EP siūlo didinti pakuočių perdirbimą ir mažinti atliekas

Trečiadienį europarlamentarai balsavo už ES pakuočių taisyklių peržiūrą, siekdami skatinti pakuočių perdirbimą, pakartotinį naudojimą ir jų atliekų mažinimą.

Europarlamentarai remia nuoseklų akuočių atliekų mažinimą (5 proc. iki 2030 m., 10 proc. iki 2035 m. ir 15 proc. iki 2040, palyginus su 2018 m.) ir siūlo nustatyti ambicingesnius tikslus plastikinių pakuočių atliekų sumažinimui (10 proc. iki 2030 m., 15 proc. iki 2035 m. ir 20 proc. iki 2040 m.).

EP nariai siekia drausti prekiauti labai lengvais plastikiniais maišeliais, nebent jie būtini higienos tikslais ar birių produktų fasavimui. Jie taip pat siūlo apriboti kai kurių vienkartinių pakuočių naudojimą, pavyzdžiui, higienos produktams viešbučiuose ar bagažo apsaugai oro uostose. Siekdami apsaugoti sveikatą, jie taip pat siūlo neleisti maisto pakuotėse naudoti vandeniui, riebalams ir šilumai atsparių „amžinųjų“ chemikalų (ang. PFAS).

Europarlamentarai siūlo įpareigoti maisto ir gėrimų pardavėjus leisti vartotojams naudoti savo pakuotes išsinešti maistui ar gėrimams. Naujosios taisyklės taip pat įpareigoja naudoti perdirbamas pakuotes, su tam tikromis išimtimis medinėms ir vaško pakuotėms maistui. Be to, iki 2029 m. ES valstybės turės užtikrinti, kad kasmet atskirai surinks 90 proc. pakuočių medžiagų, t.y. plastiko, medienos, aliuminio, stiklo ar popieriaus.

EP pranešėja Frédérique Ries („Atnaujinkime Europą“, Belgija) pažymėjo: „Tvirtai remiame ES pakuočių ir jų atliekų rinkos reformą. Naujosios taisyklės yra būtinos Europos konkurencingumui ir inovacijoms bei suderina aplinkosaugines ambicijas su pramonės interesais. Vykdydami veiksmingą pakuočių perdirbimo ir pakartotinio panaudojimo politiką, kartu uždraudžiame kenksmingų chemikalų naudojimą maisto pakuotėse ir suteikiame vartotojams saugias pakuotes.“

ES taisyklių pataisoms pritarė 426 EP nariai, 125 nepritarė, o 74 susilaikė. Europarlamentarai dabar yra pasiruošęs pradėti derybas su ES Taryba dėl galutinio taisyklių projekto suderinimo.

2018 m. pakuočių verslas ES sugeneravo 355 mlrd. eurų pajamų. Tačiau ši verslo šaka pasižymi didėjančiu atliekų kiekiu. 2009 m. pakuočių atliekos ES sudarė 66 mln. tonų, o 2021 m. – 84 mln. tonų. 2021 m. kiekvienas europietis paliko 188,7 kg pakuočių atliekų, o 2030 m. šis skaičius, tikėtina, išaugs iki 209 kg.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close