Lututės viešnagė Birštono vaikų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“

Smagiai penktadienis prasidėjo Birštono vaikų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“. Pas ABC grupės vaikučius į svečius atvyko Lututė (taip vaikai vadina žurnaliuko „Lututė“ redaktorę, „Lututės“ leidyklos direktorę Liną Marmaitę.

Tai kas gi ta lututė? Vaikai jau žino, kad tai viena iš mažiausių Lietuvoje gyvenančių pelėdų rūšių. O Lina Lututės vardą gavo, kai tapo „Lutučiukų“ klubo vadove.

 

Redaktorė pasakojo, kad žurnaliukas „Lututė“ buvo pradėtas leisti 1995 metais. Iš pradžių ėjo vienas, du, trys numeriai per metus, kol tapo mėnesiniu, labai vaikų laukiamu žurnalu apie gamtą ir joje gyvenančius paukštelius, žvėrelius ir daugybę kitų įdomių dalykų.

Pasak Linos, daugiau nei 10 metų bendraujant su aktyviausiais gamta besidominčiais vaikučiais, jų tėveliais, darželių auklėtojomis ir pradinių klasių mokytojais, jaunųjų gamtininkų bei miško bičiulių būreliais, 2007 metų pabaigoje kilo idėja įsteigti neformalų gamtą mylinčių vaikų klubą „Lutučiukai“.

 

Ką gi veikė Lututė su vaikais?

Ogi labai įdomiai pasakojo apie gamtą, taip pat ir vaikų klausinėjo, kaip reikia draugauti su gamta.

O iš kur mes sužinome apie gamtą, įvairius paukščius, žvėrelius, jų pomėgius? Demonstruodama įvairias skaidres redaktorė pasakojo, kiek laiko tenka praleisti gamtoje apsirengus maskuojamaisiais drabužiais, kad nufotografuotum lapių šeimyną, jų žaidimus ir laisvalaikį, kiek įdomių dalykų mes nežinome apie mažuosius paukštelius, kuriuos matome kasdien.

Lina atvežė ir vaikams davė palaikyti rankose tikrą gervės kiaušinį, kurį rado pelkėje.

Tuo pačiu Lina klausė vaikų, ar paukščiai turi dantukus? Pasirodo, tik prasikalę iš kiaušinio paukščiukai dvi savaites dantukus turi, o paskui – išmeta. Panašiai kaip vaikai pieninius dantis. Taigi atsakymas dvejopas: lyg ir turi, lyg ir neturi…

Kalbėdamiesi su Lutute vaikučiai sužinojo, kada skaido drugeliai, kam reikalingi drugeliui ūsai? Ką išsirinks alkanas ežiukas užkandžiui: obuolį, grybą ar žiogą? Aišku, kad pasmaguriaus žiogiena… Lina paneigė mitą, kad ežiuką reikia pagirdyti pieneliu. Pasirodo, ežiukui pienas netgi žalingas ir kenkia, tad jeigu stovės dubenėlis pieno ir vandens, jis pasirinks vandenį. Vaikai sužinojo, kad lapė su lapiukais gyvena ne tik oloje, bet ir po išvirtusiais medžiais.

Vėliau redaktorė rodė nuotraukas ir kalbėjosi su vaikučiais, kodėl gandras išperėjęs penkis jauniklius, silpniausią išmeta iš lizdo. Pasirodo, tai natūralios atrankos dėsnis – gamtoje išgyvena tik stipriausi. Ir su tuo žmogui reikia susitaikyti ir nesikišti.

Vaikams į rankas keliavo stirnos ragai, kankorėžiai, kuriuos buvo jau paskanavusi voveraitė, bei neišpasakytai įdomus paukštelio remezos lizdelis, susuktas iš švendrių pūkų ir atrodantis lyg kumštinė pirštinė.

Tapo „Lutučiukų“ klubo nariais

Teisingai atsakę į redaktorės klausimus vaikai buvo apdovanoti kalendoriukais, lipdukais, skirtukais. O darželio direktorei Vitalijai Adamonienei redaktorė Lina padovanojo visą pluoštą „Lututės“ žurnaliukų.

ABC grupės vaikai irgi įstojo į neformalųjį jaunųjų šalies gamtą mylinčių vaikų –„Lutučiukų“ klubą. Tam jie atliko labai gražų darbelį – su savo auklėtojomis Danute Adamoniene ir Angele Sadauskiene padarė labai gražų ir didelį lututės paveikslą. Be to, vaikams labai patinka vartyti žurnalą „Lututė“, klausytis auklėtojos skaitymų ir dalyvauti įvairiose aplinkosauginėse akcijose, tyrinėti gamtą, o patirtus įspūdžius pavaizduoti piešinėliuose.

O ką daugiau veikia „Lutučiukų“ klubo nariai? Jie keliauja po Lietuvą, dalyvauja akcijose, kartu kviesdami ir suaugusiuosius mylėti ir saugoti gamtą. Be to, klubo nariai turi kas mėnesį atlikti žurnaliuke nurodytas užduotis – piešti piešinėlius, gaminti inkilus ar lesyklėles, o kai kada net ir kalėdinę eglutę sulipdyti iš sulankstyto popieriaus.

Visus piešinėlius ir savo darbelius ABC grupės vaikai parodė „Lutučiukų“ klubo vadovei, kai ji atėjo į jų grupę. O Vytė padovanojo redaktorei Linai gražią pelėdą, kurią padėjo pagaminti mergytės mamytė.

Birštono vaikų lopšelio-darželio ABC grupės vaikus „Lutučiukų“ klubo vadovė pakvietė atvykti kovo 20 dieną į Žemės dienos šventę Kaune.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close