Vyriausybė nuo šeštadienio grąžina privalomas kaukes parduotuvėse, viešajame transporte

Vilnius, liepos 29 d. (BNS). Vyriausybė trečiadienį nusprendė, kad nuo šeštadienio kaukes vėl bus privaloma dėvėti viešose uždarose patalpose, įskaitant prekybos centrus ir viešąjį transportą, siekiant pažaboti koronaviruso plitimą.

„Situacija tiek Lietuvoje, tik visame pasaulyje eina blogyn, susirgimų skaičius didėja, siekiant apsaugoti mūsų ekonomiką, aiškiai siunčiant ženklą, kad mes neuždarinėsime (verslo įstaigų), prašysime  ir reikalausime visuomenės dėvėti kaukes“, – Vyriausybės pasitarime sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

„Siūlome dėvėti kaukes viešajame transporte, uždarose prekybos patalpose ir paslaugų teikimo vietose, išskyrus viešojo maitinimo paslaugas teikiančiose vietose, ir renginius, kultūros ir sporto“, – teigė ministras.

E. Jankevičius teigė, kad šeštadienio data numatyta, kad verslas bei žmonės spėtų pasiruošti, tačiau kaukes rekomenduojama pradėti nešioti jau šiuo metu.

„Ir dabar ta rekomendacija yra galiojanti, mes dar galime ją sustiprinti ir akcentuoti – jau nuo šiandien labai stipriai rekomenduojame dėvėti kaukes“, – sakė E. Jankevičius.

Vėliau spaudos konferencijoje premjerą pavaduojantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas patvirtino, kad grąžinus privalomas kaukes bus taikomos dvi išimtys – jos nebus būtinos viešojo maitinimo patalpose ir kultūros bei sporto renginiuose.

Apsauginių veido kaukių dėvėjimas šalyje buvo privalomas tam tikru metu per karantiną, šį pavasarį įvestą dėl koronaviruso grėsmės.

Šiuo metu kaukės yra rekomenduojamos.

Ministrų kabinetas trečiadienį taip pat pakeitė kriterijus dėl karantino režimo ir nustatė, kad tie patys kriterijai galiotų ir sprendžiant dėl papildomų apsaugos priemonių naudojimo.

Nustatyta riba, kad su protrūkiais ar įvežtiniais atvejais nesusijusių COVID-19 atvejų dalis turi sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. naujų atvejų per savaitę.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, tokia formuluotė reiškia, kad būtų vertinamas ir viruso plitimas visuomenėje, kai nepavyksta nustatyti, kur įvyko užsikrėtimas.

Taip pat nustatyta, kad sprendžiant dėl papildomų apsaugos priemonių naudojimo ir kitų būtinų priemonių taikymo kriterijus būtų per pastarąsias 14 dienų 3 atvejus 100 tūkst. gyventojų viršijęs sergamumas.

Anot ministerijos, tai būtų 85 koronaviruso infekcijos atvejai per pastarąsias 14 dienų – vidutiniškai 6–7 nauji atvejai per dieną. Iki šiol šis kriterijus buvo ne daugiau nei 5 įvežtiniai COVID-19 atvejai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close