Siūlome keletą išskirtinių sveiko maisto receptų jūsų stalui. Receptais pasidalino Prienų sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“. 

Burokėlių karpačo

Vieną žalią nuluptą burokėlį reikia susmulkinti drožlėmis bulvių skustuku.

Užpilas:

Į 0,5 stiklinės apelsinų sulčių įtarkuoti truputį apelsino žievelės, truputį imbiero. Įpilti 2 šaukštus citrinos sulčių, truputį balzamiko, įdėti 1 arbatinį šaukštelį medaus, pusę svogūno ropelės, pjaustytos šiaudeliais, žolelių (petražolių, čiobrelių ir kt.), įberti pipirų mišinio ir truputį druskos.

Visą sumaišytą užpilą užpilti ant pjaustyto burokėlio ir palaikyti keletą valandų. Tinka prie visų mėsos patiekalų, valgyti su sveikuolių dešra, su duona, prie įvairių užkandžių su mėsa ar sūriu.

 

Valgiai su topinambais

Topinambai dar vadinami žieminėmis bulvėmis. Pastaraisiais metais dėl daugelio vertingų jų savybių susidomėjimas topinambais auga. Juos galima valgyti žalius, virtus, keptus, troškintus, netgi konservuotus. Ruošiant maistui gumbus, jų skusti nebūtina, pakanka gerai nuplauti. Iš šakniagumbių gaminamas nekaloringas cukrus, sultys, gira, ruošiamos salotos, košės, kepami blynai ir apkepai. Pjaustytus ar tarkuotus topinambų gumbus, kad greitai nepajuostų, būtina apšlakstyti citrinų sultimis.

Sveikuoliškų salotų receptai:

Pikantiškos salotos

Sutarkuojami 5-6 topinambų gumbai, žalia morka, rūgštus obuolys, česnakų skiltelė. Pasūdoma, paskaninama grietine, majonezu, prieskoniais (petražolėmis, krapais). Vietoje morkos galima įdėti 2 šaukštus virtų ryžių ar saują šviežiai tarkuotų kopūstų.

Žiemos salotos

Sutarkuojami 5-6 gumbai. Įdedami 2 šaukštai raugintų kopūstų, paskaninama spanguolėmis, šaldytomis bruknėmis, juodaisiais serbentais, apšlakstoma aliejumi.

Ypatingosios salotos

Sutarkuojami keli gumbai topinambų ir daikonų arba juodųjų ridikų. Paskaninama grietine arba citrinos sultimis ir aliejumi.

Mišrainė

Nuluptus topinambus supjaustyti plonais šiaudeliais ar sutarkuoti. Sumaišyti su susmulkintais svogūnais ir smulkintais kietai virtais kiaušiniais, užpilti kefyru ar grietine, įverti druskos, pabarstyti krapais.

Ikra

Pusei kilogramo topinambų imama: 200 g pomidorų, po 100 g svogūnų ir morkų, česnako galvutė, 100 g aliejaus, druskos pagal skonį.

Pomidorus supjaustyti gabalėliais ir pakepinti aliejuje. Topinambus, morkas ir svogūnus susmulkinti ir pakepinti atskirai. Daržoves sumaišyti ir patroškinti ant lėtos ugnies uždengtoje keptuvėje, pridėti druskos, česnako, petražolių.

Kotletai

Topinambų gumbai (1 kg) išverdami, pertrinami per sietelį. Įdėti 4 šaukštus kvietinių miltų, 1 šaukštą sviesto, įmušti 2 kiaušinius. Viską išmaišyti, suformuoti kotletus ir kepti aliejuje. Patiekti paskanintus grietine.

 

Parengė Roma Sinkevičiūtė

1 thought on “Skanaus!

  1. Esu valgius topinambų salotas, tikrai skanu, bet kad dar ir kotletus galima išjų virtų gaminti, neteko nei girdėti iki šiol, nei ragauti. Būtinai išbandysiu, kai jų rasiu kur prisikasti 🙂

Comments are closed.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close