Sveikuoliai dalijosi idėjomis vaikų stalui

2013-ieji paskelbti sveikatingumo metais, todėl visus metus įvairiose bendruomenėse vyksta renginiai sveikos gyvensenos temomis. Viena iš temų „Idėjos vaikų stalui“ buvo pateikta spalio 15 d. popietėje Nemuno kilpų regioninio parko Prienų lankytojų centre.

Šiais, sveikatingumo, metais daug renginių susiję su sveika gyvensena, sveika mityba, sveika būtimi. Džiaugiamės, kad į svečius mus pakvietė sveikuoliai, kurie pasidalins sveikos mitybos paslaptimis ir sveikuoliškais receptais, pasveikindama popietės dalyvius ir pakviesdama turiningai praleisti laiką, pasisemti sveikos gyvensenos idėjų ir iš renginio išsinešti džiugią nuotaiką kvietė projekto, skirto bendruomenių organizacijų socialinei veiklai organizuoti ir plėtoti (projektą finansuoja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija), vadovė, Prienų bendruomenės pirmininkė Auksė Grižaitė.

Sveikuoliškoje popietėje, kurią vedė Prienų sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“, dalyvavo „Revuonos“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyriaus mokiniai, Prienų bendruomenės Vaikų dienos užimtumo centro vaikai, grupė savanorių ir suaugusiųjų, dalyvaujančių Prienų bendruomenės vykdomame įdarbinimo projekte.

Neseniai iš Palangoje vykusios tradicinės respublikinės sveiko maisto šventės sugrįžusi „Versmenė“ parsivežė net tris diplomus. Net dvejus metus iš eilės tapę respublikinės „Šeimininkių šeimininkės“ sveiko maisto šventės pereinamojo prizo laimėtojais, šiais metais Prienų sveikuoliai taurę perleido sveikuoliams iš Klaipėdos, tačiau ir patys neliko be apdovanojimų. Jie pelnė diplomus už salierų sūrį su grybais ir už išskirtinį, šmaikštų prisistatymą.

„Svečiuose pas močiutę“ – taip vadinosi „Versmenės“ sveiko maisto stalas. Sveiko maisto idėjos atkeliavo ir ant popietės dalyvių maisto gaminimo stalų.

Susiskirstę į šešias grupes, vaikai ir suaugusieji, gavę po vieną sveikuolių konsultantą, išsirinko grupelėms kulinarinius vaisių ir daržovių pavadinimus, atsakė į anketų klausimus apie sveikatą ir sveikus produktus. Grupių dalyviai dalyvavo konkurse, kas teisingiausiai atsakys į anketos klausimus, o įvertinus atsakymus, visi buvo apdovanoti vaisiniais prizais.

Sveikos gyvensenos klubo pirmininkė Leonora Kalantienė papasakojo popietės dalyviams apie sveiko maisto ir sveikos gyvensenos reikšmę, atskleidė įvairių daržovių, vaisių, žolelių įtaką sveikatai, pasidalino mintimis iš sveiko maisto šventės Palangoje. Lengviau suprasti, kokia tai puiki šventė ir kokios patirties sveikuoliai pasisemia vieni iš kitų tokiuose renginiuose, padėjo vaizdinė medžiaga.

Prasidėjus darbui grupėse, sveiką maistą gamino visi svečiai – nuo mažiausiųjų iš Vaikų dienos užimtumo centro iki suaugusiųjų, projekto „Dienos centruose besilankančių šeimų, patiriančių socialinę atskirtį, integracija į darbo rinką“ dalyvių. Įvairius patiekalus gaminti padėjo sveikuolių konsultantai – Vida, Birutė, Leonora, Gražina, Laimutė ir Janina.

Popietės dalyviai valandą laiko triūsė palinkę prie stalų: vieni gamino sveikuolišką obuolių pyragą, burokėlių karpačo, kiti – žirnių ir miltų dešrą, grikių miltų chalvą, pikantiškas salotas su topinambais ir daikonais (galima ir su juodaisiais ridikais), paskanintas citrinos sultimis ir aliejumi, treti – keptų baklažanų ir įvairių sėklų užkandėles, vitaminų „bombą“ vaikams – saldainiukus iš pamirkytų džiovintų vaisių, sėklų, medaus, apvoliotų kokoso drožlėse, dar kiti – kokteilį su kriaušėmis ir bananais bei garšvos, kiaulpienės, žliugių žolelėmis, saulėgrąžų daigeliais bei špinatais.

Vėliau vyko grupių stalų pristatymai, kuriuose pasirodyti galimybė suteikta jauniausiems dalyviams. Po pristatymų popietės dalyviai vaišinosi, degustavo vieni kitų pagamintus patiekalus, bendravo su sveikuoliais. Konsultantės negailėjo patarimų, mielai dalijosi įdomiausiais, skaniausiais receptais.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close