Ar laukia ir nori žmonės euro įvedimo?

Jau aišku, kad nuo kitų metų sausio 1 dienos turėsime naują valiutą – eurą. Iki to laiko dar beveik pusmetis, tad nuogąstaujančių ir besijaudinančių žmonių nėra. Vieni nusiteikę skeptiškai, kiti – optimistiškai, dar kitiems – tas pats, kokie bus pinigai. Šiaulių banko Birštono skyriaus vadovė O. Lubauskaitė patikino, kad jokio sujudimo banke dar nėra, indėlių nedaugėja, norinčiųjų pasikeisti litus į eurus taip pat nėra.

Birštone pasižvalgius užkalbinu keletą sutiktų žmonių su labai paprastu klausimu: ar laukiate euro?

GE DIGITAL CAMERA

Aloyzas Prankevičius (76 m. poilsiautojas iš Klaipėdos)

Nei laukiu, nei nelaukiu. Niekas mūsų neklausė dėl tos valiutos. Tik liūdna, kad neturėsime savo nacionalinio pinigo – lito. Mes, vyresnės kartos žmonės, laukėme kol bus įvestas litas, tad dabar bus sunku su juo atsisveikinti. Tai lyg savo identiteto praradimas. Didelių santaupų neturime, tai ir jokios bėdos nematau.

 

Julija Drevinskienė (65 m.)

Pinigų reformos naudingos tik valdžiai, o mums paprastiems žmonėms, nieko gero. Jaunesniems gal bus lengviau, o mums tas euras nėra labai priimtinas, mes kol kas mažai juo naudojomės. Žinoma, išskyrus tuos atvejus, kai teko keliauti ir reikėjo turėti šios valiuotos. Iš tikrųjų, kai europines kainas vertėme litais, viskas buvo be galo brangu. Gal dabar taip baisiai neatrodo, bet kai pasižiūrėsim, kai gausim pensijas, tai gal bus kitaip. Tačiau žmogus prie visko pripranta, gerai tai ar blogai.

 

Evelina (20 m.)

Aš tai laukiu, kada bus įvestas euras. Tada pasijusime tikri europiečiai, nereikės keistis litus į eurus, skaičiuoti ir perskaičiuoti. Manau, kad bus patogiau atlikti ir pinigines operacijas. Mano senelis tai jau dabar gailisi litų, o mes jaunesni žiūrime į viską optimistiškai.

 

Anelė Pyragienė (66 m.)

Aš jo nelaukiu ir nenoriu. Kainos – tiek maisto, tiek nekilnojamo turto – jau dabar kyla ir kils ateityje. Nė vienas pinigų keitimas nebuvo naudingas žmonėms. Ir dabar kaimuose, kur žmonės mažiau apsiskaitę, liks nepakeistų pinigų ir prapuls. O pensijos bus visai mažos.

 

Vytautas (55 m.)

Aišku, sava nacionalinė valiuta buvo labiau prie širdies, juk savas pinigas. Bus kaip bus, svarbu, kad būtų darbo ir mokėtų atlyginimą. O ta diena, kai bus keičiami pinigai, ateis ir nelaukiama. Kažkokių didelių vilčių su pinigų pasikeitimu nesieju.

 

 

Juozas (48 m.)

Dažnai tenka vykti į užsienį, tad su euru tenka draugauti jau seniai. Aišku, kai kuriais atvejais bus geriau, nereikės keistis valiutos ir turėti papildomų reikalų. O kaip iš tikrųjų bus, pamatysim vėliau. Žmonės kartais iš anksto turi nusistatymą prieš pasikeitimus, bet kartais jie būna tik į gera.

 

Dalia (32 m.)

Žinoma, bus gaila litų, ypač dėl to, kad gausim mažiau ir atlyginimo. Tačiau ir už prekes bei paslaugas teks mokėti mažiau. Nežinau, noriu ar ne, kad jis būtų įvestas, bet jeigu jau nuspręsta, tai taip ir bus. Manau, kad greitai prisitaikysim ir bus viskas gerai, baimintis nėra ko.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close