Vakaras, skirtas K. Donelaičiui ir jo metų laikams

Spalio 28-osios vakarą į Birštono meno mokyklos renginį „Rudens gėrybės“, kuris buvo skirtas K. Donelaičio 300-ųjų metinių minėjimui ir projekto „Meno pamokos kitaip“ užbaigimui, susirinko Dailės ir muzikos skyriaus mokiniai, mokytojai ir jų tėveliai, atvyko ir Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė, Birštono viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Nijolė Raiskienė.

 IMG_7522

Mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė sveikindama susirinkusius sakė, kad smagu pasidžiaugti rudens gėrybėmis kartu su Kristijonu Donelaičiu. Meno mokykla šiais metais buvo parengusi projektą, skirtą K. Donelaičiui ir visiems metų laikams, jų ypatumams. Projekto tikslas – parodyti, kaip Donelaitis gali būti suprantamas šiuolaikiškai, kaip vaikai supranta jo kūrybą ir gali pavaizduoti muzikos kūriniais bei spalvomis. Projekto vadovės buvo muzikos skyriaus vedėja Dalia Jegelevičienė ir dailės mokytoja Eglė Janušaitienė. E. Janušaitienė susirinkusiesiems trumpai pristatė K. Donelaičio gyvenimo biografiją, primindama, kad jis buvo pirmas lietuvių poetas, kurio kūriniai išleisti daugeliu pasaulio kalbų. Be to, K. Donelaitis dar konstravo ir muzikos instrumentus – pianinus ir klavesinus, mylėjo savo krašto žmones – ir būrus, ir turtingus, tačiau mokėjo ir pasišaipyti iš jų ydų.

Pasak mokytojos E. Janušaitienės, garsiausias K. Donelaičio kūrinys „Metai“ parašytas tikrąja prūsų tarme ir yra tikras prūsų lietuvninkų paveldas, todėl skaityti labai sunku.

Mokytoja pasidžiaugė, kad projekte dalyvavo 90 meno mokyklos mokinių, kurie baigiamajam renginiui pristatė įvairių tapybos, grafikos, keramikos, erdvinės plastikos darbų, kartono raižinių.

Kita projekto vadovė D. Jegelevičienė sakė, kad buvo sužavėta K. Donelaičio asmenybės, kuris buvo ne tik poetas, rašytojas, bet ir pagamino pirmąjį fortepijoną Prūsijoje, vadovavo chorui, grojo baroko epochos kūrinius, o svarbiausia – puoselėjo lietuvybę.

Birštono meno mokyklos mokinių darbeliai keliavo ir po Birštono įvairias vietas – pabuvojo Nemuno kilpų regioninio parko lankytojų centre, Birštono viešojoje bibliotekoje, taip pat buvo eksponuojami ir Birštono kurorto šventės metu surengtoje parodoje.

Po projekto pristatymo meno mokyklos muzikantai surengė puikų koncertą, skirtą visiems metų laikams. Skaitovės Sofija Jaciunskaitė ir Vincenta Maslauskaitė skaitė ištraukas iš K. Donelaičio „Metų“, o muzikantai atliko muzikos kūrinius. „Pavasario linksmybėse“ dalyvavo Aistė Adomaitytė ir Supria Didla, „Vasaros darbuose“ – Agnė Baliūnaitė ir Vakarė Bivainytė, „Rudens gėrybėse“ Pijus Urbanavičius saksofonu atliko „Rudens etiudą“, Deimantė Simonaitytė sugrojo „Rudens švytėjimą“, o mažoji dainininkė Adrija Suchockaitė atliko labai nuotaikingą dainelę rudens tema. Gražų koncertą užbaigė talentingas jaunasis pianistas Rokas Zdanavičius,kuris pagrojo kūrinį „Žiemos pūgoj“.

Mokytoja E. Janušaitienė dėkojo visiems projekte dalyvavusiems mokiniams, kolegoms mokytojams, muzikantams, mokyklos direktorei kaip idėjos autorei, taip pat visiems prisidėjusiems prie projekto įgyvendinimo. Už gražų tarpusavio bendradarbiavimą dėkojo ir Birštono viešosios bibliotekos atstovė N. Raiskienė.

Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė už gražų renginį ir puikų projekto užbaigimą dėkojo meno mokyklos mokytojų kolektyvui ir vaikams, kurie atostogų metu dalyvavo renginyje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close