Ačiū už ištartą taip organų donorystei – rugpjūtį fiksuotas rekordinis šiais metais transplantacijų skaičius

Audronė Būziuvienė

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos skelbia gerėjančius organų ir audinių donorystės rodiklius. Vien per rugpjūčio mėnesį buvo užregistruota 15 potencialių donorų. Atlikus visus medicininius tyrimus ir gavus pritarimą iš donorų artimųjų, buvo registruoti 6 efektyvūs donorai. Šie kilnūs artimųjų sprendimai viltį pasveikti suteikė net 21-am sunkiai sergančiam pacientui Lietuvoje. Tuo tarpu žvelgiant į šių metų pirmojo pusmečio statistiką, kuomet buvo paskleista dezinformacija apie organų donorystę, vidutiniškai per mėnesį būdavo fiksuojama dvigubai mažiau efektyvių donorų – vos 3.

„Sėkmingas organų ir audinių donorystės procesas priklauso nuo daugelio veiksnių. Vienas jų – tai visuomenės palaikymas. Jam susvyravus stringa ir donorystės procesas valstybėje. Džiaugiamės, kad atlaikius neigiamos ir nieko nepagrįstos dezinformacijos laviną, pamažu sugrįžta ir visuomenės palaikymas donorystės idėjoms. Donorų artimųjų gerumo dėka vien per praėjusį mėnesį donorinių organų ir audinių laukiantiems žmonėms buvo suteikta sveikesnio gyvenimo viltis: atliktos 10 inkstų, 1 širdies, 3 kepenų ir 7 ragenų transplantacijos“, – pasakoja Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Audronė Būziuvienė.

Rugpjūčio mėnesį taip pat buvo atliktos ir pirmosios 2 šiais metais gyvosios inkstų transplantacijos, kuomet savo sergančiam artimajam buvo dovanojamas inkstas.

Šią vasarą siekiant kuo greičiau pargabenti donorų organus laukiantiems recipientams net 3 kartus buvo pasitelktos Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos, kuomet buvo parskraidinami donoriniai organai. Donoro organų pergabenimas yra viena iš Lietuvos kariuomenės taikos meto užduočių.

Taip pat skaičiuojama, kad per šiuos metus į Lietuvą iš užsienio buvo atgabenti 3 inkstai ir 2 kepenys. Lietuvoje neradus tinkamų recipientų 2 donoriniai plaučiai, 2 kepenys ir 2 širdys buvo pasiūlyti kitų šalių recipientams.

Pokalbis su artimaisiais gali išgelbėti 7 gyvybes

Žinoma, kad vienas efektyvus donoras galėtų padėti daugiau kaip 7 žmonėms. Inksto ir kasos- inksto komplekso transplantacija recipientams reiškia išsilaisvinimą iš gydymo procedūrų ir gyvenimo kokybės pagerinimą, ragenų laukiantiems – galimybę regėti. O širdies, kepenų ar plaučių laukiantiems – tai vienintelė likusi viltis gyventi.

Pasak Nacionalinio Transplantacijos biuro vadovės, nors Lietuvoje turime daugiau kaip 45 tūkstančius žmonių, išreiškusių pritarimą organų ir audinių donorystei ir užpildžiusių prašymą Donoro kortelei, tačiau tam turi pritarti ir mūsų artimieji. „Todėl labai svarbu, kad artimieji žinotų apie jūsų apsisprendimą dėl organų ir audinių donorystės – skirkime laiko šiam pokalbiui, kuris galbūt kažkam išgelbės gyvybę ar pagerins gyvenimo kokybę.“

Laukia daugiau kaip 300
Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos Lietuvoje laukia 311 žmonių: 85 – inksto, 33 širdies, 5 plaučių, 2 širdies-plaučių komplekso, 38 kepenų, 148 ragenų transplantacijos. Iš jų – 8 vaikai. Šių žmonių likimas priklauso nuo donoro artimųjų gerumo ir gyvųjų pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Per šiuos metus Lietuvoje iš viso atlikta 118 organų ir audinių transplantacijų, kurios dovanojo viltį gyventi, pasveikti ir sugrįžti į pilnavertį gyvenimą daugybei sunkiai sirgusių žmonių. Už tai Nacionalinio transplantacijos biuro komanda dėkoja visiems donorystės ir transplantacijos proceso dalyviams: gydytojams anesteziologams reanimatologams, transplantacijų chirurgams, slaugytojoms, laboratorijų specialistams, greitosios pagalbos automobilių vairuotojams, Lietuvos policijos pareigūnams, Lietuvos kariuomenei, Lietuvos Karinėms oro pajėgoms bei Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Ypatinga padėka mirusių donorų artimiesiems – negali būti nieko kilniau, nei netekus savo artimojo, gelbėti sunkiai sergančiųjų gyvybes.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close