Dainų šventėje dalyvaus trys chorai iš Prienų

Kovo pabaigoje prasidėjo Lietuvos moksleivių dainų šventės Dainų dienos chorų perklausos. Vieni iš pirmųjų šalyje kovo 30 d. chorų perklausoje ir atrankoje dalyvavo trys Prienų chorai: „Žiburio“ gimnazijos mišrus jaunimo (vad. Roma Ruočkienė), Prienų meno mokyklos jaunių (vad. Reda Černiauskienė) ir Nemuno pradinės mokyklos jaunučių (vad. Lina Suchorukovienė). Prienų „Žiburio“ gimnazijoje vykusius chorų pasirodymus vertino Lietuvos moksleivių dainų šventės Dainų dienos meno vadovas Raimondas Katinas ir Vilniaus „Liepaičių“ choro vadovė Audronė Steponavičiūtė Zupkauskienė.

2012 metų Lietuvos mokinių dainų šventė, pavadinta „Mūsų vardas – Lietuva“, vyks liepos 6-8 dienomis. Norą dalyvauti šventėje yra pareiškę per 1000 kolektyvų. Minima, jog turėtų dalyvauti per 20 tūkstančių dalyvių.

Tarp tų 20-ties tūkstančių – jau galima tvirtinti – bus ir prieniečiai. Nemuno pradinukai šventėje dalyvaus pirmąjį kartą, Meno mokykla, galima sakyti, „veteranai“, pastovūs dainų švenčių dalyviai, o „Žiburys“, kaip choras, vyks antrąjį kartą. Dažniausiai žiburiečiai dalyvauja ansamblių konkursuose, šventėse, kasmet vasaromis vykdavo į mokslo ir poilsio stovyklą „MAN“ Latvijoje. Dideliam mokinių ir mokytojų nusivylimui dėl ekonominės krizės Latvijoje ši stovykla buvo panaikinta. Vaikai neteko galimybės dalyvauti unikalioje ir, pasak mokytojos Romos Ruočkienės, analogo neturinčioje vasaros stovykloje, kurioje tobulinamas ne tik dainavimas, bet ir įgyjama neįkainojamos kultūrų pažinimo, bendravimo patirties.

Ne kartą įvairių pasirodymų metu girdėjusiems mokytojų Redos, Linos, Romos paruošų mokinių koncertus, abejonė nekiltų, kad jų vaikai verti garbingai atstovauti savo miestui Lietuvos moksleivių dainų šventėje. Todėl nenuostabu, kad ir praėjusioje perklausoje mūsų chorai tiesiog sužydėjo. Ši metafora atspindi vertinimo komisijos narių susižavėjimą prieniečių mokinių pasiruošimu, emocionalumu ir laisvumu scenoje. Prienų meno mokyklos jaunių choro vadovė Reda Černiauskienė pasakojo, kad jai susidarė toks įspūdis, jog komisija nenorėjo iš Prienų išvažiuoti. Chorų dalyviai sulaukė iš meno vadovų R. Katino ir A. Steponavičiūtės Zupkauskienės daug pagiriamųjų žodžių, nuoširdaus pasidžiaugimo jų sėkme. R. Ruočkienės chorui R. Katinas pasakė: „Neįsivaizduoju Dainų šventės be jūsų“.

Mokytojos pasakojo, jog repertuaras šiemet yra labai sudėtingas, pasiruošimui laiko nebuvo daug. Juo labiau, kad buvo pasakyta, jog šventės šiemet nebus. Visiems choristams šis „egzaminas“ – nors ir vertė jaudintis – labai patiko. Nemuno choras perklausai paruošė aštuonias dainas, „Žiburio“ – 17 ir Meno mokyklos – 20 dainų. Atlikti reikėjo tas, kurias pasirinko komisijos nariai. Nors galutinius rezultatus į Dainų šventę vykti pretenduojantys šalies chorai sužinos tik gegužės mėn. pradžioje, visi trys Prienų mokinių chorai savo džiaugsmui šį patvirtinimą gavo iškart po perklausos. O tai retas atvejis ir didelis jų meistriškumo bei vadovų profesionalumo įvertinimas.

Į Lietuvos moksleivių dainų šventę iš Prienų turėtų vykti net 170 jaunųjų choristų. Nuogąstauti, kad galbūt dėl finansinių sunkumų nebus galimybės visiems chorams sudalyvauti, neverta. Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius mus patikino, kad lėšos moksleivių Dainų šventės dalyviams yra numatytos ir jie šioje tautinėje dvasinio pakilimo šventėje tikrai dalyvaus.

Kodėl Dainų šventė tokia svarbi mokiniams? Atrodytų, vasaros atostogos, abiturientams ypač svarbu po egzaminų pailsėti, atgauti jėgas, tačiau visi veržiasi dalyvauti. Turbūt pats didžiausias malonumas moksleiviams Dainų šventėje stovėti kartu su visos Lietuvos jaunimu tūkstančių žiūrovų akivaizdoje ir dainuoti. O ypač mažiausiems ir dar pirmą kartą dalyvausiantiems. Svarbu tik, kad skambančios dainos jų nevargintų, kad galėtų jomis grožėtis ir tie, kurie dainuoja, ir tie, kurie klausosi.
Norisi priminti, jog ne tik choristams tenka garbė atstovauti savo rajonui respublikinio masto renginiuose. Laurus daugelyje festivalių, olimpiadų pelno ir puikiai žinomi „Žiburio“ gimnazijos, Nemuno pradinės, Meno mokyklos, kitų švietimo įstaigų ansambliai, taip pat lituanistai, matematikai, dailininkai… Ne visi turi galimybę išvažiuoti už rajono savivaldybės bei jos įstaigoms skiriamas lėšas. Turi ieškoti rėmėjų arba vykti savo lėšomis. Tačiau rėmėjai dažnu atveju nemato prasmės švaistyti pinigus į kairę ir į dešinę, jie renkasi, kam ir kodėl. Todėl kartais talentai taip ir lieka garsūs tik savo rajono ribose. Pasiteiravus, ką mano šiuo klausimu Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, kuruojanti švietimą, ji atsakė, jog šiais metais Prienų švietimo centrui yra skirta lėšų visiems būsimiems olimpiadininkams, nugalėtojams, respublikinių renginių dalyviams.

Iš moksleivių dainų švenčių istorijos

Lietuvos suaugusiųjų ir moksleivių Dainų šventės rengiamos kas ketveri metai. Jos atskirai nuo Lietuvos dainų švenčių rengiamos nuo 1964 metų.

1964 m. įvyko I Respublikinė moksleivių dainų šventė. Joje dalyvavo per 24 000 moksleivių: 220 chorų (14 854 dainininkai), 159 orkestrai (239 muzikantai), 245 šokių kolektyvai (5223 šokėjai).

II respublikinė moksleivių meno ir sporto šventė įvyko 1969 m. Dalyvavo 497 kolektyvai (20 000 atlikėjų): 171 choras (11 447 dainininkų), 28 styginių orkestrai (370 muzikantų), 36 skudučių ansambliai (600 skudutininkų), 15 akordeonų orkestrų (300 muzikantų), 13 pučiamųjų instrumentų orkestrų (325 muzikantai), 234 šokių kolektyvai (4808 šokėjai), darželinukai ir sportininkai.

III respublikinė moksleivių dainų šventė įvyko 1977 m. Dalyvavo 21 000 moksleivių (pirmąkart ir iš profesinių technikos mokyklų): 239 chorai – 12 474 dainininkai, keli tūkstančiai šokėjų ir muzikantų.

IV respublikinė moksleivių dainų šventė įvyko 1987 m. Į ją suvažiavo 25 000 dalyvių: 376 chorai (13 563 dainininkai), 42 pučiamųjų instrumentų orkestrai (1000 muzikantų), 46 styginių orkestrai (500 atlikėjų), 30 liaudies instrumentų orkestrai (553 muzikantai), 54 skudučių ansambliai (550 skudutininkų), 40 akordeonų orkestrai (500 dalyvių), 396 šokių kolektyvai (7250 šokėjų).

1997 įvyko V Lietuvos moksleivių dainų šventė, skirta Lietuvos mokyklos 600 metų jubiliejui. Šioje šventėje dalyvavo 20 000 moksleivių. Išsiplėtė dainų šventės turinys ir apimtis – ji apėmė kone visus mėgėjų kūrybos žanrus: vyko teatrų vaidinimai, pučiamųjų orkestrų, kaimo kapelų ir folkloro kolektyvų koncertai, aitvarų paradas, chorų konkursas, demonstruota profesinių technikos mokyklų moksleivių sukurta drabužių modelių kolekcija, veikė moksleivių dailės darbų paroda bei sukurta erdvinė kompozicija „Mindaugo karūna“.

2005 m. vykusi VI moksleivių dainų šventė „Mes – laisvės vaikai“ į sostinę sukvietė per

21 000 jaunųjų dainininkų, šokėjų, muzikantų, artistų ir dailininkų. Pirmieji dainų šventės renginius pradėję dailininkai Lietuvos Seimo rūmuose ir kiemelyje  atidarė plastikos darbų konkurso parodą, kurioje eksponavo per 200 moksleivių kūrinių.

2009 m. Tūkstantmečio dainų šventėje įvyko ir moksleivių dainų diena „Skambantys vaikystės sodai“ Vilniaus Vingio parke. Joje dalyvavo per 16 tūkstančių mokinių, iš kurių 6 tūkstančiai buvo patys mažiausieji.

Roma Sinkevičiūtė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close