Atminties liepsna išvyko į Dubysos slėnį (GALERIJA)

Penktadienio pavakarę pačiame Prienų centre, prie paminklo partizanams, žuvusiems už Lietuvos laisvę, įžiebtas žiburėlis, tradiciškai iš visų Lietuvos kraštų sukviečiantis Lietuvos politinius kalinius, tremtinius ir laisvės kovų dalyvius į Dubysos slėnį.

DSC_5852a

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

Kasmet rugpjūčio pirmąjį savaitgalį Ariogaloje, Dubysos slėnyje, susirenka už Lietuvos laisvę kovoję, dėl jos kentėję ir tėvynę priverstinai palikę lietuviai. Sunkus priespaudos šydas, kankinęs Lietuvą beveik 50 metų, jau praeityje, tačiau to laiko nevalia pamiršti.  Nors esame laisvi, tačiau privalu žinoti, kokia šios laisvės kaina ir kokie buvo stiprūs žmonės, išgyvenę ir tardymus, ir kankinimus, ir atšiaurius Sibiro miškus bei skurdžias dirvas. Lietuvos politinių kalinių, tremtinių ir laisvės kovų dalyvių sąskrydis „Su Lietuva širdy“ visa tai patyrusiuosius surenka jau 24 kartą. Jau 24 metai esame laisvi.

 

Į šį sąskrydį visada keliauja ir gausus būrys prieniškių. Kelionė į sąskrydį visada pažymima prie Prienų r. savivaldybės centre esančio kovotojų už laisvę simbolio – paminklo, skirto čia pat – Laisvės aikštėje niekintų, 1945-1954 m. Prienų apylinkėse žuvusių Tauro apygardos Geležinio Vilko ir Dainavos apygardos Dzūkų rinktinės partizanų atminimui. Čia įsižiebia ir simbolinis žiburėlis – aukuras partizanams atminti ir fakelo liepsna, lydinti Prienų krašto tremtinius bei kovotojus už laisvę į sąskrydį Maironio apdainuotame slėnyje.

 

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų skyriaus pirmininkė Dalytė Raslavičienė visada džiaugiasi matydama, kad į išlydėtuves susirenka ne tik dalyviai, bet ir juos palaikantieji. Išlydėti ir pasveikinti kraštiečių atėjo Prienų r. savivaldybės meras Vytas Bujanauskas. Prieš besirūpinančius tremtiniais, jų atminimu nusilenkė ir administracijos direktorius Algis Marcinkevičius. Lietuvos praeitį pagerbė Tarybos narys Leonas Sakalavičius bei Danutė Skaudickienė. Paminklą supo Prienų šaulių 6-oji kuopa, Prienų kūno kultūros ir sporto centro jaunieji bėgikai bei visi, kieno širdyse dar rusena atminties žiburėlis.

 

Simbolinę ugnį įkurti šiemet pavesta buvusiam Lietuvos partizanui, dimisijos kapitonui, ilgamečiam Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkui, įžymiam pokario Lietuvos kovotojui už laisvę, partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui Antanui Lukšai.

 

Skambant Prienų globos namų choro atliekamoms praeities dulkes nupučiančioms dainoms, visi palydėtuvių dalyviai susikibo už rankų ir sustojo į didelį ratą, pasak D. Raslavičienės, lyg Baltijos kelyje. Taip prasmingai simbolinė liepsna išlydėta į „puikius slėnius sraunios Dubysos“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close