Nuo 1991 m. lapkričio 14-oji minima kaip Pasaulinė diabeto diena. Jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į šią klastingą ligą, kuri užklumpa vis jaunesnio amžiaus žmones. Birštono ir Prienų sergantieji diabetu susivieniję į klubą „Versmė“.

Pasaulinę diabeto dieną į Birštono bendruomenės namus susirinko šio klubo nariai ir svečiai: Seimo narys Andrius Palionis, Seimo narys Vytautas Kamblevičius, Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Visockas, Prienų rajono savivaldybės tarybos narys, Prienų PSPC traumatologas Vytautas Martinaitis, Prienų PSPC vyr. gydytoja Jūratė Milaknienė, gydytoja endokrinologė Eimantė Raišienė ir farmacijos firmų atstovai.

Diabeto klubo „Versmė“ pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė pasveikino susirinkusiuosius pažymėti šią dieną ir pakalbėti apie cukrinį diabetą bei jo sukeltas komplikacijas.

Nuolatinė šio klubo narių patarėja gydytoja endokrinologė J. Milaknienė priminė, kad šiuo metu pasaulyje sergančiųjų cukriniu diabetu įregistruota 371 mln. Dėl šios ligos sukeltų komplikacijų2012 m. mirė 4,8 mln. žmonių – 1 žmogus kas 7 sekundes. Praėjusių metų duomenimis, Lietuvoje buvo registruota daugiau kaip 92 tūkstančiai sergančiųjų. Birštono savivaldybė yra viena iš vietovių mūsų šalyje, kur daugiausia sergančiųjų cukriniu diabetu. 1000 žmonių tenka 41 sergantysis. Kaip sakė vicemeras J. Aleksandravičius, tai dar nereiškia, kad pas mus daugiau sergančiųjų negu kitur. Gali būti, kad mūsų žmonės dažniau lankosi pas gydytojus ir jiems ši liga nustatyta ir kontroliuojama.

Gydytoja J. Milaknienė pasidžiaugė, kad šiuo metu Prienų PSPC dirba du endokrinologai, o artimiausius metu turėtų pradėti darbą ir vaikų endokrinologas. Veikia Pėdos kabinetas, visada pasiruošusi pacientams padėti slaugytoja Rita Petrauskienė.

Diabeto klubo narius su Pasauline diabeto diena pasveikino ir palinkėjo sveikatos, stiprybės bei optimizmo Birštono savivaldybės merės pavaduotojas J. Aleksandravičius, Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas E. Visockas ir Seimo narys A. Palionis. Seimo narys V. Kamblevičius priminė, kaip kovai su cukriniu diabetu1920 m. buvo atrastas insulinas, o mokslininkas pelnė Nobelio apdovanojimą. Pasak V. Kamblevičiaus, norint ligą kontroliuoti, reikia ją pažinti ir su ja susigyventi. Abu Seimo nariai Pasaulinės cukrinio diabeto dienos proga klubo nariams padovanojo po lietuvišką šakotį.

Sveikatos, ištvermės ir stiprybės linkėjo Prienų rajono savivaldybės tarybos narys V. Martinaitis, kartu pasidžiaugdamas geru endokrinologų darbu.

Pranešimą apie Sveikatingumo metus perskaitė klubo pirmininkė Birutė Barkevičiūtė.

Jos kalboje buvo aptarti Vyriausybės nutarimai ir aktai, reglamentuojantys žmogaus teisę į sveikatos priežiūrą, atsakomybę už sveikatos priežiūrą, sveikatos politikos lygmenis tarptautiniu ir regioniniu mastu. B. Bartkevičiūtė pažymėjo, jog Pasaulinė  sveikatos organizacija skatina Lietuvą didesnį dėmesį skirti sveikatai. Klubo pirmininkė kalbėjo ir apie diabeto kontrolę bei mokymus, glikemijos matavimo akcijas, norint nustatyti cukraus kiekį kraujyje ir laiku užbėgti ligai už akių.

Vertingų patarimų ir pamokymų pateikė gyd. endokrinologė E. Raišienė, palinkėdama visiems kartu kovoti su negandomis, bendrauti, nes tik kartu pasiekiama gerų rezultatų.

Daug vertingos informacijos apie cukrinį diabetą, mitybą, jos reguliavimą, produktų parinkimą pateikė Diabetologų klubo pirmininkė Virginija Bulikaitė.

– Dieta veiksminga tol, kol jos laikomės, o sveika mityba – reikalavimas sveikai maitintis, o ne laikytis dietos, – sakė V. Bulikaitė.

Apie paslaugas, skirtas sergantiems cukriniu diabetu, kalbėjo slaugytoja diabetologė Rita Petrauskienė. Ji pasakojo, kad pacientai gali gauti ne tik išsamias konsultacijas, daugiau sužinoti apie ligą, bet 4 kartus per metus su šeimos gydytojo siuntimu gali pasidaryti gydomąjį pedikiūrą.

Firmos ABOVITA, platinančios Stasė Asisavikontrolės priemones Freestyle, atstovė Laima Kaulakienė ir ROCHA performa firmos, prekiaujančios tyrimo juostelėmis, atstovė Nijolė Paldauskienė linkėjo stiprybės, kantrybės ir vienybės kovojant su cukrinio diabeto komplikacijomis. BAYER firmos atstovė Gintarė, kaip ir kiekvienais metais, atliko kraujo tyrimus. Su šiomis firmomis, gaminančiomis ir platinančiomis cukriniu diabetu sergantiesiems reikalingas priemones, klubas „Versmė“ gražiai bendradarbiauja jau ne vienerius metus.

Birutė Bartkevičiūtė klubo narių vardu pasveikino jubiliatus: Antaniną Klimienę, Jadvygą Kuprinavičienę, Stasį Stravinską, Almą Sinkevičienę ir Mariją Balkūnienę.

Buvusi pirmoji klubo pirmininkė Danguolė Mickiūtė visus gražiai pasveikino ir išreiškė viltį pasimatyti ir kitais metais panašiame renginyje. O už šiais metais išėjusiuosius amžinybėn buvo sukalbėta malda.

Pabaigoje savo patirtimi, kaip pavyko kontroliuoti cukrinį diabetą netradicinėmis priemonėmis, pasidalino klubo narys Vytautas. Jis palinkėjo ir kitiems klubo nariams domėtis savo liga, dalintis patirtimi su panašaus likimo žmonėmis.

Pasaulinės diabeto dienos renginys pasibaigė nuotaikingu Nemajūnų bendruomenės „Santalka“ ansamblio, vadovaujamo Romualdo Žukausko, koncertu.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close