Nacionalinį diktantą rašė visa Lietuva

Šeštadienį, vasario 22 dieną Lietuvoje jau septintą kartą buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Tekstą „Skrydis“ diktantui parašė rašytoja Giedra Radvilavičiūtė .

Tradicinį diktantą žmonės rašė visose šalies savivaldybėse, mokyklose, užsienio šalių ambasadose ir savo namuose. Lietuvių kalbos žinias ir savo raštingumą taip pat buvo galima pasitikrinti Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje Vilniaus knygų mugėje.

Nacionalinis diktantas laikomas vieninteliu suaugusiųjų ir moksleivių raštingumą skatinančiu konkursu, sulaukusiu plataus atgarsio ir pritarimo, noro labiau domėtis gimtąja kalba, ne tik taisyklingai reikšti savo mintis, bet ir teisingai jas užrašyti.

Dėl raštingiausio piliečio vardo bus varžomasi trijose kategorijose: raštingiausio suaugusiojo, užsienyje gyvenančio lietuvio ir raštingiausio moksleivio.

 

 

Diktantą rašė 23 žmonės

Šeštadienį į Birštono savivaldybės mažąją salę rašyti Nacionalinio diktanto susirinko 23 asmenys. Šiais metais gimnazijos mokiniai diktantą taip pat rašė savivaldybėje.
Nacionalinio diktanto konkursą šiais metais jau septintą kartą organizavo VšĮ Pilietinės minties institutas. Diktanto tekstą, kuriuo buvo pasirinktas rašytojos Giedros Radvilavičiūtės „Skrydis“, per LRT radiją skaitė žinių vedėjas Marijus Žiedas.

Pasak rašiusiųjų nacionalinį diktantą, šiais metais tekstas buvo lengvesnis negu praėjusiais metais, tačiau neaiškių vietų taip pat netrūko.

Birštono savivaldybės vyr. kalbos tvarkytoja Rimantė Kurkauskaitė sakė, kad diktantą buvo galima rašyti ir namuose bei išsiųsti organizatoriams paštu iki vasario 24 dienos, bet rašiusieji savarankiškai negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo. Projekto organizatoriai paštu gautus diktantus įsipareigoja patikrinti, ištaisyti ir išsiųsti autoriams.

Diktanto tekstas bus paskelbtas vasario 25 dieną, tada bus galima pasitikrinti, ar teisingai parašėme tekstą.

Antrasis turas, kuriame dalyvaus pirmojo etapo geriausieji, vyks Vilniuje.

Stasė Asipavičienė

 

 

…ir Prienuose

 Nacionalinis diktantas buvo rašomas ir Prienų rajono savivaldybės didžiojoje salėje. Pasitikrinti raštingumą panoro 15 dalyvių ir, kaip nebūtų keista, vien dailiosios lyties atstovės.

Kai kurie iš dalyvių Nacionalinį diktantą rašo kasmet arba yra praleidę vos kartą ar du. Tarp tokių – visuose konkursuose dalyvavusi ir vienintelį kartą Prienų rajono savivaldybės istorijoje į finalinį etapą patekusi notarė Rasa Dereškevičienė, tik vieną kartą konkursą praleidusi Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė, penktąjį kartą diktantą rašiusi Ramunė Kavaliauskienė.

Nacionalinio diktanto dalyvius pasveikino Prienų rajono savivaldybės kalbos tvarkytoja Vaida Peleckienė. Ji pasidžiaugė, kad šiemet Nacionalinis diktantas sulaukė ypač didelio jaunimo ir užsienio lietuvių dėmesio. Čikagos bendruomenė, teigė V. Peleckienė, kėlėsi vidury nakties, kad galėtų rašyti diktantą. Todėl ji padėkojo visiems, kurie atėjo rašyti Nacionalinio diktanto, kurie myli savo kalbą ir supranta, kad lietuvių kalba – mūsų visų turtas.

Po diktanto kalbinti dalyviai pripažino, kad šiemet jis nebuvo sunkus. Tekstą skaitęs televizijos laidų vedėjas Marijus Žiedas esą skaitė gana raiškiai, nors gal truputį skubotai. Pirmą kartą diktante dalyvavusi buvusi studentė Eglė Simanaitytė neslėpė pasididžiavimo, kad nusprendė rašyti ne namuose, o ateiti į Savivaldybę ir taip išreikšti savo pilietinę poziciją. Pirmą kartą Nacionalinio diktanto konkurse dalyvavo dar keletas prieniečių.

Parašiusios diktantą, konkurso dalyvės dar neskubėjo skirstytis, dalinosi patirtais jausmais, įspūdžiais ir vaišinosi arbata.

Nacionalinis diktantas buvo rašomas ir kitose Prienų rajono savivaldybės vietose: Prienų „Žiburio“ ir Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijose, Balbieriškio, Naujosios Ūtos ir Skriaudžių pagrindinėse mokyklose. Seniūnijų gyventojai diktantą galėjo rašyti nurodytose mokyklose arba atvykę į Prienų rajono savivaldybę.

„Naujojo Gėlupio“ informacija

 

 

Sanžaras mokosi lietuvių kalbos
Vasario 24 d. atėjusi į savo darbovietę, Pakuonio pagrindinę mokyklą, kurioje mokau anglų kalbos ir turiu auklėjamąją 9 klasę, buvau maloniai nustebinta.

Pasirodo, Nacionalinį diktantą rašė ir mano auklėtinis Sanžaras Usonovas, atvykęs iš Rusijos, Novosibirsko miesto, ir jau penktus metus besimokantis lietuvių kalbos.

Sanžaras gyvena Antakalnio kaime, 6 km nuo Pakuonio pagrindinės mokyklos.Tą rytą, kai buvo rašomas Nacionalinis diktantas, jis dviračiu atvyko į mokyklą ir sėkmingai įveikė jam nelengvą užduotį. Kai paklausiau, ar nesunku buvo įveikti tuos šešis kilometrus iki mokyklos, Sanžaras juokavo: „Tik 30 min. dviračiu, ir jau mokykloje“.

Koks didžiulis noras tobulėti! Didžiuojuosi Tavimi, Sanžarai!
Klasės auklėtoja Rita Markovskaja

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close