Brolių Kazlų legenda atgimė Kazlų Rūdoje

Paskutinį vasaros sekmadienį gausus kazlųrūdiečių būrys stebėjo brolių Kazlų legendos bei ąžuolinių skulptūrų plenero pristatymo renginį miesto skvere. Čia visą savaitę dirbo ąžuolinių skulptūrų drožybos meistrai, viešosios įstaigos „Steel Beavers“ vadovo Raimondo Uždravio suburtos komandos nariai. Plenero dalyviai nuosekliai pagal legendos kūrybinės grupės pateiktus aprašus kūrė brolių Kazlų charakterius, puikiai atsispindinčius jų išvaizdoje: veido išraiškoje, aprangoje, detalėse. Gyventojai galėjo stebėti šį procesą ir išvysti, kaip nebylus ąžuolo rąstas tampa iškalbinga figūra, skatinančia pasigėrėjimą ir keliančia pačias įvairiausias emocijas.

              Plenero bei legendos kūrimo idėjos autorius, Kazlų Rūdos savivaldybės meras Mantas Varaška džiaugėsi gausiu gyventojų susidomėjimu bei noru kurti Kazlų Rūdos kraštą kartu, „Miesto įkūrėjai pagaliau atgimė įspūdingose skulptūrose ir vaizdingoje Sakmėje. Ją rasite graviruotuose lakštuose tarp Brolių. Taip vainikuotas metus trukęs vyksmas. Į jį pavyko įtraukti šviesuomenę, istorikus, garbės piliečius, visuomenininkus, žymius drožėjus. Tebūnie šis darbas amžinu mūsų Miesto ištakų simboliu.“, teigė M. Varaška.

              Legendos pristatymo ir plenero baigiamasis renginys vyko ugnies fakelų šviesoje, mistinę atmosferą kūrė skambantys etnografiniai lietuvių liaudies intsrumentai: daudytės ir ragai, jais muzikavo Kazlų Rūdos kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestro “Atžalynas” trimitininkų grupė. Renginio režisierė bei legendos kūrybinės grupės narė Odeta Pučinskienė pradėjo renginį, ragindama savo krašto istoriją bei ją liudijančią legendą paversti gyva, keliaujančia iš lūpų į lūpas bei nuolat kintančia. Šešių brolių Kazlų istorijas įkūnyjo ir susirinkusiai miniai pristatė skaitovai Karolis Sinskas, Remigijus Janušaitis, Ričardas Rutkauskas, Keistuolių teatro aktorius Matas Pranskevičius, Mantas Vaivada, bei jaunąjį brolį Jokūbą įkūnyjęs Valdorfo progimnazijos moksleivis Tolmintas Matonis. Renginio pabaigoje nuskambėjo padėka plenero mecenatui G. Mocevičiaus firmai „Ginalas“ bei Kazlų Rūdos savivaldybei.

Kazlų Rūdos legenda byloja apie bajorą iš Mozūrijos Baltramiejų Kazlą, kuris su žmona Jadvyga ir penkiais sūnumis atkeliavo į mūsų kraštus. Stebuklingo sidabraragio stirnino paviliotas, Baltramiejus nusprendė statyti Kazlų dvarą. Neilgai trukus, gimė ir šeštasis sūnus, dangaus akių ir saulės plauko vaikis, ilgai miškuose ieškojęs stebuklingojo stirnino žvaigždėtais ragais. Stirnino simbolis tampa visos legendos jungiamąja grandimi, taip pat ir Kazlų Rūdos herbo pagrindiniu akcentu: jame pavaizduoti stirnino ragai su šešiomis žvaigždėmis, simbolizuojančiomis kiekvieną iš brolių.

              Šiemet Kazlų Rūdos savivaldybė mini įkūrimo 20-metį, todėl nuspręsta 2020-uosius metus skelbti Kazlų Rūdos savivaldybės istorinės atminties metais. Po kelių savaičių, rugsėjo 12-13 dienomis Kazlų Rūdoje taipogi šurmuliuos jubiliejinė miesto šventė, į kurią kviečiami visi norintys!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close