Į gyventojų paklausimus atsako Birštono savivaldybės administracijos specialistai

Dėl turgaus

Niekaip nesuprantame, kodėl keistomis aplinkybėmis buvo parduoti pagrindiniai Birštono turgaus pastatai UAB „Kamintos investicija“. O dabar – nei investicijų, nei turgelio…

Likusių turgelio pastatų sklypelis taip suformuotas, kad kvailiau jau nebeįmanoma. Matyt, tam, kad niekas nenorėtų kuo nors užsiimti.

Dabar ruošiamasi įrengti (kada nors) turgelį šalia „Norfos“ bene už 2,6 mln., kai tuo tarpu 10 kartų pigiau galima atgaivinti esamą turgelį buvusioje vietoje…

Kaip tai būtų galima paaiškinti?

Šalia buvusios turgaus aikštės Muziejaus gatvėje Birštono savivaldybė nuosavybės teise valdo tris pastatus (Muziejaus g. 4, 4A ir 4B). Šiuos tris pastatus Tarybos sprendimu yra numatyta parduoti viešame aukcione.

Kiti šalia šios aikštės esantys pastatai yra privatūs ir jie niekada nepriklausė Birštono savivaldybei, todėl Savivaldybė nedalyvavo šių objektų privatizavimo procedūrose.

 

Dėl N. Silvanavičiaus namo

Daugeliui birštoniečių kelia nerimą buvęs N. Silvanavičiaus namas, kuris yra avarinės būklės – reikia tik stipresnio vėjo ar pravažiuojančių „furų“ dundesio, ir jis gali sugriūti. Kaip žinome, ten gyvena Kęstas Pranculis. Įdomu būtų sužinoti, ar tas pastatas iš tikrųjų privatizuotas? Jeigu taip, tai kodėl, nes jau seniai žinoma, kad tai žymaus mūsų krašte gyvenusio dailininko ir jo sūnaus namas. Ar nebuvo galima paimti jį visuomenės reikmėms? Sutikite, dabar tai gūdi vieta, net kažkokia paslaptinga. Ir net pavojinga. Iš tikrųjų, kas bus, jeigu namas tą žmogų kada užgrius? Ar ką nors Savivaldybė žada daryti dėl šio pastato? Ar negalima savininko įspėti apie gresiančią nelaimę, kad jis imtųsi kokių nors priemonių?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasak Birštono savivaldybės administracijos specialistų, N. Silvanavičiaus gatvės name, pažymėtu Nr. 3, yra du butai, kuriuose gyveno 2 šeimos, gavusios butus dar sovietų laikais. Privatizavimo laikotarpiu abi šeimos pareiškė norą tuos butus privatizuoti. Kadangi namas nebuvo įrašytas į jokį kultūros paveldo sąrašą, nebuvo galimybių jiems to neleisti. Vieną iš butų įsigijo ten gyvenanti Pranculių šeima. Kitą butą po kiek laiko, 1991 metais, iš kaimynų nusipirko Nijolė Pranculienė.

Kadangi namas buvo prastos būklės, jame gyvenantiems Pranculiams buvęs meras A. Zenkevičius ne kartą siūlė geresnius butus, tačiau jie atsisakė kraustytis iš to namo.

Savivaldybės administracijos sudaryta Nenaudojamiems, naudojamiems ne pagal paskirtį, apleistiems arba neprižiūrimoms patalpoms ir statiniams nustatyti ir jų sąrašui sudaryti, apleistiems žemės plotams nustatyti ir jų sąrašui sudaryti darbo grupė atliko Birštono savivaldybės teritorijoje esančių apleistų, nenaudojamų, keliančių grėsmę statinių techninės priežiūros patikrinimą. Nuo 2013 metų Savivaldybės atstovai tikrina ir N. Silvanavičiaus g. Nr. 3 esantį privatų namą, tačiau ne visada pavyksta susisiekti su vienu iš namo savininkų. Pranešimai apie planuojamas patikras, siunčiami registruotu paštu, nepriimami. Situacija privačioje valdoje, kiek pavyksta ją apžiūrėti, tikrai yra grėsminga. Raginimai susitvarkyti asmeniui siunčiami po kiekvieno patikrinimo, bet daugeliu atvejų pranešimai grįžta, nes adresatas jų nepriima. Porą kartų pavyko susitikti namo savininką asmeniškai, su juo buvo pasikalbėta, perduota informacija ir prašymai susitvarkyti savo privačią valdą.

Birštono savivaldybės tarybos sprendimu, asmeniui priklausantis pastatas yra įtrauktas į Nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų patalpų ir statinių sąrašą ir apleisto pastato savininkui taikomas didesnis nekilnojamojo turto mokestis. Tikimės, kad tai bus viena iš drausminančių priemonių, kuri paskatins namo savininką tvarkyti ir prižiūrėti tiek patį namą, tiek ir aplinką.

Taigi, norisi pažymėti, kad namas privatus, vienas savininkas čia gyvena, o kito buto savininkė šiuo metu išvykusi į užsienį. Savivaldybė gali tik skirti nuobaudas, kviestis pokalbiui ir apeliuoti į žmogaus sąžinę. Tačiau jeigu, neduok Dieve, atsitiktų kokia nelaimė, būtų visi kalti, tik ne pastato ar buto savininkai, kurie laiku nepasirūpina savo turtu. O žmonėms, kurie domisi ir rūpinasi šiuo istorinę vertę turinčiu namu, gal vertėtų tiesiogiai pabendrauti ir su jo savininku.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close