Balandžio mėnesį pabunda gamta, atšyla oras ir atgimsta žmogaus aktyvumas. Prasideda pavasariniai tvarkymosi darbai. Keičiasi ir dangaus sfera. Porą mėnesių dangaus vakaruose visus lepinęs Veneros ir Jupiterio duetas pamažu baigia savo pasirodymą ir pamažėle pradeda slėptis už horizonto vakaruose. Sekančią savaitę, norintiems dar pamatyti šį gražų tandemą, reiktų dažniau, tuoj pat po saulelydžio, kilstelti galvą į rytų pusę, nes balandžio gale Jupiterio spindesį užstos vakarinė Saulė. O jai nusleidus, Jupiteris jau spės pasislėpti. Jupiterio kaimynė – Venera, dar ilgėliau užsibūs danguje, bet ja grožėtis reiktų irgi paskubėti, nes po truputį, spindintis apskritimas virsta dailiu pjautuvu.

Ateinančia savaitę danguje karaliaus Marsas ir Saturnas. Marsas žvalgosi po naktinį dangų jau keletas savaičių, todėl jį galima labai lengvai rasti, tuoj pat po saulėlydžio, pietuose. Raudonoji planeta dar ilgai gundys norinčius joje apsilankyti. Saturnas tuoj pat po laidos matysis pietryčiuose, netoli žemai, netoli horizonto. Šiuo metu jo ryškumas yra tikrai stebėtinas ir turintiems nedidelius teleskopus, žiūronus, neturėtų būti sunku pastebėti Saturno žiedus.

Balandžio antroji pusė yra įspūdinga ne tik planetiniais reginiais, bet ir po pertraukos sugrįžtančiais „krentančių žvaigždžių” vakarais. Meteorų lietūs šįkart bus gausesni ir dažnesni. Nuo balandžio 9 iki 16 dienos, tik nusileidus saulei – pietryčiuose, o peržengus vidurnaktį pietuose – pietvakariuose, aukščiau pakėlus galvą, žemiau Mažųjų Grižulo Ratų, Slibino (Drakono) žvaigždyną turėtų papuošti keletas smulkių meteorų – Beta ir Miu drakonidų. Penktadienį – balandžio 20 dieną, Meteorų lietus persikels dar žemiau – į Lyros žvaigždyną. Šiemet, čia, laukiama gausaus ir gražaus reginio. Manoma, kad meteorai gausiausiai kris naktį iš balandžio 21 į balandžio 22-ąją. Jų reiktų laukti iš ryškiausios Lyros žvaigžgės – Vegos.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close