Prienų globos namų gyventojai – aktyvūs Trečiojo amžiaus universiteto studentai

Prienų Trečiojo amžiaus universitetas (TAU) vykdo mokymosi visą gyvenimą plėtros politiką, sudaro sąlygas Prienų rajono TAU lankytojams tenkinti savišvietos poreikius, lavinti kūrybines galias ir gebėjimus, įgyti ir tobulinti bendrąsias kompetencijas, tapti aktyviu demokratinės visuomenės nariu.

Kai sunku keliauti, neleidžia sveikatos būklė, TAU yra tas šaltinis, iš kurio gauname daug įspūdžių, žinių ir keliaujame besidalijant įspūdžiais, geromis nuotaikomis ir besidžiaugdami nuoširdžia bendryste.

TAU yra nuostabus pagalbininkas socialiniams darbuotojams, leidžiantis TAU studentams ne tik pamatyti kitas šalis, pajusti tų šalių kultūrą ir svetimos šalies grožį, pasidomėti įžymybėmis. Prienų globos namų gyventojams, kuriems trukdo įvairios negalės, lankymasis TAU paskaitose leidžia pajusti gyvenimo pilnatvę, pabūti tarp bendraminčių ir praturtinti savo žinias.

Grupė Globos namų gyventojų dalyvavo paskaitoje „Škotija – gilių tradicijų ir Nesės legendos šalis“. Keliautoja, fotografė Jūratė Zailskienė papasakojo apie Edinburgo miesto įžymybes, ekskursijų įvairovę – nuo kelionės į vaiduoklių šalį iki viskio gamybos tradicijų. Nepamirštama Edinburgo pilis, įvairios jos menės ir aišku – Lochneso ežero įžymybė, garsioji Nesė.

Daug įspūdžių padovanojo ir paskaita „Kodėl pasaulio keliautojus traukia Kilimandžaras? Ir ne tik…“ Paskaitą skaitė keliautojai Sandra ir Ričardas Sukackai. Jie dalijosi filmuota, fotografuota medžiaga apie sunkią kelionę nuo Kilimandžaro papėdės iki aukščiausio taško, daugiau kaip 5700 m. Medžiagoje atsispindėjo  keliautojų kelionė į kalnus, nuolat besikeičiantys vaizdai. Teko pabūti pusdykumėse, atogražų  miškuose, giliuose sniegynuose.

Gyventojos labai džiaugėsi, dalyvaudami Sigutės Ach paskaitoje „Sparnuota legendinės leidyklos istorija ir leidiniai“. Paskaitos metu gyventojos susipažino su knygos atsiradimo istorija, su ilgu ir sunkiu jos gimimo keliu ir atėjimu iki skaitytojo. Dabar Sigutės knygas leidžianti leidykla vadinasi „Nieko rimto“. Ji šiemet yra išleidusi 1000-tį knygų, tai įvairūs Sigutės ir kitų autorių lediniai, o tą pavadinimą „Nieko rimto“ sugalvojo Sigutė, labai kūrybiškai ir gražiai pristačiusi leidyklos veiklą.

Įspūdingas buvo ir susitikimas su kraštiečiu, poetu Tautvydu Venciumi. Poetas pristatė savo pirmąją poezijos knygą „Šviesa paraštėse“, paskaitė eilėraščių, papasakojo apie savo, poeto darbą ir kūrybą.  Eilėraščiai gimsta nejučia, užfiksavus vieną ar kitą įsimintiną akimirką. Taip ir gimė pirmoji poeto Tautvydo knyga.

Paskaitą „Biologinė įvairovė žmogaus dominuojamame pasaulyje. Jos apsauga ir iššūkiai“. skaitė  biomedicinos mokslų daktaras, keliautojas, ornitologas Žydrūnas Preikša.  Žydrūnas aplankė devyniasdešimt šalių, susipažino su jų biologine įvairove, matė žmogaus rankų nepaliestus miškus ir tekančias upes. Kaip kontrastą, daktaras pateikė pavyzdžius iš arabų šalių, Indonezijos, Malaizijos su pilnais šiukšlių paplūdimiais, užterštomis  upėmis.

Prasidedant naujiems mokslo metams, TAU atidarymo metu, kalbėjusi Prienų švietimo pagalbos tarnybos direktorė Danguolė Dominaitytė, akcentavo, kad TAU veikia jau šešerius metus, studentai klausėsi įvairių paskaitų, susitiko su žymiais žmonėmis, kartu keliavo ir bendravo. Direktorė pakvietė į naujus renginius, susitikimus, išvykas. Koncertavo Regimantas Šilinskas, grojęs nacionaliniu instrumentu – skrabalais lietuvių liaudies melodijas, užsieniečių kūrinius.

Gyventojai patenkinti paskaitomis ir įgytomis žiniomis apie tolimus kraštus, susitikimais su rašytojais, poetais, psichologėmis. Jie laukia naujų susitikimų su lektoriais, kelionių įspūdžių, gražaus ir įspūdingo bendravimo, kuris praturtina ir paįvairina kasdienybę.

Raimonda Sakalauskienė, Prienų globos namų socialinė darbuotoja

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close