Saugumo reikalavimai naujiems mokslo metams: grįžti į kontaktinį ugdymą galės visi mokiniai

Siekiant saugiai grįžti į kontaktinį ugdymą šalies mokyklose, jau pasiskiepijo daugiau nei 80 proc. švietimo sektoriaus darbuotojų visoje Lietuvoje ir 25 procentai 12–15 metų amžiaus mokinių. Nuo naujųjų mokslo metų pradžios į ugdymo įstaigas, vykdančias ikimokyklinio ir priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas bei pirminį profesinį mokymą kontaktiniu būdu vaikai galės grįžti, neatlikę testo dėl COVID-19 ligos.

Mokslo metų pradžioje šalies savivaldybių administracijų direktoriai priims sprendimus dėl testavimo organizavimo, koordinavimo ir vykdymo jų savivaldybės teritorijoje veikiančiose ugdymo įstaigose, kuriose besimokantys 16 metų amžiaus ir vyresni mokiniai ar jų atstovai sutiks dalyvauti testavime.

Testavimas bus vykdomas šiais metodais:

·         ugdymo įstaigose, vykdančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas – paviršių PGR tyrimus (kas 14 dienų). Šio tyrimo metu tiriami dažniausiai liečiami aplinkos paviršiai, taikomas profilaktiškai, siekiant įtarti besimptome COVID-19 ligos forma sergančius asmenis ir įvertinti galimą užkrato išplitimą grupėse;

·           ugdymo įstaigose, vykdančiose pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas bei pirminį profesinį mokymą savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu pasirenkamas vienas iš šių metodų: nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių PGR tyrimus (kas 4–7 dienas) arba savikontrolę greitaisiais SARS-CoV-2 antigeno testais (kas 3–5 dienas).  Taikant šiuos tyrimo metodus, ėminiai imami iš nosies landų, įkišant tamponėlį ne giliau kaip 1,5–2 cm.

Ėminių paėmimas kaupinių PGR ir savikontrolės tyrimams bus atliekamas mokyklose. Ėminius tyrimui savarankiškai iš nosies landų galės paimti patys mokiniai savarankiškai, apmokyti visuomenės sveikatos specialistų.

Testavimas kaupinių metodu klasėje bus vykdomas tik tais atvejais, jei testuotis sutiks ne mažiau nei 30 procentų visų klasės mokinių, savikontrolės tyrimui šis reikalavimas nekeliamas. Paviršių PGR tyrimas bus vykdomas ikimokyklinio ugdymo įstaigose, jei administracija pritars tokiam testavimo metodui.

Testuotis nebus privaloma tiems vaikams ir ugdymo įstaigų darbuotojams, kurie 210 dienų laikotarpiu persirgo, pasiskiepijo pagal pilną skiepijimo schemą ar 60 dienų laikotarpiu atliko antikūnų testą ir gavo teigiamą atsakymą. Ugdymo įstaigų darbuotojai, kurie nėra persirgę ar pasiskiepiję, privalo periodiškai profilaktiškai testuotis savivaldybių mobiliuosiuose punktuose. Registruotis reikia internetu www.1808.lt arba telefonu 1808. Testavimas yra nemokamas, paslauga apmokama valstybės lėšomis.

Siekiant užkirsti kelią COVID-19 ligos plitimui ugdymo įstaigose, svarbu laikytis pagrindinių saugumo reikalavimų.

Vienas svarbiausių – ugdymo procese dalyvaujančių grupių, klasių vaikų srautų atskyrimo principas, kai maksimaliai ribojamas skirtingose grupėse, klasėse besimokančiųjų kontaktas tiek pamokų, tiek pertraukų metu. Jei nėra galimybės užtikrinti kiekvienos klasės mokinių atskyrimo, gali būti atskiriami kelių klasių srautai. Maksimalus leidžiamas mokyklose srauto dydis – 100 žmonių (kelios klasės). Srauto dydis profesinėje mokykloje – 150 mokinių.

Ugdymo įstaigų patalpos turėtų būti reguliariai vėdinamos prieš pamokas ir kiekvienos pertraukos metu, taip pat būtinas patalpų valymas ir dezinfekcija, o ugdymo įstaigų darbuotojams ir mokiniams turi būti sudarytos sąlygos rankų higienai ir dezinfekcijai.

Privalomas nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimas uždarose patalpose mokiniams nuo 5 klasės ir ugdymo įstaigų darbuotojams, pradinių klasių mokiniamsšis reikalavimas netaikomas. Apsauginių veido kaukių taip pat galima nedėvėti asmenims, sporto ar kitų veiklų, kurių negalima atlikti būnant su kauke, metu. Neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei, rekomenduojama nešioti veido skydelį. Vežant mokinius autobusais, laikomasi bendrų kaukių dėvėjimo reikalavimų: vyresni nei 6 metų amžiaus asmenys turi dėvi nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Tiek mokyklų darbuotojai, tiek mokiniai, pajutę ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymius, tokius kaip pakilusi temperatūra, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir bendra savijauta, privalo likti namuose. Tokiais atvejais rekomenduojama registruotis pasitikrinimui dėl COVID-19 Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba pildant elektroninę registracijos formą adresu www.1808.lt.

Daugiau naudingos informacijos apie mokyklų darbą pandemijos sąlygomis galima rasti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos svetainėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close