Nuo šiol maisto papildai ir specialios paskirties maisto produktai notifikuojami Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute

Maisto papildų notifikavimas. Nuo šių metų sausio 16 dienos, įsigaliojus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymui Nr. B1-22 „Dėl Pranešimo (notifikavimo) apie Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamus maisto papildus tvarkos aprašo patvirtinimo“, visi pranešimai apie Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamus maisto papildus pateikiami Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui (NMVRVI).

 

Maisto papildų iš Europos Sąjungos notifikavimas

 

Maisto tvarkymo subjektai apie tiekiamus Lietuvos Respublikos rinkai maisto papildus iš Europos Sąjungos valstybių narių, Islandijos Respublikos, Lichtenšteino Kunigaikštystės ir Norvegijos Karalystės turi per atstumą (paštu, faksu), elektroninėmis priemonėmis per kontaktinį centrą arba kreipdamiesi tiesiogiai į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI) ir el. paštu, adresu maistopapildai@vet.lt pranešti (notifikuoti) NMVRVI ir pateikti šiuos duomenis ir dokumentus:

•                    tiekiamo maisto papildo etiketės pavyzdį lietuvių kalba;

•                    maisto tvarkymo subjektą identifikuojančius duomenis (fizinio asmens vardas, pavardė, adresas, kuriuo galima siųsti korespondenciją; juridinio asmens ar jo filialo ar atstovybės pavadinimas, kodas, adresas, kuriuo galima siųsti korespondenciją);

•                    maisto tvarkymo subjekto kontaktinius duomenis (telefono, fakso numeriai, elektroninio pašto adresas).

Pranešti (notifikuoti) apie maisto papildus, tiekiamus Lietuvos Respublikos rinkai nuo 2010 m. kovo 1 d. ir neįtrauktus į Maisto papildų sąrašą, reikia iki 2015 m. sausio 1 d. Ši nuostata taikoma maisto papildams, tiekiamiems Lietuvos Respublikos rinkai iš Europos Sąjungos valstybių narių, Islandijos Respublikos, Lichtenšteino Kunigaikštystės ir Norvegijos Karalystės, apie kuriuos nereikėjo pranešti (notifikuoti) vadovaujantis iki 2014 m. sausio 1 d. galiojusia tvarka.

 

Maisto papildų iš trečiųjų šalių notifikavimas

 

Maisto tvarkymo subjektai apie tiekiamus Lietuvos Respublikos rinkai maisto papildus iš valstybių ne Europos Sąjungos narių, išskyrus Islandijos Respubliką, Lichtenšteino Kunigaikštystę ir Norvegijos Karalystę, turi per atstumą (paštu, faksu), elektroninėmis priemonėmis per kontaktinį centrą arba kreipdamiesi tiesiogiai pranešti (notifikuoti) NMVRVI ir pateikti šiuos duomenis ir dokumentus:

•                    tiekiamo maisto papildo etiketės pavyzdį lietuvių kalba;

•                    maisto tvarkymo subjektą identifikuojančius duomenis (fizinio asmens vardas, pavardė, adresas, kuriuo galima siųsti korespondenciją; juridinio asmens ar jo filialo ar atstovybės pavadinimas, kodas, adresas, kuriuo galima siųsti korespondenciją);

•                    maisto tvarkymo subjekto kontaktinius duomenis (telefono, fakso numeriai, elektroninio pašto adresas);

•                    jeigu maisto papildo ženklinimo etiketėje vartojami kiti teiginiai apie sveikumą, nei nurodyti Europos Sąjungos reglamentuose, pateikti dokumentus, kuriais pagrindžiama, kad vartojami teiginiai turi tą pačią prasmę, kaip nurodyti Europos Sąjungos reglamentuose;

•                    gamintojo išduodamą dokumentą, kuriuo patvirtinama, kad maisto papildas skirtas žmonėms ir atitinka Europos Sąjungos ir (ar) Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatytus maisto saugos, sudėties ir kokybės reikalavimus. Kai maisto papildo saugos, sudėties ir kokybės rodikliai nurodyti keliuose dokumentuose, šių dokumentų rinkinys atitinka maisto papildo saugos, sudėties ir kokybės patvirtinimo dokumentą, pvz., sertifikatą;

•                    dokumentą, kuriuo patvirtinama, kad maisto papildai pagaminti pagal individualią rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų (toliau – RVASVT) sistemą arba kitą panašią RVASVT principais paremtą maisto savikontrolės sistemą, kuri užtikrina, kad visi prižiūrimi maisto gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapai atitinka higienos reikalavimus.

Maisto papildo etiketės pavyzdį lietuvių kalba, maisto tvarkymo subjektą identifikuojančius duomenis ir kontaktinius duomenis reikia pateikti ir el. paštu, adresu maistopapildai@vet.lt.

 

NMVRVI per 5 darbo dienas nuo pranešimo gavimo dienos suveda duomenis į Maisto papildų sąrašą ir per 20 darbo dienų juos išnagrinėja, o nustačius, kad maisto papildas galimai neatitinka teisės aktų reikalavimų arba pateiktų duomenų nepakanka maisto papildo atitikčiai teisės aktų reikalavimams įvertinti, apie tai raštu informuoja duomenų teikėją ir paprašo pateikti reikiamus duomenis.

 

Specialios paskirties maisto produktų notifikavimas

 

Notifikuoti reikia šiuos specialios paskirties maisto produktus:

•                    pradinio maitinimo kūdikių mišinius;

•                    specialios medicininės paskirties maisto produktus;

•                    specialios paskirties maisto produktus, išskyrus: tolesnio maitinimo kūdikių mišinius, perdirbtus grūdinius maisto produktus ir maistą kūdikiams bei mažiems vaikams, maisto produktus, skirtus svorį mažinančioms sumažinto energijos kiekio dietoms, maisto produktus sportininkams (įskaitant ir maisto produktus, skirtus raumenų masei didinti); t.y. tuos specialios paskirties maisto produktus, kurie nepriskiriami nė vienai iš nurodytų grupių.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close