Po truputį, balandžio mėnesiui įpusėjus, ilgėja ir naktys ir laikas tinkamas pasižvalgyti po dangaus tolius. Ką tik praėjusi Tarptautinė kosmonautikos diena, vis primena, kad dangaus erdvėje jau nesame naujokai. Atsižvelgiant, į tai kad, žemės sklypai Mėnulyje jau baigiami išparduoti, o Marse, kuriame, dar nėra žmogaus kojos atspaudo, žemė parduodama vis didėjančiu pagreičiu, galime save vadinti ir kosmoso užkariautojais.

Visgi, kaip ir gamta, kosmosas nėra mums pavaldus ir visada pateikia siurprizų, kuriuos tik kartais galime numatyti.

Lygiai taip pat šią savaitę, ypač balandžio 20-22 dienomis, kosmosas mums parengė nedidelią dovaną – Lyridų lietų. Šis meteorų lietus kris pietvakarių-pietų pusėje, nuo ryškiausios Lyros žvaigždyno žvaigždės Vegos dešinėn – link Heraklio žvaigždyno. Vega – viena ryškiausių dangaus žvaigždžių. Tai buvo pirmoji žvaigždė, kurią pavyko nufotografuot dar 1850 metais, nors dar daugelį metų prieš tai jūrininkai ją laikydavo savo kelrode žvaigžde. Vega yra viena aktyviausiu, karščiausių ir ryškiausių žvaigždžių, gal todėl ji dažnai minima ir filmuose apie nežemiškas civilizacijas. Ir jeigu tik leis oro ir aplinkos sąlygos Vega juosiantį meteorų lietų naktiniame danguje matysime iki balandžio 26 d.

Šią savaitę vakariniame danguje dar paskutinias dienas skaičiuos Jupiteris, kuris jau mėnesio gale naktimis pasislėps nuo mūsų smalsių akių už horizonto. Vis dar savo siaurėjančiu pjautuvu, gan aiškiai matomu ir plika akimi, dangų puoš Venera, irgi skubėdama link horizonto. Šią savaitę į dangų vis daugiau lips naujieji naktinio dangaus karaliai – pietuose raudonasis Marsas, o pietryčiuose – su savo magiškais žiedais – Saturnas.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close