Kai ateina žiema ir žemę užkloja sniego patalas, paukšteliams ir žvėreliams pasidaro sunku susirasti maisto. Dažniausiai mažuosius gamtos gyventojus globoja geri žmonės, paberdami trupinėlių, o mažiems miško žvėreliams nuveždami daržovių, šieno ar kitokių maisto atliekų.

Apie pagalbą miško žvėreliams ir paukšteliams klausinėju Prienų miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistą, jaunųjų miško bičiulių (JMB) būrelių koordinatorių Kastytį Tarasevičių.

 

Kas ir kaip gali padėti paukšteliams ir žvėreliams išgyventi šaltą žiemą?

Paprastai daugelis kaimo, o kartais ir miesto žmonių turi savo namų kieme lesyklėles, kur paberia maisto atliekų paukšteliams. Daug padeda mūsų rajono mokyklos, kuriose gerai dirba JMB. Kiekvienais metais daug maisto atliekų prirenka Revuonos vidurinės mokyklos mokiniai, Balbieriškio pradinės mokyklos JMB, vadovaujami mokytojos Irenos Petraškienės, Stakliškių vidurinės mokyklos JMB ir kiti. Kartais vaikai su mokytojais patys surinktą maistą nugabena į netoliese esantį mišką, o kartais paprašo miškininkų ar medžiotojų, kad jie išvežiotų po žvėrelių šėrimo vietas.

 

Ar yra nurodymai, kokia turėtų būti lesyklėlė?

Nėra jokių griežtų nurodymų, tačiau kai kurių taisyklių reikėtų laikytis. Visai nesvarbu, kokio dydžio bus lesyklėlė, svarbu, kad ji būtų uždengta stogeliu, kad į ją neprilytų, kad ji neapledėtų. Kas nori pasidaryti lesyklėlę pagal kokį nors pavyzdį, gali pasižiūrėti internete. Be to, paukštelių lesyklą galima padaryti ir iš plastmasinio butelio, išpjaunant šone angą.

 

Koks maistas geriausiai tinka paukšteliams?

Paukšteliams tinka įvairūs trupinėliai nuo mūsų stalo, grūdai, sėklos. Zylės yra vabzdžialesiai, tad jiems galima prie palangės ar medžio pakabinti nesūdytų ir nerūkytų lašinukų gabaliuką. Tik nekabinkite sūrių lašinukų, nes paukšteliai neturės kur atsigerti ir žus.

 

O kuo galima pradžiuginti mažus miško žvėrelius?

Žvėreliams labai tinka daržovės, bulvės, burokai, grūdų atliekos. Svarbu, kad grūdai nebūtų beicuoti. Didesnį kiekį grūdų atliekų ar pašarinių runkelių ūkininkai gali perduoti vietos medžiotojams, kurie prižiūri žvėrelių šėryklas. Medžiotojai pašarus patys pasiims. Kas nori prisidėti prie paukštelių ar žvėrelių globos žiemą, gali kreiptis į vietos girininkijas, ir jiems bus patarta. Be to, lesyklėlę gali pasidaryti kiekvienas. Tai visai nesunku, reikia tik noro ir šiek tiek išradingumo.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close