Ką daryti, jei įmonė nebereikalinga? 4 veiklos sustabdymo žingsniai

Prasidėjus naujiems metams ir supratus, kad nuosavas verslas mažai džiugina, atima jėgų, o pajamos per mažos, arba nusprendus daryti pauzę, galima sustabdyti įmonės veiklą. Taigi kas yra įmonės veiklos sustabdymas ir kaip tai atlikti tinkamai?

Pasak įmonės „buhalterės.lt“ vyr. buhalterės Boženos Sliževskos, veiklos sustabdymas oficialiai nėra laikomas įmonės pabaiga. Skirtingai nuo įmonės likvidavimo (arba bankroto), veiklą galima bet kada atnaujinti.

„Akcininkams ar nariams nusprendus stabdyti veiklą, per 5 darbo dienas reikia pateikti prašymą „Mano VMI“. Įmonė tampa veiklos nevykdančia ir yra atleidžiama nuo mokesčių deklaracijų. Įmonės veiklą leidžiama sustabdyti iki 5 metų“, – paaiškina apskaitos ekspertė B. Sliževska.

Jos teigimu, iki įmonės veiklos stabdymo būtina atlikti 4 žingsnius.

Išsiregistruoti iš PVM mokėtojų registro

Jei įmonė yra PVM mokėtoja, „Mano VMI“ sistemoje turite pateikti prašymą išregistruoti.

Pateikti mėnesines ir metines VMI deklaracijas

Taip pat, jei įmonė yra PVM mokėtoja, už paskutinį veiklos mėnesį būtina pateikti PVM deklaraciją. Jei turėjo samdomų darbuotojų, taip pat reikalinga GPM deklaracija.

Be to, svarbu įvertinti, kada įmonė pateikė prašymą ir iki kada stabdo veiklą.

„Jeigu prašymas pateiktas metų viduryje, įmonė vis tiek VMI turės pateikti metines deklaracijas. Tarkime, prašant sustabdyti veiklą nuo 2022 m. kovo 1 d., liks prievolė pateikti deklaracijas už 2022 m. sausio ir vasario mėnesius. Todėl, jei įmonės finansiniai metais sutampa su kalendoriniais, patariame įmonės veiklą stabdyti nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d.“, – pažymi B. Sliževska.

Pasitikrinti, ar visi įmonės finansinių ataskaitų rinkiniai yra pateikti, galima Registrų centro svetainėje.

Atleisti visus darbuotojus

Su darbuotojais ir direktoriumi privalo būti nutrauktos darbo sutartys ir „Sodrai“ pateiktas pranešimas apie atleidimus.

Stabdyti operacijas ir atsiskaitymus

Nuo veiklos sustabdymo pradžios įmonė nebegali sudaryti sandorių, išrašyti sąskaitų, pirkti prekių, paslaugų ar turto, gauti atsiskaitymų ir t. t. Patariama uždaryti banko sąskaitą – taip išvengsite banko aptarnavimo mokesčių.

„Taip pat labai svarbu iki sustabdymo būti atsiskaičius su visais kreditoriais ir valstybės biudžetu. Reikia atidžiai sekti įmonės finansinius duomenis, besikaupiančias mokėtinas sumas ir laiku įvertinti veiklos perspektyvas“, – sako B. Sliževska.

Ji priduria, jog dauguma vadovų pamiršta apie finansinę atskaitomybę Registrų centrui. „Nors veikla sustabdyta, šias ataskaitas reikia teikti kasmet. Kitaip vadovas gali sulaukti pranešimo dėl administracinio pažeidimo“, – atkreipia dėmesį B. Sliževska.

Nusprendus įmonės veiklą atnaujinti anksčiau nei nurodyta VMI prašyme ir sprendime, per 5 darbo dienas apie tai reikia pranešti VMI. Atnaujinus veiklą turi būti pradėtos teikti deklaracijos ir kiti dokumentai.

Apie „buhalterės.lt“: UAB „buhalterės.lt“ – apskaitos įmonė, teikianti paslaugas įvairiose srityse veikiančioms bendrovėms. Šiandien, 2022 m. sausį, įmone pasitiki daugiau nei 960 klientų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close