EP palaiko naujas ES taisykles, skatinančias vartotojus ne keisti, o taisyti įrenginius

Europos Parlamentas antradienį priėmė savo derybinę poziciją dėl naujo teisės akto, kuriuo siekiama stiprinti vartotojų teisę į daiktų remontą.

Naujosios taisyklės leistų mažinti masinio vartojimo poveikį aplinkai ir skatinti tvaresnį vartojimą užtikrinant geresnes galimybes pataisyti prekes. Jos taip pat leistų sumažinti atliekų kiekį bei paremtų taisymo paslaugų sektorių.

EP balsavo už reikalavimą, kad prekės garantijos galiojimo laikotarpiu pardavėjai pirmenybę teiktų prekės taisymui, jei tai būtų pigiau arba kainuotų tiek pat, kaip nauja prekė. Išimtis būtų taikoma tais atvejais, kai prekės pataisyti neįmanoma arba taisymas keltų nepatogumų vartotojui. EP nariai taip pat siūlo vieniems metams pratęsti pataisyto gaminio teisinę garantiją.

Pasibaigus garantiniam laikotarpiui vartotojai turės teisę prašyti pataisyti tokius gaminius kaip skalbyklės, dulkių siurbliai, išmanieji telefonai ir dviračiai. Europarlamentarų nuomone, vartotojai būtų labiau linkę taisyti sugedusius gaminius, jei gamintojai taisymo laikotarpiu jiems nemokamai suteiktų pakaitinius įrenginius. Jei gaminio pataisyti neįmanoma, vietoj jo gali būti pasiūlytas kitas atnaujintas gaminys.

Vartotojai dažnai nesirenka galimybės taisyti gaminį, nes taisymas yra per brangus, sudėtinga rasti taisymo paslaugas arba taisymas neįmanomas dėl gaminio konstrukcinių savybių. EP laikosi pozicijos, kad savarankiškai dirbantiems taisytojams ir vartotojams turi būti užtikrinta galimybė už priimtiną kainą gauti visas įrenginio atsargines dalis, taisymo informaciją ir įrankius.

Priėmus naująsias taisykles, kiekvienoje ES valstybėje bus įsteigta interneto platforma, padėsianti vartotojams jų gyvenamoje vietoje rasti taisytojus (įskaitant remonto vietas) ir atnaujintų prekių pardavėjus. Siekdami užtikrinti, kad taisymo kaina būtų priimtinesnė, o pats taisymas patrauklesnis, EP nariai siūlo iš nacionalinių taisymo fondų vartotojams teikti kuponus ir kitas finansines paskatas.

EP pranešėjas René Repasi (Socialistai ir demokratai, Vokietija) sakė: „EP nuosekliai palaikė vartotojų teisę į remontą. Žmonės nori prailginti savo įrenginių tarnavimo laiką, tačiau tai dažnai yra per brangu arba sunku. Priėmėme keletą priemonių, siekdami paskatinti vartotojus rinktis remontą, o ne keitimą, ypatingą dėmesį skirdami nepriklausomiems remontininkams ir finansinių paskatų kūrimui. Tikimės, kad ES Taryba netrukus priims savo poziciją, jog galėtume pradėti derybas.“

ES taisyklių pataisoms pritarė 590 EP narių, 15 nepritarė, o 15 susilaikė. Galutinį taisyklių projektą dar reikės suderinti su ES Taryba.

ES taisyklių pataisos kartu yra EP atsakas į Konferencijos dėl Europos ateities išvadas, kuriose piliečiai paragino ES ginti vartotojų teisę į remontą, ilgalaikį ir tvarų daiktų naudojimą, užkirsti kelią išankstiniam daiktų nusidėvėjimui, ilginti garantinį laikotarpį ir atverti atsarginių dalių rinką.

Išmetant prekes, kurias galima pataisyti, daroma didelė žala aplinkai: kasmet ES išmetama 261 mln. tonų CO2 ekvivalento dujų, sunaudojama 30 mln. tonų išteklių ir dėl to susidaro 35 mln. tonų atliekų. Vartotojai, nusprendę ne taisyti, o įsigyti naują prekę, kasmet praranda maždaug 12 mlrd. eurų. Europos Komisijos duomenys rodo, kad 77 proc. ES piliečių verčiau taisytų prekes, o ne įsigytų naujas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close