Prienų keliai šiemet saugesni

Eismo įvykiai visada būna skaudūs. Avarijos ne tik padaro žalos, pareikalauja finansinių išlaidų, bet dažnai sutrikdo ir sveikatą. Kartais netgi padaro didžiausią žalą – atima gyvybę.

Vis tik daug kas vairuoja neatsakingai ir neatsargiai. Mėgėjai viršyti greitį dažnai  skuba tik dėl to, kad yra įpratę lenkti visas jų kelyje pasitaikančias transporto priemones. Gan dažnai tokie greičio viršytojai ne tik nežiūri į greitį ribojančius ir lenkti draudžiančius ženklus bei horizontalųjį kelių žymėjimą, bet nemato ir savo spidometro. Lenkdami kitas transporto priemones arba jų koloną, nekreipdami dėmesio į greičio apribojimus, dažnai nepasistengia apskaičiuoti ir savo lenkimo laiko. Lenkiant prieš kalną, posūkį, blogai matomoje vietoje arba daug transporto priemonių, visada išlieka pavojus, kad netikėtai prieš akis atsiras kitas automobilis, o pasitraukti iš priepriešinio eismo juostos nebus vietos arba laiko. Toks lenkimas labai dažnai pasibaigia skaudžiai. Jeigu ir kitiems vairuotojams nėra galimybės ar laiko sušvelninti susidariusią situaciją, padaryti vietos arba pasitraukti iš kelio – neišvengiama smūgio.

Manoma, kad smūgis į sieną, važiuojant 50 km/h greičiu, prilygsta laisvai iš penkto namo aukšto į betoninį šaligatvį skriejančio kūno smūgiui. Turbūt nė vienas to nenorėtume išbandyti, tačiau keliuose mes skubame pasisemti adrenalino, o tai tėra tik platus žingsnis į staigią mirtį. Važiuojant 100 km/h greičiu, smūgio jėga padvigubėja. Jeigu iš priešpriešos atlekiantis automobilis irgi važiuoja 100 km/h  greičiu, abiejų transporto priemonių greičiai sumuojasi. Gaunasi didokas ir jau svaigus skaičius. Bijome nukristi nuo kopėčių, tačiau nebijome šokti iš 20 namo aukšto. Nepaisant to, lenkiant dažnai spidometras rodo žymiai didesnius skaičius.

Drąsiausieji mano, kad jei važiuoja vieni, tai nieko baisaus – eismo įvykyje žus tik jie patys, o šeima liks saugi namuose. Tačiau nepamąsto, kad automobilyje, kuris atvažiuoja priešais, yra šeima, kuri nori gyventi ilgai ir laimingai. Nenori išsiskirti, nes žino, kad gyvybė – brangiausias turtas.

Asmenims, kurie vairuoja transporto priemones neblaivūs, ši moralinė taisyklė negalioja, nes kai plaukioji „jūroje iki kelių“, dugnas arti, nėra, kur kristi. Jokie fizikos dėsniai bei smūgio teorijos tada jau nebegalioja.

Galima pasidžiaugti, kad Prienų rajone, palyginus 2012 m. ir 2013 m. pirmąjį pusmetį, Lietuvos kelių policijos tarnyboje registruotų autoįvykių, kuriuose nukentėjo žmonės, sumažėjo nuo 13 iki 9. Prienų rajonui pavyko išlipti iš „velnio tuzino“ – 13, kuris jį lydėjo ir 2011 m. Birštono savivaldybėje 2011 m. pirmąjį pusmetį buvę saugūs, sužeistųjų nepareikalavę, keliai, 2012 m. I pusmetį pareikalavo 2 įskaitinių eismo įvykių, o 2013 m. vėl tapo saugūs. Šių metų I pusmetį Birštono savivaldybėje neužregistruota nė viena avarija, kurioje būtų sužeistas žmogus. Birštono savivaldybei 2012 m. I pusmetis buvo skausmingas – užregistruotos 2 avarijos (2 sužeistieji bei vienas žuvęs žmogus). Prienų rajono keliuose 2011 m. trylikoje eismo įvykių 18 žmonių buvo sužeisti ir 2 žuvo. Du eismo įvykiai įvyko dėl „besimaudančiųjų jūroje iki kelių“ kaltės. 2012 m. I pusmetį užregistruota 13 autoįvykių (13 sužeistųjų, 2 žuvusieji). Galima džiaugtis, kad šįkart tik vienas autoįvykis įvyko dėl neblaivaus vairuotojo kaltės. Šių metų pirmą pusmetį buvo mažiau įskaitinių įvykių, tačiau sužeistųjų skaičius viršijo avarijų skaičių: 9 autoįvykiuose sužeista 12 žmonių. Tačiau džiugu, kad šiemet Prienų rajono keliuose  nežuvo nė vienas žmogus. Neblaivūs asmenys šių metų pirmąjį pusmetį autoįvykių, kuriuose nukentėtų žmonės, nepadarė.

Pagal Alytaus apskrities VPK pateiktą statistiką, Prienų rajone registruotas didžiausias nusikalstamumas apskrityje. Tačiau Prienų rajono autoįvykių statistika  pakėlė visos apskrities rodiklį. Žinoma, Birštonas irgi prie to prisidėjo. Druskininkuose 2013 m. I pusmetį įvyko 4 autoįvykiai, 2012 m. – taip pat 4. Alytaus mieste – 18 (13), Alytaus rajone – 19 (16), Lazdijų r. – 10 (10), Varėnos r. – 7 (8). Daugiausia žuvusiųjų užregistruota Alytaus r. – 4 (pernai – 3). Tuo tarpu Alytaus mieste nežuvo nė vienas žmogus. Sužeistųjų daugiausia taip pat Alytaus r. – 24 (pernai irgi 24). Alytaus mieste šiemet per I pusmetį sužeista 20 asmenų (pernai – 12). Alytaus r. užregistruota ir daugiausia dėl neblaivių vairuotojų įvykusių autoįvykių (5).

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close