Tarybos posėdyje – nenumatytos diskusijos

Spalio 3 dieną vykusiame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo 15 Tarybos narių, kurie pagal patvirtintą darbotvarkę turėjo apsvarstyti ir priimti 20 projektų sprendimus ir išklausyti 2 informacijas.

 

Prieš prasidedant posėdžiui, merė pasveikino visus Taryboje dirbančius mokytojus su jų profesine švente. Atskiro dėmesio ir sveikinimų sulaukė Birštono muziejaus padalinio vadovė Roma Zajančkauskienė, kuri apsigynė daktarinę disertaciją ir įgijo teologijos mokslo daktaro laipsnį. Su gimtadieniais buvo pasveikinta meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė ir Tarybos narys Vytautas Tankevičius bei savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė.

 

Patvirtinti tarnybinių atlyginimų koeficientai

Pirmasis Tarybos posėdyje svarstytas klausimas – savivaldybės biudžetinių įstaigų vadovų tarnybinių atlyginimų koeficientų nustatymas. Nuo spalio 1 dienos kultūros įstaigų vadovams nustatyti tokie koeficientai: kultūros centro direktoriui – 29, viešosios bibliotekos direktorei – 27, o muzikos mokyklos direktorei – 26.

 

Diskusijos dėl „Tulpės“ sanatorijos paskolos

Daugiausia diskusijų sulaukė trečiasis darbotvarkės klausimas „Dėl leidimo viešėjai įstaigai „Tulpės“ sanatorijai imti ilgalaikę paskolą ir Birštono savivaldybės tarybos 2012m. gegužės 25 d. sprendimo „Dėl leidimo imti ilgalaikę paskolą viešėjai įstaigai „Tulpės“ sanatorijai“ pripažinimo netekusiu galios, nes pranešėja savivaldybės administracijos Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Vaitkevičienė paprašė įrašyti į projektą kai kuriuos žodžius: „Viešoji įstaiga „Tulpės“ sanatorija kreipiasi dėl galimybės sudarymo įstaigai imti 3,5 mln. Lt banko paskolą nurodyto pastato Birštone, B. Sruogos g. 1, rekonstrukcijos I etapo darbams apmokėti: 4 133 324,14 Lt (I etapo bendra rekonstrukcijos darbų vertė su PVM) – 463 136,00 Lt (įstaigos apmokėta suma) – 170 188,00 Lt (įstaigos planuojama sumokėti suma) = 3 500 000,14 Lt.

Šiuo metu jau atlikta pastato rekonstrukcijos darbų už 912 398,63 Lt, kurie yra neapmokėti.  Planuojamos banko paskolos lėšos būtų skiriamos atliktiems statybos darbams apmokėti ir apgyvendinimo kambariams įrengti (baldai ir kt.).

„Tulpės“ sanatorijai šiuo metu trūksta apgyvendinimo patalpų. Atlikus nurodyto pastato rekonstrukciją, planuojama įrengti 130 naujų apgyvendinimo vietų. Šiuo metu įstaiga turi tik 90 apgyvendinimo vietų pastate Birštone, B. Sruogos g. 4A, o veiklą vykdo gydyklų komplekse, kur vienu metu gali būti aptarnaujami 180 klientų. Mažas apgyvendinimo vietų skaičius neleidžia įstaigai racionaliai ir ekonomiškai teikti galimų paslaugų gydyklose, todėl būtina vykdyti įstaigos apgyvendinimo patalpų plėtrą ir spręsti pradėto rekonstruoti pastato rangos darbų finansavimą. Tad paimti paskolą ir greičiau užbaigti pradėtus darbus būtų didelis privalumas“.

Posėdį vedusiai merei pradėjus aiškintis, kam reikia prie sprendimo projekto buhalterinių duomenų, į diskusiją įsijungė savivaldybės kontrolierė Zita Pranckevičienė. Ji pareiškė, kad priimant sprendimą reikia nurodyti įkeičiamo turto balansinę ir likutinę vertę, priekaištavo, kad šie duomenys yra slepiami nuo Tarybos narių. Kontrolierė teigė, kad turtas turėjo būti įvertintas prieš pradedant renovaciją, o to administracija nepadarė.

Įsiplieskiančią aršią diskusiją gesino merė, prašydama kontrolierę baigti replikas ir ginčus. Tarybos nariai irgi nelabai suprato, kam reikia įtraukti į sprendimą tokius duomenis, jeigu jų neprašo bankas. Tarybos narys V. Šeškevičius buvo tos nuomonės, kad jeigu reikia, tai galima įtraukti tuos duomenis, o M. Gudonytė pastebėjo, kad kontrolierės pastabos yra nekonkrečios, rekomendacinio pobūdžio. Tačiau Tarybos nariai provokacijai, kad nuo jų slepiama pastatų likutinė ir balansinė vertė, nepasidavė ir priėmė sprendimą tokį, koks buvo numatytas projekte.

 

Paskirstytos privatizavimo lėšos

Savivaldybės administracijos Biudžeto skyriaus vedėja Ona Grigonienė pristatė sprendimo projektą dėl savivaldybės 2014 metų privatizavimo fondo lėšų paskirstymo tikslinimo. Privatizavimo fondo pajamas sudaro 658,0 tūkstančių litų.  Papildomai numatyta skirti 100,0 tūkst. litų Birštono savivaldybės administracijai: 08 programai ,,Savivaldybei priskirto valstybinės ˛žemės ir kito valstybės turto valdymas, naudojimas ir disponavimas juo patikėjimo teise“. Iš šių lėšų bus atliekama techninių projektų rengimas, projektų ekspertizės, Vytauto parko architektūrinio sutvarkymo idėjos konkursas, dviračių, riedučių ir lygumų slidinėjimo trasų specialiojo plano papildymas bei lynų keltuvo per Nemuną su prieigomis Birštono mieste detalaus plano rengimui. Taip pat skirti  Birštono savivaldybės administracijai 558,0 tūkst. Lt, 06 programos  „Savivaldybės infrastruktūros objektų priežiūros ir modernizavimo programai“, aikštės, esančios B. Sruogos g. 23A, Birštono mieste, įrengimui su vandentiekio, buitinių ir lietaus nuotekų bei elektros tinklais.

Statybų dar teks palūkėti

Pristatant sprendimo projektą dėl statinių žemės sklype B. Sruogos g. 23a, statybos, Ūkio, turto ir kaimo plėtros vyr. specialistė N. Vaitkevičienė teigė, kad trūkstant lėšų, šiais metais visi reikalingi darbai nebus atlikti, todėl reikia skaidyti juos etapais. Pirmiausia suteikti juridinį pagrindą Birštono savivaldybės administracijai parengti techninį darbo projektą, pagal kurį 0,2653 ha ploto žemės sklype Birštono m., B. Sruogos g. 23A, būtų įrengiama aikštė su požeminėmis komunikacijomis, skirta automobilių  stovėjimo vietoms ir  vėliau  turgaus paviljonui įrengti.                    Birštono savivaldybės tarybos 2005 m. birželio 29 d. sprendimu Nr. TS-125 buvo numatyta viešo konkurso būdu išnuomoti Birštono savivaldybei nuosavybės teise priklausančius ir biudžetinės įstaigos Birštono miesto tvarkymo tarnybos buhalterijoje apskaitomus tris pastatus Birštone, Muziejaus g. 4, 4A ir 4B, numatant nuomininkui prievolę savo lėšomis parengti techninį projektą miesto turgavietei ir viešajam tualetui įrengti. 2013 metais šis projektas „Prekybos paskirties Birštono turgaus pastatų B. Sruogos g. 23A, Birštone, naujos statybos projektas“ buvo parengtas. Pagal jį bendra statinių įrengimo skaičiuojamoji kaina yra 2,820 mln. Lt. Šiuo metu nėra finansinių galimybių iki galo įgyvendinti visą parengtą projektą. Todėl siūloma jį įgyvendinti dalimis: I etape (tinklai ir teritorijos sutvarkymas) įrengti infrastruktūros statinius (aikštės dangą, tinklus, automobilių stovėjimo vietas), o II etape, jeigu pageidaus prekybininkai ir savivaldybės gyventojai, įrengti turgaus paviljoną. I etapo statinių įrengimui, atsižvelgiant į nurodytame projekte pateiktus suvestinius kainos skaičiavimus, reikia iki 0,678 mln. Lt lėšų.

Tarybos nariai tokiam projektui pritarė. Iš tikrųjų, jau daug metų birštoniečiai gyvena be turgelio, tad žinia, kad kažkas jau daroma, suteiks viltį vietiniams gyventojams parduoti savo prekes.

Kiti sprendimai

Tarybos nariai vienbalsiai priėmė sprendimus dėl pastato Birštone (Jaunimo g. 3) negyvenamųjų pastatų subnuomos, dėl biudžetinės įstaigos Birštono miesto tvarkymo tarnybos, dėl VĮ Birštono PSPC, dėl Birštono meno mokyklos, dėl Birštono sporto centro teikiamų paslaugų kainų nustatymo.

Posėdžio metu buvo patvirtinta Birštono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybos nuostatai, Birštono savivaldybės socialinės paramos mokiniams teikimo tvarkos aprašas bei svarstytas ir priimtas sprendimas dėl paramos mirties atveju teikimo iš Birštono savivaldybės biudžeto tvarkos aprašas. Buvo pritarta sprendimo projektui dėl kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti, taisyti, prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti 2014 m. lėšų paskirstymo, dėl piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo Birštono savivaldybėje bei dėl socialinių paslaugų įkainių Birštono savivaldybėje patvirtinimo ir kt.

Tarybos narė M. Gudonytė pateikė Birštono savivaldybės Paverknių ir aplinkinių kaimų gyventojų prašymą pasidomėti, kodėl netvarkomi ar prastai tvarkomi jų gyvenamosios vietovės keliai. Tiek merė, tiek seniūnas Jonas Kederys patikino, kad keliai tvarkomi pagal patvirtintą planą ir turimas tam skirtas lėšas.

Savivaldybės merė pateikė informaciją apie Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje 2014 m. rugsėjo 5 d. teikimą Nr. 7-17 „Dėl Birštono savivaldybės tarybos 2008 m. balandžio 30 d. sprendimo TS-90.2 punktu patvirtintų Birštono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų pakeitimo“ ir apie savo komandiruotę į Romą ir Florenciją.

Po posėdžio visi Tarybos nariai buvo pakviesti apsilankyti AB „Birštono šiluma“, susipažinti su ten atliktais renovacijos darbais.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close