Sausio 13-osios renginiai Birštone

Sausio 13-osios rytas Birštone prasidėjo visuotine akcija „Atmintis gyva, nes liudija“. Mokyklų, savivaldybės, įmonių, įstaigų ir organizacijų languose 8 val. trumpam užgeso šviesa ir sužibo atminimo žvakelių liepsnelės. Daugiausiai žvakelių sužibo Birštono gimnazijos languose.

Kai prieš dvidešimt trejus metus Lietuvos visuomenė išlaikė pilietiškumo egzaminą, pasipriešino svetimšalių agresijai ir apgynė šalies nepriklausomybę, kiekvienais metais sausio 13-ąją minima Laisvės gynėjų diena. Tuo gražiu priminimu siekiama, kad nors dalelę vienybės jausmo pajustų visa Lietuva, visi žmonės, o ypač jaunimas, ir uždegtų atminimo ugneles ne tik pastatų languose, bet ir savo širdyje.

9.30 val. birštoniečiai susirinko J. Basanavičiaus aikštėje, kur Šaulių kuopos nariai ir jaunieji šauliukai iškilmingai pakėlė Lietuvos valstybinę vėliavą.

Literatūrinę kompoziciją ir patriotines dainas dovanojo Birštono ir Prienų „Žiburio“ gimnazijų mokiniai, vadovaujami Romos Ruočkienės.

Tarp susirinkusiųjų į minėjimą atsirado žmonių, norinčių patriotinę dvasią išreikšti Bernardo Brazdžionio eilėmis, o birštonietė Aldona Milda Valatkienė tai išsakė savo eilių žodžiais.

Sveikinimo žodį tarė ir 1991 metų nepriklausomybės atgavimo istoriją prisiminė Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius. Jis pakvietė birštoniečius bei miesto svečius dalyvauti ir kituose šia proga vykstančiuose renginiuose. Po iškilmingo minėjimo šv. Antano Paduviečio bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už laisvės gynėjus. Vėliau daugelis žmonių patraukė į Birštono muziejų, kuriame buvo pristatyta dr. Jono Paršeliūno fotografijų paroda „Dviejų šimtmečių lietuvių kovos už nepriklausomybę ženklai“. Ekspozicijos pristatyme dalyvavo ir pats darbų autorius.

16 val. Birštono jaunimo klubas organizavo vakarą „Filmas su arbata Birštono muziejuje“, kur vyko filmo „Vaikai iš Amerikos viešbučio“ peržiūra. 18 val., kaip jau įprasta daugelį metų, norintys pabūti drauge ir pasidalinti 1991 m. sausio įvykių prisiminimais, J. Basanavičiaus aikštėje susirinko prie Laisvės laužo.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close