Pasaulio auksas vėl atkeliavo į Birštoną

Šiemet Pasaulio veteranų sunkiosios atletikos čempionatas Danijos sostinėje Kopenhagoje vėl atnešė sėkmę daugkartiniam pasaulio bei Europos čempionui, birštoniečiui Romui Matažinskui.

DSC_9265

70-metis R. Matažinskas pasaulio čempionu tapo ketvirtą kartą. Iš viso jo kolekcijoje – jau 21 medalis. Negana to, dar niekam nepavyko pagerinti 2004 metais Lenkijoje birštoniečio pasiekto pasaulio rekordo, kai jam pavyko išstumti 120,5 kg. Pasak sunkiaatlečio, ko gero, šis rekordas ir nebus pagerintas. R. Matažinsko rekordą bandantys įveikti sunkiaatlečiai veteranai kol kas įveikia tik 110 kg ribą.

Nors nuo šio pasiekimo prabėgo 10 metų, keitėsi sunkiaatlečio amžius ir pajėgumas, tačiau Romas – iki šiol nuolatinis pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas.

Šių metų čempionate, savo 70–74 metų, 69 kg kategorijoje, R. Matažinskas varžėsi su dar 7 varžovais. Tarp jų buvo ir dar vienas lietuvis Vaclovas Kleponis.

Tiesa, varžybos nebuvo itin lengvos. Varžovai priartėjo ypač pavojingai. Rovimo veiksme sunkiaatlečiui trečiu bandymu pavyko išrauti 63 kg svorį, o jo artimiausiam varžovui – ukrainiečiui Mikhailui Vasiljevui sėkmingas buvo tik pirmasis bandymas, kuriuo jis išrovė 55 kg. Beje, trečiąją vietą užėmusiam norvegui Tore Bjornsenui šioje rungtyje R. Matažinską pavyko aplenkti, jis išrovė 64 kg. Lietuviui V. Kleponiui sekėsi prasčiau – 60 kg bandymas tapo neįveikiamas, ir jam buvo įskaitytas 58 kg bandymas.

Stūmimo rungtyje R. Matažinskui pirmuoju bandymu pavyko išstumti 76 kg. Antrasis bandymas buvo neužskaitytas, o trečiuoju – auksiniu –  bandymu sportininkas išstūmė 78 kg. Antrąją vietą užėmusiam M. Vasiljevui šioje rungtyje sekėsi geriau ir paskutiniu bandymu jis išstūmė 84 kg. T. Bjornseno trečiasis bandymas išstumti 78 kg buvo nesėkmingas. V. Kleponiui sėkmingas buvo tik pirmasis bandymas, kuriuo jis išstūmė 73 kg.

Susumavus galutinius rezultatus paaiškėjo, kad bendroje įskaitoje R. Matažinskas surinko 141 tašką, o artimiausi varžovai – po 139 kg. Ukrainiečiui ir norvegui teko skirti prizines vietas pagal jų amžiaus ir asmeninio svorio santykį. 131 tašką surinkęs V. Kleponis liko ketvirtoje vietoje.

Čempionato auksą parsivežė ir dar vienas lietuvis – alytiškis Albinas-Vytautas Nausėda. Jis savo 75–79 amžiaus ir 56 kg kategorijoje išrovęs 42 kg ir išstūmęs 55 kg aplenkė dar du varžovus iš Japonijos bei JAV.

Dar vasarą kalbėdamas apie šį čempionatą R. Matažinskas sakė, jog reikia parsivežti medalį. Tačiau kartu jis užsiminė, kad tai bus, ko gero, paskutinis čempionatas jo karjeroje. Pasak sunkiaatlečio žmonos Natalijos, amžius daro savo. Čempionatas – ne tik keletas varžybų akimirkų bei pergalės laurai. Tai ir ilgos treniruotės bei specialus, sureguliuotas, maitinimasis. Kiekvienas čempionatas R. Matažinskui – aktyvių treniruočių, maitinimosi bei svėrimosi maratonas. Tiesa, treniruotės sunkiaatlečiui – gyvenimo būdas. Pasaulio čempionas sportuoja nuolat, nesvarbu, ar čempionatas dar tik bus, ar jau baigėsi. Ne viena mergina ar vaikinas, Birštono sporto klubo „Ąžuolas“ sunkiosios atletikos salėje pamatę R. Matažinską, stebisi jo lengvai pakeliamu svoriu.

Tačiau panašu, kad po sėkmingo Pasaulio veteranų sunkiosios atletikos čempionato R. Matažinskas dar stebins sunkiąja atletika, pasak jo paties, – tikru sportu susidomėjusius jaunuolius. Sunkiaatletis dėl karjeros pabaigos jau nebekalba taip garantuotai kaip anksčiau.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close