Kaip išvirti košę iš kirvio

Spalio 28 dieną Birštone svečiavosi Kauno Rokų gimnazijos penktokų grupė su lietuvių kalbos mokytoju Egidijumi Jankūnu. Pirmiausia mokiniai aplankė Sakralinį muziejų, kur edukacinio užsiėmimo metu mokėsi kepti nepaprastai skanius meduolinius banginukus. Vėliau visi užlipo ant Vytauto kalno, pasivaikščiojo po rudenėjantį kurortą, o po to sugužėjo į Birštono viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyrių, kur jų laukė malonios bibliotekos darbuotojos ir gražios pasakų knygos.

 IMG_7516

Bibliotekoje mokiniai apsilankė ne atsitiktinai, bet turėdami tikslą surasti knygų su pasakomis apie… košės virimą.

Mokytojas Egidijus Jankūnas pasakojo, kad Rokų gimnazija kartu su dviem Latvijos mokyklomis (4–5 klasių mokiniai) kartu dalyvauja tarptautiniame „eTwinning“ skaitymo projekte „Pasakos apie košę“. Projekto partneriai yra Mālpils internatinė  ir Garlība Merķeļa Lēdurgas pagrindinė mokyklos. Šio edukacinio projekto tikslas –rasti būdų, kaip paskatinti mokinius daugiau skaityti.

Projektas vykdomas spalio–gruodžio mėnesiais, per kuriuos vaikai ne tik skaitys pasakas, bet ir patys bandys sukurti savo košės receptą. Na, o išvirus savo košę, reikės ją nufotografuoti, o nuotraukas mokytojas įkels į „eTwinning“ internetinį tinklapį. Projekte dalyvaujantys mokiniai pasakas apie košės virimą skaito klasėje ir namuose, aiškinasi pasakų turinį. Rokų gimnazijos penktokai skaitykloje dalyvavo integruotoje skaitymo pamokoje, kurioje skaitė įvairių tautų pasakas apie košę, atliko kūrybinių užduočių, diskutavo. Jie dalyvavo ir Kauno vaikų literatūros muziejaus edukacinėje programoje: persirengė pasakų personažais ir vaidmenimis skaitė pasakų ištraukas.

Birštono bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Nijolė Raiskienė jau buvo parinkusi lietuvių liaudies pasakų knygų, kuriose rašoma apie įvairias košes, jų virimo būdą, sudėtį. Beje, bibliotekininkė pasiūlė paskaityti ir tokią pasaką, kurioje rašoma, kad košę galima ne tik valgyti, bet ir panaudoti apsigynimui nuo blogų žmonių.

Vaikai, patogiai įsitaisę minkštasuoliuose, skaitė pasakų ištraukas ir pasakojo, kuris kokią košę virė. Pasirodo, vaikai labiausiai mėgsta manų košę, pagardintą įvairiomis uogienėmis, jiems gardi ir grikių košė, o paskui – ir žirnių su pupomis bei kitais priedais.

Košė – labai paprastas patiekalas, lydintis mus nuo pat vaikystės iki žilos senatvės. Tačiau išvirti košę, pasirodo, galima ir iš akmenų ar kirvio, tik reikia turėti įvairių priedų.

Atrodo, kad mokiniai puikiai suprato, ką norima pasakyti pasakoje apie kareivį, pas šykščią kaimietę virusį košę iš kirvio. O kad daugiau sužinotum – reikia daugiau ir įvairių knygelių bei pasakų perskaityti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close