Problemas užgožė šventinis džiaugsmas

Į seniūnijų ataskaitinius susirinkimus gyventojai renkasi išklausyti seniūno ataskaitą ir išsakyti savo problemas bei rūpesčius. Tačiau gegužės 8 dienos pavakare besirenkančius į Jiezno kultūros ir laisvalaikio centrą žmones pasitiko smagi muzika, visų veiduose švietė šypsenos ir gera nuotaika. Gatvėje būriavosi seniūnijos gyventojai ir svečiai su gėlėmis laukdami, kol bus atidarytas renovuotas kultūros centro pastatas ir visi pakviesti į vidų.

IMG_5560

Simbolinę juostelę buvo patikėta perkirpti Prienų savivaldybės merui Vytui Bujanauskui ir Jiezno seniūnijos seniūnui Algiui Bartusevičiui. Visus maloniai nustebino patalpų jaukumas, nauji langai, naujos kėdės ir atjaunėjusi scena.

Netrukus darbus vykdžiusios UAB atstovas Algirdas Zdanys kultūros centro šeimininkei Daliai Vertinskienei įteikė simbolinį raktą ir palinkėjo sėkmės kūrybiniuose darbuose, jaukumo ir šilumos naujuose namuose.

Jiezno parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas pašventino patalpas, prieš tai primindamas kultūros reikšmę žmonėms.

 

Įkurtuvių jaudulys ir džiaugsmas

Seniūnas A. Bartusevičius, pasidžiaugęs ilgai laukta švente, pristatė svečius. Pasidalinti džiaugsmu su jiezniečiais atvyko LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius, jo padėjėja, Prienų savivaldybės tarybos narė Loreta Jakinevičienė, LR Seimo nario Andriaus Palionio padėjėjas Arūnas Vaidogas, Prienų savivaldybės meras V. Bujanauskas, administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, jo pavaduotoja Rima Zablackienė, Tarybos nariai Algimantas Šidlauskas, Alvydas Vaicekauskas, Cezaras Pacevičius, Vilma Vaidogienė, Asta Bunevičienė, Vidas Šiupšinskas, taip pat kitų Jiezno įstaigų vadovai bei atstovai.

Pirmieji atnaujintų patalpų akustiką patikrino Jiezno folklorinis ansamblis skambia jieznietiška daina, po jų pasirodė mišrus choras, padovanojęs visą pynę gražių dainų. Dainos skambėjo puikiai – vadinasi, akustika irgi puiki.

Jiezno kultūros centro direktorė D. Vertinskienė pasakojo, kaip rašė projektą, gavo lėšų iš VVG Kaimo atnaujinimo ir plėtros fondo. Tačiau norint padaryti daugiau darbų, reikėjo daugiau ir pinigų. Su savo bėdomis direktorė pasibeldė į administracijos direktoriaus A. Marcinkevičiaus duris. Čia sulaukė palaikymo, pritarimo ir realios paramos. Buvo nuspręsta, kad Jieznui lėšos reikalingesnės negu Balbieriškio parko renovacijai, ir taip buvo palaimintas šis projektas.

D. Vertinskienė už visokeriopą pagalbą dėkojo ne tik A. Marcinkevičiui, bet ir merui V. Bujanauskui, rangovams UAB „Mačiūnai“, tarybos nariui A. Šidlauskui, taip pat savo darbuotojoms, kurios sudėtingomis sąlygomis, kai vyko remonto darbai, sugebėjo dirbti ir parengti koncertinę programą.

Nurimus įkurtuvių džiaugsmui ir jauduliui, seniūnas A. Bartusevičius pristatė seniūnijos veiklos ataskaitą už 2013 metus.

 

Jaučiama seniūnaičių įtaka ir pagalba

Seniūnas pasidžiaugė, kad ir 2013 metais seniūnija visus aktualius klausimus nagrinėjo ir problemas sprendė į pagalbą pasitelkdama seniūnaičius.

Padėkojo Vėžionių seniūnaitijos seniūnaičiui Vytautui Bartkui už nuveiktą didžiulį darbą savo kraštiečių labui.

2013 metais vyko trečios kadencijos seniūnaičių rinkimai. Penkiose seniūnaitijose perrinkti tie patys asmenys. Tai rodo, kad seniūnaitijų gyventojai pasitiki savo atstovais.

Seniūnas džiaugėsi, kad Kašonių, Benčiakiemio, Strazdiškių ir Jiezno kolonijų seniūnaitijose seniūnaičiais išrinkti jauni ir iniciatyvūs žmonės.

 

Bendruomenės darosi vis aktyvesnės

Seniūnijos teritorijoje veikia 5 bendruomenės: 2 Jiezno mieste ir Vėžionių, Kašonių bei Dukurnonių kaimo bendruomenės. 2013 metais suaktyvėjo Vėžionių kaimo bendruomenės ,,Topolis“ veikla, po ataskaitinio susirinkimo išrinkta nauja, labai energinga pirmininkė Irma Kereišienė, kuri jau tapo pagrindine seniūnaičio Vytauto Bartkaus pagalbininke. Bendruomenės prisideda prie seniūnijos organizuojamų akcijų ir renginių.

Seniūnas dar kartą priminė, kad 2013 metais Jiezno seniūnija kartu su bendruomenių pirmininkais ir Jiezno miesto įstaigų vadovais paruošė europinių lėšų įsisavinimo per Prienų VVG strateginį planą 2014–2020 metams. Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro direktorės pastangomis ir rūpesčiu buvo suremontuotos kultūros ir laisvalaikio centro pastato lauko sienos, pakeisti langai ir durys, paklotos trinkelės, atlikti kiti darbai. Tai sumanaus ir iniciatyvaus įstaigos vadovo pavyzdys kitiems kolegoms, kaip pritraukti ir tinkamai panaudoti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

 

Įgyvendinta viešųjų darbų programa

2013 metais seniūnijoje, Prienų darbo biržos siuntimu, viešuosius darbus dirbo 15 darbininkų, kurie tvarkė Jiezno miesto aplinką, kapinių bei kultūrinio paveldo teritorijas, prižiūrėjo žaliuosius plotus, šienavo ežero pakrantes, genėjo bei pjovė medžius seniūnijai priklausančių kelių pakelėse, tvarkė kelių pralaidas.

Kaip ir ankstesniais metais seniūnijai įvairiuose aplinkos tvarkymo darbuose padeda darbingi nedirbantys piniginės socialinės paramos gavėjai ar jų šeimos nariai, nedalyvaujantys aktyviose darbo rinkos politikos priemonėse.

 

Taisomi ir prižiūrimi keliai

Seniūnijoje yra 148,88 km žvyruotų ir gruntinių kelių bei gatvių, taip pat 17,35 km asfaltuotų kelių ir gatvių. Bendras seniūnijos kelių ilgis – 166,23 km.

Prieš trejus metus buvo parengtas Maironio gatvės techninis projektas, pagal kurį 2013 metais turėjo būti užbaigti visi gatvės asfaltavimo ir šaligatvio įrengimo vienoje pusėje darbai. Už gautas lėšas buvo paklotas betoninių trinkelių takas ir sutvarkyti lietaus kanalizacijos šuliniai. Rangovas ,,Kauno tiltai“ avansu užbaigė techniniame projekte numatytus darbus, Savivaldybė liko skolinga daugiau kaip 100 000 Lt.

„Tikimės, kad šiais metais su Seimo nario Andriaus Palionio pagalba pavyks gauti tikslinių lėšų susidariusiai skolai padengti, o mes 2014 metų sandoriams skirtas lėšas galėsime skirti Sodo g. asfaltuoti“, – sakė seniūnas.

 

Kelius prižiūrėti padeda ir bendrovė, ir ūkininkai

Anot seniūno, gaunant tokį mažą finansavimą galima tik šiek tiek remontuoti vis prastėjančius seniūnijos vietinės reikšmės kelius, o ir rangovo įkainiai labai aukšti. Todėl labai svarbu, kad tokiu sunkiu laikotarpiu keliai būtų saugomi, pavasario ir rudens polaidžio ar vasaros liūčių metu jais nevažinėtų sunkioji technika. Džiugu, kad atsiranda ūkininkų, kurie prisideda prie geresnės kelių būklės, panaudodami savo reikmėms įteisintus mažuosius karjerus. Už nesavanaudišką pagalbą seniūnas dėkojo žemės ūkio bendrovei ,,Nemunas“ ir jos valdybos pirmininkui Algimantui Šidlauskui, kuris savo lėšomis žvyro sluoksniu išpylė visą vietinės reikšmės kelią Sokonys–Voseliūnai. Seniūnas pasidžiaugė, kad Algimantas yra bene vienintelis visų kultūrinių ir sportinių renginių rėmėjas Jiezno seniūnijoje. Prie seniūnijos kelių remonto labai prisideda Vidmanto ir Astos Kazakevičių šeima, kurie leido rangovams naudotis savo mažuoju žvyro karjeru. Kokybiško žvyro sluoksniu buvo išpiltas visas kelio ruožas nuo Vincentavos kaimo iki Kadikų. Tuo pačiu žvyru buvo taisomi keliai Liciškėnų, Anglininkų ir Strazdiškių kaimuose. Ūkininkas Paulius Radvila iš Birštono savivaldybės savo transportu atvežė žvyro į sugadintus kelio ruožus Vėžionių seniūnaitijoje. Ūkininkas Pranas Kondrotas iš Pečiauskų kaimo leido naudotis nuosavu smėlio karjeru, tad buvo suremontuotas kelio ruožas Slabada–Pečiauskai.

„Šie pavyzdžiai rodo, kad seniūnijos gyventojams padedant galima efektyviau panaudoti kuklias Lietuvos automobilių kelių direkcijos skirtas lėšas“, – džiaugėsi žmonių gerumu seniūnas.

 

Socialinėje srityje tos pačios problemos

Apžvelgdamas socialinę sritį, seniūnas daugiausia dėmesio skyrė socialinės rizikos šeimoms ir jose gyvenantiems vaikams. Per 2013 metus priimta 119 prašymų (2012 metais – 121) dėl išmokų vaikams, iš jų 25 prašymai dėl vienkartinės pašalpos gimus vaikui. Vaiko globa mokama 7-iems asmenims už 11 vaikų. Priimta 9 prašymai dėl nemokamo maitinimo ir mokyklinių reikmenų įsigijimo vaikams, besimokantiems kitų rajonų mokyklose. 10-čiai vaikų paskirtas nemokamas maitinimas ir po 156 litus mokyklinėms prekėms įsigyti. Seniūnijoje gyvena apie 70 vienišų senelių.

Seniūnas trumpai apžvelgė visas veiklos sritis, pažymėdamas, kad daugiausia darbų būna neatlikta dėl lėšų stygiaus, tačiau visi stengiasi išsiversti su turimais ištekliais. Gyventojai supranta ir kiek gali prisideda patys, nereikšdami didelių pretenzijų.

Iš tikrųjų šiame susirinkime vyravo džiugi šventinė nuotaika ir niekas apie negerus dalykus nekalbėjo. Išskyrus neįgaliųjų draugijos atstovę, kuri skundėsi, kad jiems reikia patalpų, kuriose galėtų užsiimti veikla, išsiskalbti ir išsimaudyti.

Po seniūnijos veiklos pristatymo visas gausus būrys svečių tarė sveikinimo žodžius ir teikė gėles bei dovanas.

Seimo narys Vytautas Kamblevičius, kuris visada pamato negeroves ir negaili kritikos žodžių, irgi tik pasidžiaugė gražia kultūros ir laisvalaikio centro sale bei seniūnijos žmonių aktyvumu. Jis pastebėjo, kad esamos problemos turi būti sprendžiamos, o Jieznui, turinčiam Savivaldybės taryboje net 4 jiezniečius, neturėtų būti neišsprendžiamų dalykų.

Meras V. Bujanauskas džiaugėsi atgimusiu kultūros centru ir scenoje pasirodžiusiais ansambliais.

Sveikinimo žodžius tarė ir gėles bei dovanas teikė Tarybos narės, gimnazijos direktorius Povilas Veteris, Veiverių seniūnas V. Ramanauskas, Stakliškių seniūnas Gintautas Kaminskas ir pavaduotoja Nijolė Ivanovienė, Jiezno PSPC vadovas Povilas Rimkus, muzikos mokyklos direktorė Asta Puraitė bei bendruomenių atstovai.

Po susirinkimo visi apžiūrėjo atgimusius kultūros namus, kabinetus, džiaugėsi baldais ir čia vyraujančiu jaukumu.

 Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close