Vaistinės ruošiasi žiemos sezonui – skiepai nuo gripo jau rugsėjį

Vasarai įsibėgėjus šalies gyventojai į vaistines užsuka ne tik vaistų, bet ir skiepų nuo erkinio encefalito ar COVID-19. Vaistininkai teigia, kad nuo pavasario siūlomą skiepijimo paslaugą vaistinėse palankiai įvertino ne tik klientai, bet ir jie patys – vaistinės yra pasiruošusios plėsti siūlomų skiepų asortimentą.

„Šiemet startavusi skiepijimo vaistinėse programa vaistininkams buvo savotiškas iššūkis, nes tai naujas darbas ir nauja patirtis. Norintys skiepyti turėjo pabaigti teorinius ir praktinius kursus, gauti išplėstinės praktikos vaistininko licenciją. Kai kam iš pradžių gal net rankos drebėjo, bet išties vaistininkai naujos užduoties ėmėsi su didele atsakomybe“, – komentuoja „Gintarinės vaistinės“ vaistinių tinklo vaistininkė Kristina Vaičaitienė.

Jos teigimu, dažniausiai užsukantys skiepų į vaistinę pažįsta ir pasitiki savo vaistininku, vertina jo autoritetą bei žinias. Pasitikėjimą skatina ir tai, kad po skiepo pasireiškus šalutiniams simptomams, galima sugrįžti ir pasikonsultuoti su skiepijusiu vaistininku. Ne eilinį vaidmenį atlieka ir patogi vieta pasiskiepyti.

„Dažnam žmogui vaistinė yra arti namų ar parduotuvės, kurioje apsiperka, tad pasiskiepyti yra gerokai patogiau, nei specialiai vykti į polikliniką ar kitą medicinos įstaigą. Juo labiau, kad vaistinėse užtikrinama švara ir higiena, net posakis yra – švaru ir tikslu kaip vaistinėje, tad žmonės jaučiasi ramūs, kad skiepijimo procedūra bus preciziška“, – tvirtina K. Vaičaitienė.

Skiepijasi nuo erkinio encefalito

Vaistininkė pastebi, kad į vaistinę užsukantys šalies gyventojai itin domisi skiepais, jų šalutiniu poveikiu, nori kuo daugiau žinoti apie ligas, nuo kurių galima pasiskiepyti. Vasaros metu aktualiausi išlieka skiepai nuo erkinio encefalito.

„Pandemija pristabdė žmonių tarpusavio bendravimą uždarose patalpose, bet erkės pasėjo baimę eiti į mišką ar pievą. Buvimas gamtoje suteikia daug energijos ir teigiamų emocijų, gerina nuotaiką bei savijautą, tad tikrai nereikia užsidaryti kambaryje, kai yra skiepai, kurie gali išvaduoti nuo baimės susirgti ir pačios ligos“, – sako K. Vaičaitienė.

Neretai žmonėms kyla abejonių, ar skiepai nuo erkinio encefalito yra reikalingi, jei kasdien nevaikšto po miškus. Tačiau vaistininkė primena statistiką – Lietuva užima pirmą vietą Europoje pagal susirgimų erkiniu encefalitu skaičių, tad pasiskiepyti nuo jo raginami ir į Lietuvą atvykstantys turistai.

„Erkių galima rasti ne tik miške ar pievoje, bet ir miesto parkuose, jų iš lauko į namus gali parnešti naminiai gyvūnai. Erkinio encefalito infekcija yra itin paplitusi Rytų Europoje ir Azijoje, vienintelis apsisaugojimo būdas yra skiepai“, – teigia K. Vaičaitienė.

Erkinis encefalitas sukelia smegenų dangalų ir pačių smegenų uždegimą, pažeidžia centrinę nervų sistemą. Įveikus ligą dažniausiai lieka komplikacijos: neįgalumas, traukuliai, judėjimo sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, elgesio pokyčiai. Apie ligą išduoda į gripą panašūs simptomai, kurie dažniausiai kyla po 1–8 dienų nuo ligos pradžios. Tada seka 1–8 dienų pertrauka, po kurios užklumpa antras ligos etapas – stiprus karščiavimas, sprando įtempimas, sąmonės netekimas. Tokiais atvejais būtina kuo greičiau kreiptis į medikus.

Įprastas skiepijimo nuo erkinio encefalito grafikas užtrunka metus, kai po pirmo skiepo daroma vieno mėnesio pertrauka, po kurios seka antras skiepas. Trečias skiepas leidžiamas praėjus metams. Galima skiepytis ir pagal sutrumpintą skiepijimo schemą: po pirmo skiepo daroma 2 savaičių pertrauka, po kurios leidžiamas antras skiepas. Trečia skiepo dozė gali būti suleista po 5–12 mėnesių. Imunitetas susidaro 5 metams (žmonėms virš 60 metų – 3 metams).

Nori plėsti asortimentą

Šiuo metu 17 skiepų kabinetų visoje Lietuvoje turinti „Gintarinė vaistinė“ jau ruošiasi ir rudens sezonui – Lietuvai įsigijus 2021–2022 metams skirtas keturvalentes vakcinas nuo gripo, skiepijimą nuo šios sezoninės ligos planuojama pradėti rugsėjį.

„Kas bent kartą sirgo gripu, žino, kad ši liga yra sunki ir pavojinga dėl galimų komplikacijų. Nėra taip, kad vieną kartą persirgsi gripu ir daugiau niekada nesirgsi – liga gali užklupti kasmet, o sunkios komplikacijos likti visam gyvenimui. Be to, sirgimas gripu silpnina imunitetą, o koronaviruso pandemijos metu itin aktualu išlikti sveikiems“, – sako K. Vaičaitienė.

Vaistininkė tikisi, kad verslas atsakingai pažiūrės į darbuotojų skiepijimą nuo gripo ir sudarys jiems sąlygas tą padaryti. „Skiepai visada yra pigiau, nei susirgti gripu ir jį gydyti – susirgusiam darbuotojui skiriamas nedarbingumas, jam reikalingi vaistai. Neretai į darbą atėjęs sergantis žmogus užkrečia savo kolegas, tad iš įprastos darbo rutinos staiga iškrenta ne vienas, o keli darbuotojai“, – tikina K. Vaičaitienė.

Pasak pašnekovės, vaistinės yra pasiruošusios plėsti siūlomų skiepų asortimentą – tam yra sudarytos tinkamos sąlygos, vaistininkai turi reikiamas kompetencijas. Vaistininkai galėtų pasiūlyti kelionėms reikalingus skiepus nuo stabligės, šiltinės, hepatito, geltonojo drugio ir kitų ligų.

Vaistinių dalyvavimą bendrame vakcinavimo procese, kokius skiepus jos gali teikti, nustato Sveikatos apsaugos ministerija.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close