Baigėsi tarptautinės karo inžinierių pratybos „Inžinierių griausmas“

Pratybų uždarymo rikiuotė

Baigėsi Lietuvos kariuomenės gen. Silvestro Žukausko poligone (Švenčionių r.) balandžio 9 d. prasidėję didžiausios karo inžinierių lauko taktinės pratybos „Inžinierių griausmas 2022“.

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kasmet organizuojamos pratybos šiemet pagal pirminį sumanymą turėjo vykti nacionaliniu lygiu, tačiau neplanuotai tapo tarptautinėmis. Lietuvoje, reaguojant į karinį konfliktą Ukrainoje, dislokavus gausesnį nei įprastai sąjungininkų karių skaičių į pratybas buvo integruoti ir JAV 366 bataliono kariai.

Visą savaitę beveik 500 karių iš Inžinerijos bataliono, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų kartu treniravosi vykdyti specialiosios ir bendrosios inžinerijos paramos užduotis karinėms vienetų gynybos operacijoms bei mūšiui apgyvendintoje vietovėje. Pratybų „Inžinierių griausmas“ treniruojamų karių pagrindą sudarė Inžinerijos bataliono kariai. Mokymo procesas buvo labiausiai orientuotas į bataliono padalinių pasirengimą veikti kartu, o ypač į nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos (NPPKT) karių gebėjimą vykdyti inžinerinės paramos užduotis būrio sudėtyje − šiomis pratybomis jaunieji inžinieriai užbaigė 9 mėnesių karinio rengimo ciklą. Tad sąjungininkų iš JAV 366 bataliono integravimas gerokai praturtino mokymo procesą ir davė neįkainojamos patirties.

NPPKT kariai pratybose turėjo pademonstruoti, kaip yra pasirengę remti manevrinius padalinius ir per nustatytą laiką įrengti įvairaus tipo kliūčių grupes – taktinius minų laukus, skirtingas vielines užtvaras, prieštankines kliūtis, pėstininkų kovos pozicijas, pastatų įtvirtinimus, kurios trikdytų, blokuotų ar nukreiptų priešiškas pajėgas. Tuo tarpu profesinės karo tarnybos kariai treniravosi vykdyti tiesioginę paramą bei logistinį pratybų aprūpinimą realiu laiku, kad užtikrintų tikslų padalinių panaudojimą priešiškoms pajėgoms atremti atsakomybės rajonuose. PKT kariai ruošė transporto priemones bei užtikrino jų remontą čia ir dabar, organizavo sklandų aprūpinimą materialinėmis vertybėmis, palaikė tarp padalinių ryšį, vykdė mobilumo, kontrmobilumo ir išgyvenamumo užduotis ir stengėsi maksimaliai įgyvendinti iškeltus pratybų tikslus. 

„Inžinierių griausmas“ – didžiausios Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono pratybos, organizuojamos nuo 2013 m. Kas antri metai šios pratybos organizuojamos kartu su NATO sąjungininkų padaliniais. Pagrindinis Juozo Vitkaus inžinerijos uždavinys – padidinti kovinių ir juos remiančių vienetų efektyvumą vykdant inžinerinės paramos užduotis.

JVIB informacija

Video: https://wetransfer.com/downloads/22412297ad2e234099199d3699b36dab20220413131150/caaca3995a3758bae1940f080107d00d20220413131204/19f594 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close