Spalio 30 dieną Birštono muziejuje buvo atidarytos ir visuomenei pristatytos dvi puikios tapybos darbų parodos. Pirmiausia lankytojai buvo pakviesti į antrajame muziejaus aukšte eksponuojamą Olego Karavajevo studijos dailininkų darbų parodą, kurią pristatė muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė.

 IMGP4991

Atranda save tapyboje

Studijos vadovas džiaugėsi, kad Birštone rado bendraminčių ir kartu su birštoniečiais gali ne tik bendrauti, bet ir kartu rengti parodas.

O. Karavajevas pasakojo, kad jų studija įsikūrė 2001 metais, o poreikį susiburti įvardijo kaip „kad būtų su kuo apie meną pasikalbėti“. Studiją lankančių ir čia gyvenimo džiaugsmą ir prasmę surandančių žmonių skaičius jau perkopė per 30. Kaip sakė menininkas, studijos lankytojai yra labai skirtingo amžiaus: jauniausiam – šešeri, o vyriausiajai – 70 metų. Ir visi jie ateina į studiją tam, kad įmintų meno paslaptis, kurtų ir atrastų savąjį „aš“. Kiekvienas studijos narys – atskira istorija, kiekvieno iš jų kelias į dailę skirtingas, bet juos jungia tas pats troškimas save atskleisti, pamatyti ir parodyti tai, ko negalima padaryti kasdieniame gyvenime.

Kiekvieną šeštadienį į užsiėmimus Kauno rajono bibliotekoje renkasi įvairių profesijų ir amžiaus žmonės. Tačiau, pasak O. Karavajevo, smagiausia tai, kad šioje studijoje kartu dirba šeimos. Puikus šeimyninio dueto pavyzdys – parodos pristatyme dalyvavę Aušra ir Petras Jagelavičiai. Ateina ne tik žmonos su vyrais, bet ir vaikai bei anūkai.

„Toks mūsų gyvenimas – tapymas, parodos, plenerai. Ir tai mums patinka“, – sakė studijos vadovas.

Renginyje dalyvavęs dailės studijos narys Gitas Markutis padėkojo birštoniečiams už gražų ir šiltą priėmimą, pasidžiaugė, kad Birštone visada gauna geros energijos ir gerų įspūdžių. Aušra ir Petras Jagelavičiai, lankantys studiją nuo pat jos įsikūrimo, dar pridūrė, kad kartu su jais užsiėmimus lanko ir dukra Neringa.

O. Karavajevo dailės studijos narių darbai eksponuojami ne tik Kauno regiono bibliotekose ir muziejuose, tačiau yra pabuvoję ir užsienyje, sulaukę daug gražių atsiliepimų.

IMGP4914

Valerijaus Gratulevičiaus paroda

Pasidžiaugę svečių paroda ir spalvingais paveikslais, muziejaus lankytojai nusileido į pirmąjį muziejaus aukštą, kur buvo pristatoma birštoniečio Valerijaus Gratulevičiaus tapybos darbų paroda.

V. Gratulevičius į Birštoną gyventi su šeima atsikėlė tik prieš 7 metus, kai išėjo į pensiją.

Parodos autorius 1964 m. baigė Lietuvos muzikos konservatoriją, ilgus metus gyveno ir dirbo Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto orkestre, altų grupės koncertmeisteriu.

Tačiau Birštone iš muzikanto tapo dailininku, meno mokyklos suaugusiųjų grupės nariu, mokytojo Remigijaus Janušaičio mokiniu. „Matot, kas atsitinka su žmogumi, kai jis pakliūva į Birštoną“, – sakė juokaudamas R. Janušaitis ir gyrė savo mokinį už kruopštumą ir kūrybingumą.

Gražius žodžius savo Žmogui tarė Valerijaus žmona Onutė už tai, kad gali dalintis geru žodžiu, jausmais, svajonėmis, ir kartu su Toliama Ragiene padovanojo dainą.

Surengusį personalinę tapybos darbų parodą V. Gratulevičių sveikino ‚Bočių“ bendrijos pirmininkė Julija Barutienė. Be to, ji priminė, kad šie metai – Šeimos metai, o Gratulevičių šeima yra puikus pagarbos, meilės ir tolerancijos pavyzdys.

Parodoje eksponuojami įvairūs paveikslai, natiurmortai, peizažai ir keletas ikonų, kurias Valerijus išmoko tapyti lankydamas ikonų meistrės Marijos pamokas.

Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius savo ir merės Nijolės Dirginčienės vardu padėkojo autoriui už puikią parodą. „Kuo daugiau Birštone meno žmonių, tuo geriau“, – sakė vicemeras.

Muziejaus direktorė V. Šalomskienė V. Gratulevičiui atminčiai įteikė knygą apie prof. J. Kazlauską „Baltistikos ąžuolas“.

Už tai, kad išmoko piešti ir gali surengto parodą, V. Gratulevičius dėkojo savo mokytojui R. Janušaičiui.

Prieš dar kartą apžiūrėdami parodą, dailininko bičiuliai ir muziejaus lankytojai kartu sugiedojo „Ilgiausių metų“.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close