Svečiuose – rašytojas Marius Marcinkevičius ir iliustratorė Lina Itagaki

Spalio 2 dieną Balbieriškio pagrindinėje mokykloje vyko projekto „Literatūrinės dirbtuvės. Linksmai, laisvai ir kūrybingai“, finansuojamo Lietuvos kultūros tarybos ir Prienų rajono savivaldybės, literatūrinės dirbtuvės su rašytoju Mariumi Marcinkevičiumi ir dailininke Lina Itagaki. Renginio metu buvo pristatytos knygos „Mergaitė su šautuvu“, „Superbobutės“, „Grybo auksas“ , taip pat vyko ir „Superbobučių kūrybinės dirbtuvės“.

Susitikime dalyvavo trečių klasių mokiniai, kurie smalsiai klausėsi Linos su Mariumi skaidrėmis iliustruoto pasakojimo, prasidėjusio nuo naujausios knygos – „Mergaitė su šautuvu“. Knygoje pasakojama jautri istorija apie partizanus ir mergaitę Magdę. Tai yra grožinė knyga, tad ne viskas čia tikra, bet pasakojimas parašytas remiantis tų laikų liudininkų ir laisvės kovotojų prisiminimais, istorine medžiaga bei buvusios partizanų ryšininkės papasakota istorija apie mergaitę, kurį laiką su partizanais gyvenusią bunkeryje. Magdė ypatinga mergaitė – turi lanką, kalakuto plunksną ir net mustangą. Pristatymo metu, vaikai sužinojo, jog ir pati dailininkė Lina vaikystėje labai mėgo skaityti knygas apie indėnus, bandė jodinėti ant „mustango“ bei moka vaikščioti statydama kojas kaip indėnė ir taip vaikščioja ikišiol. Dailininkė Lina taip pat vaikus supažindino su knygos „gimimo“ procesu, skaidrėse buvo rodoma kaip milžiniškas spausdintuvas pagal CMYK spalvas spaudžia knygos lapus, kaip spaustuvėje atrodo knygos maketas.

Pristatydama knygą „Grybo auksas“ dailininkė Lina vaikus supažindino su vienu žymiausių XX a. pirmosios pusės lietuvių skulptorių Vincu Grybu (1890–1941). Jo anūkės dailininkės Rasos Grybaitės ir iliustruotojos Linos Itagaki kūrybiniame procese gimęs komiksas atskleidžia menininko asmenybę ir gyvenimo istoriją. Dailininkė Lina vaikams parodė savo iliustracijų eskizus, kūrybinio proceso nuotraukas, akimirkas iš kelionių ieškant informacijos apie Vincą Grybą, nes pasak Linos prieš piešiant, jai svarbu viską pamatyti, patikrinti faktus ir surinkti kuo daugiau informacijos, kadangi ji kuria istorinio pobūdžio grafines noveles.

Galiausiai vaikai linksmai prunkštė klausydamiesi „Superbobučių “ nuotykių, kurių pagrindinis veikėjas yra berniukas Rokas, savaitgaliais keliaujantis pas savo močiutę-superbobutę. Ši knyga, pilna smagių piešinių, šmaikščių juokelių ir rimtų netikėtumų. Knygos trumpų ištraukėlių skaitymas vaikams sukėlė juoką, mat knygoje pilna daug keistų, bet labai šmaikščių žodžių, tokių kaip babamobilis, Stasė Perdasė, Baba vorė. Autoriai visų superbobučių paslapčių neatskleidė, daug jų liko knygose, kurias vaikai su nekantrumu žadėjo skaityti.

Po šilto ir jaukaus knygų pristatymo dalyviai buvo pakviesti pasimankštinti ir sušokti šokį pagal M. Marcinkevičiaus eilėraštį virtusį dainele. Džiaugsmingai pajudėję visi nuskubėjo į superbobučių dirbtuves. Iš popieriaus karpė patikusias bobutes, automobilius, visokius daiktus ir lipdė koliažą. Piešė, kūrė, dailino ir nuolat dalijosi emocijomis ir įspūdžiais, o jų netrūko! Kiekvienam pavyko sukurti savo superbobutę keliaujančią į nuotykius su nepaprastu babamobiliu. Užsiėmimo laikas taip greit prabėgo, vaikai išsinešė ne tik daug malonių įspūdžių, bet ir savo darbelius, kuriuos nuoširdžiai kūrė ir žadėjo padovanoti savo superbobutėms!

Projekto partneriai: Prienų Meno mokykla, Prienų lopšelis-darželis „Saulutė“, Prienų r. socialinių paslaugų centras, UAB „Baltų lankų“ leidyba, Prienų „Žiburio“ gimnazija, Prienų „Ąžuolo“ progimnazija, NVO Prienų bendruomenė, Prienų „Revuonos“ pagrindinė mokykla, Prienų lopšelis-darželis „Gintarėlis“, laikraštis „Naujasis Gėlupis“, UAB „Gyvenimas“, VšĮ „Krašto vitrina“.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close