Svarbiausias sodininko darbas rudenį – tinkamai paruošti dirvą žiemai

Patyręs sodininkas žino, kad atėjus rudeniui ir nuėmus derlių lauko darbai dar nebaigti. Norint kitais metais vėl džiaugtis pačių augintomis sodo bei daržo gėrybėmis, reikia iš anksto pagalvoti apie pavasarį ir jam tinkamai pasiruošti. 

_MG_9219

 

Geros dirvos sukūrimas yra svarbiausias dalykas, kurį galite padaryti norėdami padidinti savo sodo našumą. Per augimo sezoną nualintas dirvožemis privalo būti atgaivintas ir atnaujintas. Ruduo tam geriausias metas, nes organinių medžiagų įterpimas į dirvą prieš žiemą užtikrina, jog pavasarį ji jau bus biologiškai aktyvi. Rudeninis atnaujinimas palengvina augimo metu susislėgusį dirvožemį, leidžia deguoniui pasiekti gilesnius dirvos sluoksnius ir daro teigiamą įtaką gebėjimui sulaikyti vandenį. Geroje dirvoje užaugs sveikesni augalai. Be to, įdėję šiek tiek darbo dabar, sutaupysite laiko ir energijos atėjus naujam sezonui – nieko nereikės daryti iki pat tos dienos, kol susiruošite sodinti pirmuosius daigus.

Nieko nelaukite – po to, kai nuimsite derlių, pašalinsite augalų likučius ir piktžoles iš daržo ar šiltnamio, šakėmis išpurenkite dirvą, atnaujinkite ją įmaišydami organinės medžiagos – komposto ar dar geriau biohumuso. Biohumusas, sliekų perdirbtas kompostas, 10-15 kartų veiksmingesnis už kitas organines trąšas. Keliaudamos sliekų žarnynu apirusios organinės medžiagos yra mineralizuojamos, papildomos naudingais mikroorganizmais, fermentais, natūraliais antibiotikais ir augimo hormonais. Sezono pabaigoje galite pasinaudoti prekybos centruose skelbiamomis akcijomis arba naudoti pačių pasigamintą produktą. Nesvarbu, kurį pasirinksite, rekomenduojama norma yra 1,5 l biohumuso į 1 m2. Kol dirvos temperatūra dar aukšta, biohumuse esančios biologiškai aktyvios medžiagos stimuliuos dirvos bakterijas bei kitus naudingus organizmus. Maisto elementai iš organinės medžiagos yra išlaisvinami po truputį, todėl ją įterpę į dirvą rudenį, būsite tikri, kad pavasarį ten jau bus visų augalams reikalingų komponentų.

Nepamirškite, kad gėlių darželius taip pat reikia atnaujinti. Kai pradėsite tvarkyti savo daugiamečių dekoratyvinių augalų lysves, jas irgi aprūpinkite organine medžiaga. Įkaskite saują biohumuso į duobutę, sodindami gėlių svogūnėlius, naudokite jį persodindami dekoratyvinius krūmus, atnaujinkite dirvą, išrovę vienmetes gėles. Papilkite 5 cm storio biohumuso sluoksnį aplink jau įsišaknijusius daugiamečius augalus ir krūmus, palikdami sprindžio atstumo tarpą nuo kamieno. Augalai geriau augs ir žydės, taps atsparesni.

Ruduo taip pat tinkamas metas imtis veiksmų, jei įtariate, kad reikia pakoreguoti dirvos rūgštingumą, nes dirvos pH didinti ar mažinti geriausia pamažu – per 3–6 mėnesius. Tačiau prieš imdamiesi šio darbo, atlikite dirvos testą, kad būtumėte užtikrinti, jog nepadarysite daugiau žalos nei naudos. Jei dirvožemis per daug šarmingas, įterpkite pušų spyglių, smulkintos žievės ar aukštapelkių durpių. Jei per daug rūgštus – naudokite kalkingas skaldas, žvyro mulčą, kreidą, pelenus.

Ir atminkite, geresnė dirva – geresnis sodas, gausesnis derlius.

Parengė Laura Balčiūnaitė, „Eco Solo“, nuotraukos autorė: Elena Mikhailova

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close