Kas yra nutukimas ir kaip jis yra nustatomas?

Nutukimo problema yra gana opi šiuolaikiniame pasaulyje. Dauguma žmonių vis dar renkasi nesveiko gyvenimo būdą, o tai lemia įvairių ne tik sveikatos, bet ir kasdienio gyvenimo problemų atsiradimą. Labai svarbu suvokti, jog nutukimas yra liga, todėl rekomenduojama nedelsti ir kuo greičiau kreiptis į specialistus. 

Ką reiškia nutukimas ir pagal ką jis skirstomas?

Nutukimas yra lėtinė liga, kuri lemia padidėjusį kūno riebalų masė, galinti itin pabloginti sveikatos būklę bei sumažinti išgyvenamumą.
Nutukimas dažniausiai įvertinamas pasitelkiant kūno masės indeksą – KMI ir liemens apimtį: KMI parodo mūsų ūgio ir svorio santykį, o liemens apimties išmatavimas padeda įvertinti riebalinio audinio pasiskirstymą visame kūne.
Nutukimas pagal KMI:

  • Normali kūno masė: 18,5 – 24,9 kg/m2
  • Antsvoris: 25,0 – 29,9 kg/m2
  • I klasės nutukimas: 30,0 – 34,9 kg/m2
  • II klasės nutukimas: 35,0 – 39,9 kg/m2
  • III klasės nutukimas: ≥ 40,0 kg/m2

Kūno riebalai „mėgsta“ kauptis pilvo srityje (šis vadinamas – pilvinis, visceralinis, centrinis,„obuolio tipo“, androidinis nutukimas) arba apatinėje kūno dalyje (šis vadinamas „kriaušės tipo“ ar ginoidinis nutukimas). Pilvinio tipo nutukimas siejamas su tuo, kai padidėja įvairių ligų išsivystymo rizika.
Jeigu ši problema jus slegia ilgą laiką, nedelskite ir kreipkitės į specialistus. Nutukimo gydymas padės išspręsti tiek jūsų sveikatos, tiek kasdienio gyvenimo problemas.

Kokios priežastys sukelia nutukimą?

Nutukimas pradeda vystytis tada, kai sutrinka energijos pusiausvyros palaikymas, o tai reiškia, kad gaunamos energijos kiekis viršija išeikvojamos energijos kiekį.
Nutukimo atsiradimo priežastis būtų galima skirstyti į genetines, aplinkos bei specifines.
Genetiniai veiksniai. Genetiniai veiksniai turi ypatingą reikšmę nutukimui vystytis. Genų mutacijos yra susijusios su nutukimo atsiradimu ypač ankstyvoje vaikystėje (kai yra būdingas persivalgymas). Net iki 80 procentų visų nutukimo atvejų nustatomas poligeninis (keleto genų mutacijos) nutukimas. Rečiau būna nustatomas ir monogeninis nutukimas t.y. vieno geno defektas.
Aplinkos veiksniai. Mityba (kai vartojama gausiai kaloringo maisto, ydingi valgymo įpročiai), mažas fizinis aktyvumas, visiškai nejudrus gyvenimo būdas, įvairūs psichiniai veiksniai (nerimas, baimė, stresas,vienatvė – valgymas tampa lyg paguoda, atpildas, nusiraminimas ar aistra. Galimi net bulimijos priepuoliai, netenkama alkio ar sotumo pojūčių) skatina nutukimo atsiradimą ir jo progresavimą. Taip pat, nustatyta, kad miego stoka turi įtakos atsirasti nutukimui.
Specifinės patologinės priežastys. Esant nutukimui privaloma patikslinti ir įsitikinti, ar nėra jokios specifinės ligos ar būklės lemiančios svorio didžiulį perteklių. Endokrininės ligos, turi įtakos nutukimui, pavyzdžiui: hipotirozė (kai skydliaukės veikla sulėtėja), insulinoma (gerybinis kasos navikas, kuris išskiria insuliną), Kušingo sindromas (perteklius antinksčių hormonų), nepakankamumas augimo hormono, hipogonadizmas (kai sumažėja lytinių hormonų sekrecija) bei pagumburio funkcijos sutrikimas. Su antsvoriu ir nutukimo atsiradimo susijęs ir policistinių kiaušidžių sindromas.
Faktas, kad nutukimą gali skatinti ir centrinės nervų sistemos ligos, ar po jų chirurginio (spindulinio) gydymo atsiradę pagumburio ir hipofizės pažeidimai. Net ir vartojami tam tikri vaistai, tarkime.: raminantys vaistiniai preparatai, cukrų mažinantys medikamentai, gliukokortikoidai gali būti susiję su nutukimo atsiradimu.

Kaip diagnozuojamas nutukimas?

Norint diagnozuoti nutukimą, pirmiausiai reikia įvertinti KMI ir juosmens apimtį. Žinoma, galima atlikti ir detalesnę kūno sudėties analizę bei įvertinti procentinę riebalų išraišką.
Esant nutukimui labai svarbu atsižvelgti į galimas jį sukėlusias priežastis ir nustatyti su nutukimu susijusias komplikacijas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close