Ajurvedą. Tai yra sveikos gyvensenos pavyzdys.

– Mus mokė gydyti kūną, o dabar galiu pasakyti, kad reikia žiūrėti į žmogų kaip visumą. Vadovaujantis Ajurveda, negalima gydyti vieno organo. Be to, Rytuose sakoma, kad daugelis ligų prasideda nuo galvos. Ten žmonės laimingi, geros nuotaikos ir nuolat šypsosi, maitinasi tik šviežiu maistu. Be to,  jie nebijo mirties ir tiki reinkarnacija.

Kalbėdamas apie ateities mediciną, teigė galimybę sujungti Rytų ir Vakarų medicinos mokslus. Prof. J. Brėdikis sakė, kad vieni šaiposi iš senovės išminties ir giria dabartį. Kada gydoma pagal simptomus, skausmas nuslopinamas, o liga lieka ir tampa lėtinė. Dabartinė medicina ligos neišgydo, nes nežino jos priežasčių, o Rytų medikai naudoja kitus būdus. Ūminiais atvejais tinka dabartinė, o kitais atvejais didesnį poveikį ir išgijimą garantuoja Rytų medicina. Tik gaila, kad pas mus tiek Ajurvedos, tiek kitų medicinos šakų mokymas nefinansuojamas. Ajurveda moko,  kaip išsaugoti sveikatą ilgus metus ir nesirgti. Juk natūrali medicina nekainuoja daug pinigų, o tai nelabai patiktų farmacinėms bendrovėms.

– Ajurvedos gimtinė yra Indija, tačiau ji skirta viso pasaulio žmonėms ir yra paprastai prieinama. Jos pagrindiniai principai: pozityvus mąstymas, maitinimasis, bendravimas – tai gelbsti nuo visų ligų ir pailgina gyvenimą, – sakė J. Brėdikis.

Profesorius daug pasakojo apie atsitikimus iš gydytojo praktikos Lietuvoje, Gruzijoje, apie tai, kad prie žmogaus mirties priprasti negalima. Negalima likti abejingam, kai kenčia ligonis. Dar niekas nenustatė gyvybės vertės: sveikata – brangiausias turtas, o gyvybė – neįkainojama. Vieno žmogaus mirtis – tragedija artimiesiems, o stichinė nelaimė, kai žūva tūkstančiai – tik statistika.

Susirinkusieji į susitikimą su žinomu mediku susidomėję klausėsi ištraukų iš jo naujausios knygos, sužinojo apie švarų, gyvą ir nepakitusios struktūros vandenį. Profesorius priminė tai, ką mes jau pradedame užmiršti – gražų ir nuoširdų žmonių bendravimą. Tiek namuose, tiek mokykloje nuo jaunystės žmogus turi būti mokomas tolerancijos ir pagarbos. Reikia aiškinti, kuo skiriasi vyras nuo moters, kas vyksta jų smegenyse.

Paklaustas, ar dar sulauksime naujų knygų, profesorius sakė, kad dar reikia rašyti apie likimą, intuiciją, energetinius laukus. Gal dar bus.

Susitikimo metu kalbėjo ir prof. J. Brėdikio kolegos bei mokiniai: Aleksandras Gorinas ir kartu dirbęs konsulu Čekijos ambasadoje Jonas Mackevičius.

Už suteiktus vertingus patarimus ir atsakymus į klausimus svečiui dėkojo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius ir bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė. Visi įsigijusieji J. Brėdikio knygas galėjo gauti ir autoriaus autografą.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close