Balbieriškis liko be bažnyčios (GALERIJA)

Ankstyvą ketvirtadienio rytą Balbieriškio miestelio gyventojus pažadino priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) automobilių sirenų gausmas bei visą miestelį apšvietusi ryški ugnies pašvaistė. Bendrosios pagalbos centro (BPC) dispečerė PGT komandas informavo apie gaisrą bažnyčioje.  

BPC skambutis apie gaisrą pasiekė apie 3.40 val. ryto, į įvykio vietą tuoj pat buvo išsiųstos gausios PGT pajėgos. Iš viso gaisrą gesinti išsiųsta 11 autocisternų ir 2 autokeltuvai. Gaisro gesinimo darbams vadovavo čia pat, štabo automobilyje,  įsikūręs mobilusis veiksmų koordinavimo centras. Gesinti gaisro atvyko PGT  komandos iš Alytaus, Kauno, Garliavos, Birštono, Prienų, Pakuonio, Jiezno, Krokialaukio.

Gaisras Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčioje, liudininkų teigimu, prasidėjo nuo bažnyčios priekio. Pirmiausia pastebėtas degantis bokštas. Deja, gaisras nebuvo pastebėtas iš karto. Nors PGT komandos atvyko pakankamai greitai, gaisras buvo išplitęs tiek, kad suvaldyti jį jau buvo beveik nebeįmanoma. Ugnis medinę bažnyčią, net ir lyjant, niokojo ypač greitai. Didesnį rūpestį gaisrininkams kėlė aplink augantys brandūs medžiai bei arti bažnyčios stovintys namai. Jie buvo nuolat laistomi ir aušinami vandeniu. Riba, kuomet gaisras galėjo persimesti į miestelį ir sukelti didesnę tragediją, buvo labai arti. Nuo paryčių šėlusią ugnį pavyko suvaldyti tik apie 8.30 val. ryte. Penkias valandas ūžęs gaisras bažnyčią sunaikino iki pamatų. Iš bažnyčios pastato liko tik vienas nenugriuvęs kampas.

Miestelio gyventojai, gyvenantys centre, nuo gaisro pradžios nebemiegojo. Pabudusieji nuo sirenų gausmo galvojo, kad tai namas dega, tačiau pamatę pašvaistę  tuoj pat išskubėjo prie bažnyčios. Naktį gaisro pašvaistė matėsi net už kelių kilometrų.

Anot miestelėnų, klebonas kaip tik tąnakt išskrido į Angliją, todėl gaisro nematė.

Versijų, dėl ko kilo gaisras, yra įvairių. Apie ketvirtą valandą ryto Alytaus regione žaibavo, žaibavimas Prienus pasiekė apie 5 val. ryto, todėl galima prielaida, kad gaisras galėjo kilti būtent dėl žaibo. Medinė bažnyčia buvo uždengta skardiniu stogu. Tikrąją gaisro priežastį nustatys dirbančios gausios ekspertų pajėgos.

Pirmoji bažnyčia Balbieriškyje pastatyta 1520 m. Per ilgus šimtmečius ji buvo ir sugriauta, ir apgadinta. Paskutinį kartą bažnyčia atstatyta 1956 m. Nuo to laiko bažnyčioje prisikaupė religinių bei kultūrinių vertybių, kurios per gaisrą buvo sunaikintos.

Gaisro metu nesunkiai nukentėjo ir pora ugniagesių.

Bažnyčia prieš gaisrą (šaltinis – Wikipedia)

 

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close