Birštonas virto pirties kurortu (GALERIJA)

Rugsėjo 13-ąją Birštonas pirmą kartą pavirto pirties kurortu. Paplūdimyje prie vieno iš trijų kurorto ežerėlių vyko tikra garo, vantų, mineralinio vandens ir gintaro puota – nemokamas renginys „Pamilk lietuvišką pirtį“ pažindino kurorto gyventojus bei svečius su sveika lietuviška pirtimi.

DSC_9903

 

galerija0906 galerija0906

Renginys prasidėjo įspūdingu reginiu – ankstų rytą virš paplūdimio iš oro baliono buvo išbarstyti 5 kilogramai nedidelių gintarų. Šventės dalyviai ir svečiai turėjo galimybę pasivaržyti, kas per keletą valandų surinks daugiausiai ir laimės kvietimus į Kaune veikiantį, energijos ir sveikatos teikiantį Gintaro kambarį.

Kol gintaro rinkėjai plušėjo paplūdimyje, besirenkantys svečiai suko į prekybininkų mugę, kurioje galima buvo įsigyti įvairių rankų darbo lino, vilnos, keramikos gaminių, medaus ir kitų bičių produktų, paragauti žolelių arbatos. Vaikai kartu su menininku Martynu Gaubu įsijungė į „Pirties tako“ kūrimo procesą. Vėliau šį taką dalyviai galėjo papildyti ir papuošti savo surištomis vantomis.
Oficialaus renginio „Pamilk lietuvišką pirtį“ atidarymo proga visus dalyvius daina pasveikino Birštono meno mokyklos solistė Adrija. Sveikinimo žodį taręs vienas iš renginio organizatorių Birštono savivaldybės gydytojas Irmantas Adamonis padėkojo pagrindiniams pirties šventės partneriams – Kauno rajono visuomenės sveikatos biurui, Birštono sanatorijoms, viešajai įstaigai „Pirties kelias“, šeimininkaujančiai Dvaro pirtyje Rumšiškėse.

Šios įstaigos vadovas Valdas Rimavičius supažindino šventės dalyvius su lietuviškos garinės pirties tradicijomis, kurios turi gilias šaknis, tačiau viena graži tradicija, pasak jo, sukurta šiais laikais. Tai – pirmojo garo ritualas. „Tai toks veiksmas, kai pirtyje žmonės visi gražiai susėda, nurimsta, pripildo savo pirties samtį vandens ir paleidžia per rankas. Kiekvienas žmogus, įmerkęs savo pirštus į vandenį, ištaria gražų ir prasmingą palinkėjimą. Po to, kai tas gražių ketinimų pripildytas vanduo patenka ant akmenų, mūsų linkėjimai išsipildo“, – sakė V. Rimavičius, kartu su susirinkusiaisiais atlikęs simbolinį pirmojo garo ritualą. Pripildydamas savo samtį vandens, pirties vadovas pasiūlė visiems mintyse sugalvoti gražų palinkėjimą. Užpylus vandenį ant akmenų visi palinkėjimai pakilo į erdvę, palydėti garsaus šūkio: „Tebūna taip!”

Netrukus įvyko ir gintaro rinkėjų apdovanojimas. Daugiausiai – 459 g gintarų surinko Laima, po 46 ir 24 gramus – mažosios rinkėjos Lina ir Svajūnė.

Apie gintaro dovanas ir jo naudą sveikatai papasakojo vienas iš renginio organizatorių Darius. „Gintaro kambarių pasaulyje yra penki, vienas iš jų – jau ir Lietuvoje. Gintaro kambarys yra priskiriamas haloterapijai, t.y. kambarys, kuriame daromi kvėpavimo pratimai. Gintaras apskritai yra unikalus, ypač kasamas Kaliningrade, nes medicinoje naudojamas tik Kaliningrado gintaras, ir tik tas, kuris kasamas iš vadinamosios mėlynosios žemės, 60–70 m gylyje. Jis skiriasi nuo gintaro, išgaunamo Urale, Kanadoje, Egipte, Indijoje, Domininkoje ar Autralijoje, nes susidaręs iš kitokios rūšies medžio sakų. Kaliningrado gintare yra palyginti daug gintaro rūgšties. Gintaras turi ir daugiau teigiamų savybių. Beje, pirmieji akinių stiklai buvo pagaminti 1658 m. iš gintaro. Įdomiausia, jog kol kas stiklai, plastmasės, kurios dedamos į rėmelius, dar neturi tokių savybių, kokias turėjo gintariniai akinių stiklai. 1896 m. JAV gintarą įsitraukė į savo farmaceptinį katalogą kaip vaistą. Tikiu ir viliuosi, kad Lietuva tai irgi padarys“, – kalbėjo vienas iš renginio organizatorių, pabrėždamas, kad pasaulyje nuo senų laikų gintaro paskirtis pirmiausia buvo ne puošyba, ne juvelyrika, o žmonių gydymas, tik sovietmečiu Lietuvoje buvo viskas užgniaužta. „Sovietmečiu Kaliningrade, Gintaro kombinate dirbę Maskvos biofizikos instituto padalinio mokslininkai tyrinėjo gintarą, atskleidė bei tobulino jo savybes, tačiau tyrimus naudojo tik karinės pramonės tikslams. Dabar jau yra literatūros įvairiomis kalbomis, todėl galima rasti daug informacijos ir tyrimų apie gintarą. Tai tikrai unikalus mineralas, kuris neturi analogų. Išskyrus gintarą, dar vertingesnis pagal savo savybes yra tik deimantas“, – pabrėžė Darius, kviesdamas visus atrasti gintarą iš naujo.

Po renginio atidarymo ir įdomios gintaro apžvalgos daugiau nei keturias valandas vyko įvairūs nuotaikingi pasirodymai, masinės vantų rišimo, vanojimo pamokos, kurias vedė geriausi Lietuvos vanotojai. Vadinamojoje stiklinėje pirtyje pasirodė keturių iki šiol vykusių Lietuvos vanojimo čempionatų nugalėtojai – Saulius Davidavičius, Robertas Gruzinskas, Vereta Rupeikaitė ir Daiva Gruzinskienė. Šioje ir dviejose mobiliose pirtelėse turėjo galimybę šildytis loterijų laimėtojai, viktorinos apie lietuvišką pirtį bei įvairių rungčių dalyviai.

Itin daug azarto dalyviams bei linksmų vaizdų žiūrovams suteikė purvasvydžio bei vantbolo varžybos. Jų nugalėtojai buvo pakviesti spalio mėnesį į Dvaro pirtį Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse.
Prie pirtininkų desanto prisijungė ir kai kurios Birštono sveikatinimo įstaigos. „Eglės“ sanatorija vaišino lankytojus gintaro arbata, organizavo Taiji Quan mankštą, po kurios kiekvienas dalyvis buvo pavaišintas specialiu arbatos kokteiliu, elektromobiliu vežiojo žmones į paplūdimį, esantį kurorto pakraštyje. Šventinei atrakcijai „Versmės“ sanatorija dovanojo daug gydomojo purvo, kuris paprastai naudojamas vadinamosioms „Šreko“ procedūroms.

Kas ryžosi praleisti šeštadienį šiame puikiame renginyje, tikriausiai nepasigailėjo – kas žino, ar greit dar bus tokia išskirtinė galimybė pamatyti iš arti, kaip atliekamas profesionalus vanojimas, o kai kuriems ir patirti šį malonumą. Pirtininkai turi tokį posakį „Su vanta reikia elgtis pagarbiai ir jautriai, tada ji darys stebuklus“. Šiuos stebuklus mačiusieji galės patvirtinti, kad teisingai išvanoti žmogų nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close