Astigmatizmas. Kas tai yra ir kas jį gali sukelti?

Akys yra vienas iš jautriausių ir labiausiai pažeidžiamų mūsų turimų organų. Kas turi nuolatinių problemų su akimis, žino, kad tai yra vienas iš nemaloniausių dalykų: nuovargis, mirguliavimas ir ašarojimas. Įvairios akių ligos gali sukelti ne tik diskomfortą, bet ir matymo sutrikimus, todėl gali nutikti taip, kad bus sunku atlikti kasdienius veiksmus. Viena iš tokių akių ligų – astigmatizmas, kurio metu tinklainėje susidaro neryškus vaizdas, o tai reiškia, kad pradedama sunkiai matyti. 

Ką reiškia astigmatizmo terminas?

Žmogui astigmatizmas atsiranda tada, kai pas jį susidaro netaisyklinga lęšiuko arba ragenos forma, padėtis arba ištinka šių darinių pažeidimai. Tam, kad žmogus galėtų ryškiai ir aiškiai matyti vaizdus, jo lęšiukas ir ragena turi būti taisyklingų formų, o svarbiausia – nepažeisti! Astigmatizmas sumažina regos matymo aštrumą, sukelia spazmus. Taip pat nuolat jaučiamas akių nuovargis, sunkumas, nenešiojant akinių sunku kažką įmatyti.

Astigmatizmo liga dažniausiai yra diagnozuojama turint papildomai trumparegystę arba toliaregystę. Astigmatizmo metu nuolat matomas išsiliejęs ir blankus vaizdas. Atsiradus šioms problemoms, privaloma kreiptis į akių gydytoją! Na, o jeigu nerandate tinkamo gydytojo, jums gali padėti Regos Centras, kuriame kvalifikuoti specialistai, gali jums padėti vėl iš naujo pažvelgti į pasaulį!

Kaip pasireiškia astigmatizmas ir kokie jo simptomai?

Faktas, kad kiekviena liga turi savo specifinius simptomus, todėl astigmatizmas nėra kokia tai nors išimtis. Pirmiausiai, jeigu turite trumparegystę arba toliaregystę, turite žinoti, kad jums gali nuolat grėsti ir šios ligos atsiradimas, todėl labai svarbu reaguoti į kiekvieną akių pakitimą. Astigmatizmas pasireiškia tada, kai pradedama jausti: akies deformaciją, išblukusį regėjimą iš arti ir į tolį, jog norima visada prisimerkti, nuolatinį galvos skausmas bei sunkumą vairuojant (ypač naktį). 

Jeigu jaučiate bent vieną iš šių pasireiškiančių simptomų, privalote kreipkitės į akių gydytoją! Na, bet jei šiuo metu nenorite arba neturite galimybės eiti pas okulistą, visada galite akių testas pasidaryti namuose, tačiau logiška, kad galutinį sprendimą turi pasakyti jūsų akių gydytojas. 

Kokie mitai sklando apie astigmatizmo ligą?

Apie kiekvienas ligas dažnai sklando įvairiausi mitai, kurie gali išties išgąsdinti pacientą. Taip pat galima išgirsti įvairių mitų ir apie astigmatizmo ligą, kurie nėra pagrįsti moksliniais faktais. Tam, kad neapsigautumėte reikia žinoti, kad astigmatizmas:

  • nesukelia jokio apakimo – ši liga nėra tokia pavojinga, kad sukeltų apakimą. Tiesa yra tokia, kad ji gali sukelti diskomfortą atliekant kasdienius veiksmus, nes nėra viskas taip aiškiai matoma
  • nėra tik paveldima – ši liga gali būti tiek paveldima, tiek išsivystyta bet kuriuo einančiu gyvenimo etapu. Astigmatizmas gali atsirasti ir dėl įvairiausių akių pažeidimų, jų operacijų bei ligų. Svarbu pabrėžti tai, kad jeigu šeimoje ši liga yra paveldima, turint vaikų, kuo greičiau juos patikrinti
  • nesukelia nei skaitymas tamsoje, nei žiūrėjimas televizoriaus iš labai arti – šie komponentai sukelia nuolatinį akių nuovargį, jų įtempimą, galvos skausmus, bet tikrai ne astigmatizmą! Žinoma, nuolatinis sėdėjimas prie ekrano (net ir dienos metu ar esant puikiam apšvietimui) vargina akis, todėl savaitės gale, įmanoma, kad jausite apsunkusias ir pavargusias akis
  • nepranyksta – deja, tačiau ši liga su amžiumi tik ūmėja, todėl labai svarbu laiku ją pastebėti. Įvairios esančios priemonės ir kvalifikuotas okulistas gali padėti palengvinti šią ligą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close