Birštono vienkiemio bendruomenė džiaugiasi laimėjimais

Sausio 9 dieną Birštono seniūnijos salėje vyko Birštono vienkiemio bendruomenės ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas. Jame dalyvavo ne tik didžioji dauguma bendruomenės narių, bet ir savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Susirinkimas prasidėjo Birštono vienkiemio himnu, kurį atliko moterų ir vyrų ansamblis, pritariant visiems bendruomenės nariams.

Su metine ataskaita susirinkusiuosius supažindino bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys. Jis sakė, kad Birštono vienkiemio bendruomenė yra gausiausia savivaldybėje. Tačiau ne vien tik skaičius lemia, kad čia padaroma daug gerų ir prasmingų darbų. Bendruomenė, turinti 131 narį, yra susitelkusi gražinti gyvenvietę, puoselėti senovines tradicijas.

 

Puoselėja ir kuria naujas tradicijas

2012 m. pasirašiusi sutartį, Birštono vienkiemio bendruomenė pradėjo įgyvendinti VVG projektą „Etnokultūros tradicijų puoselėjimas Birštono savivaldybėje“, kuris bus vykdomas penkerius metus. Pagrindinis projekto tikslas – puoselėti Birštono krašto kultūrines ir etnines tradicijas. Šiam tikslui pasiekti buvo suorganizuoti etnokultūrinių renginių ciklai, kuriuos sudaro jau ilgamete tradicija tapusios bendruomenės šventės: Atvelykio šventė, tradicinis teatrų festivalis, Žolinės šventė. Birštono vienkiemio bendruomenė didžiuojasi, kad turi antrą dešimtmetį gyvuojantį liaudies arba klojimo teatrą, kuriam 2013 metais festivalyje-apžiūroje „Atspindžiai“ buvo suteikta III meninė kategorija. Pasak Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininko, tai – didelis ne tik kolektyvo narių pastangų, bet ir išradingos bei kūrybingos vadovės bei renginių organizatorės Beatos Klimavičienės darbo nuopelnas. Dabar bendruomenė džiaugiasi gavusi ir naują ansamblių vadovę Inesą Semėnaitę, kuri irgi įnešė naujų vėjų ne tik į atliekamų kūrinių repertuarą. Pristatydamas ataskaitą, V. Kederys sakė, kad bendruomenė atstovauja savo kraštui savivaldybės ir apskrities rengiamose šventėse pristatydama kultūros ir kulinarinį krašto paveldą. Bendruomenės nariai dainuoja klubo „Saulėgrąža“ vyrų ir moterų ansamblyje, yra kaimo teatro kolektyvo nariai bei aktyvūs įvairių talkų dalyviai.

Svarbu ir tai, kad bendruomenė turi net 4 savo atstovus Savivaldybės taryboje. Tai V. Kederys, B. Vokietaitienė, D. Zdanavičienė ir R. Matukienė. Šių žmonių dėka savivaldybės valdžia priversta įsiklausyti į bendruomenės narių lūkesčius, pageidavimus ir sudaryti galimybes pritraukti didesnes investicijas į Birštono vienkiemio centrinę gyvenvietę. Pritariant savivaldybės vadovams, gyvenvietė tapo patraukli, patogi gyventi, turi visus miesto patogumus. Pasak pirmininko, labai džiugu, kad Savivaldybės tarybos nariai gerai ir sąžiningai atstovauja kaimo žmonių interesams. Jie geriausiai žino šio krašto žmonių poreikius, norus ir galimybes tai pasiekti. Jie visada išsako Taryboje savo rinkėjų pageidavimus, kreipiasi su įvairiais prašymais. O Birštono savivaldybė, atsižvelgdama į bendruomenės prašymus, rado būdų ir lėšų pačioms svarbiausioms gyvenvietės problemoms išspręsti.

 

Didžiausias praeitų metų laimėjimas – įrengtas parkas

Bendruomenė jau senokai turėjo savo ateities viziją – gražiai tvarkomai gyvenvietei labai trūko poilsio zonos, sporto, vaikų žaidimo aikštelių. Visa tai atsispindėjo ir Birštono vietos veiklos grupės rengiamuose projektuose. O vėliau jau buvo galima džiaugtis rezultatais.

Apžvelgiant 2013 metus galima džiaugtis, kad bendruomenė netrypčiojo vietoje, neapsiribojo tik pramoginiais ar etnokultūros projekto renginiais, o turi net savo vaikų žaidimų aikšteles ir išsvajotąjį parką, kuris pasitiko lankytojus metų pabaigoje.

„Šiame parke Birštono vienkiemio bendruomenės nariai galės rengti susitikimus, renginius, aktyviai leisti laisvalaikį ir tiesiog susiburti. Bendruomenė realizavo savo idėją turėti gyventojų poreikiams pritaikytą poilsio parką, įgyvendinusi projektą „Birštono vienkiemio parko įrengimas“. Už tai esame dėkingi ne tik bendruomenės nariams už jų įdėtą darbą, bet ir Birštono savivaldybei bei merei, kuri suprato mūsų problemas ir padėjo finansiškai. Tai didžiausias mūsų bendruomenės laimėjimas ne tik per šiuos metus, bet ir per visus 11 bendruomenės gyvavimo metų“, – sakė V. Kederys.

Baigdamas ataskaitinį pranešimą V. Kederys padėkojo visiems bendruomenės nariams už idėjas, gerą darbą ir palaikymą.

Revizijos komisijos ataskaitą pateikė Rūta Staniulytė, pabrėždama, kad gautos ir surinktos lėšos panaudojamos pagal paskirtį.

 

Išsaugoti tai, ką turime

Birštono vienkiemio darželio-mokyklos direktorė Regina Gustaitienė džiaugėsi gražia mokyklos ir bendruomenės mokyklos draugyste, kartu nuveiktais darbais ir įsteigta „Geriausio metų mokinio“ nominacija. „Mes iš jūsų mokomės, stengiamės savo darbu prisidėti prie gyvenvietės gražinimo ir norime išsaugoti, tai, kas jau sukurta“, – sakė direktorė.

Birštono seniūnas Jonas Kederys pastebėjo, kad reikia labiau saugoti tai, ką turime ir ką sukūrėme bendru darbu. Seniūnui nerimą kelia tai, kad jau atsirado piktavalių žmonių, kurie pradeda gadinti kai kuriuos parko įrenginius.

Bendruomenės narė Lina Kamarauskienė kalbėjo apie seniūnijos pagalbą bendruomenei, apie abipusį bendradarbiavimą. „Kai yra geras pagrindas, geras kolektyvas ir susiklausymas, galima kūrybingai dirbti“, – sakė L. Kamarauskienė.

Savivaldybės vadovė N. Dirginčienė irgi pasidžiaugė aktyvia Birštono vienkiemio bendruomene bei jai atstovaujančiais Tarybos nariais. Savo aktyvumu išsiskiria B. Vokietaitienė, kuri visada pirmoji išgirsta žmonių pageidavimus ir juos perduoda Tarybai, o paskui kovoja dėl jų įgyvendinimo.

Merė paminėjo, kad per pastaruosius metus labai pasikeitė kaimiškosios savivaldybės dalies kraštovaizdis, pagerėjo infrastruktūra – išasfaltuoti keliai, įrengta lietaus kanalizacija, šaligatviai, apšvietimas ir kt. Merė pažymėjo, kad yra ir neužbaigtų darbų, neasfaltuotų kelių atkarpų, ne visur sutvarkyti vieškeliai, kurių yra per 120 km. „Birštono vienkiemio bendruomenė tikrai labai aktyvi ir stengiasi gyventi gražiau. Kai kas priklauso ir nuo Savivaldybės, nuo Tarybos, tik visada reikia nebijoti pasakyti, ko reikia ir ką reikia daryti“, – sakė merė.

Už ilgametį ir sąžiningą darbą merė ir bendruomenės pirmininkas V. Kederys įteikė apdovanojimą Damutei Juodienei.

 

Vytas vėl perrinktas bendruomenės pirmininku

Į bendruomenės tarybą buvo pasiūlyti: Daina Zdanavičienė, Lina Kamarauskienė, Vytas Kederys, Edita Baranauskienė, Ramūnas Jakučionis, Alva Lišauskienė, Gintas Pačėsa, Beata Klimavičienė ir Birutė Vokietaitienė. Tarybos nariai pirmininku išsirinko V. Kederį. Revizijos komisija irgi liko ta pati – Rūta Staniulytė, Marytė Leonavičienė ir Beata Klimavičienė.

Perrinktą bendruomenės pirmininką pasveikino bendruomenės nariai ir savivaldybės merė, palinkėdama gero ir sėkmingo darbo.

Vakaro metu koncertavo vyrų ir moterų ansambliai, dainavo Inesa Semėnaitė.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close