Nuo vasaros stažuotės NASA iki metų ESA: KTU studentas iš Prienų dalijasi įspūdžiais iš Europos kosmoso agentūros

Kauno technologijos universiteto Elektros ir elektronikos fakulteto (KTU EEF) doktorantūros studentas Donatas Miklušis 2017 metų vasarą atliko stažuotę NASA Ames tyrimų centre. 2018 metais studentui pasitaikė puiki galimybė tęsti patirtį šioje srityje – studentas buvo atrinktas metų stažuotei Europos kosmoso agentūroje ESA.

Europos kosmoso tyrimų agentūra yra tarpvyriausybinė kosmoso tyrimus atliekanti organizacija, kurios pagrindinė bazė įsikūrusi Prancūzijoje, Paryžiuje. Pagrindiniai ESA atliekami projektai: raketų kūrimas ir eksploatavimas, „SpaceLab“ – daugkartinio naudojimo kosminė laboratorija, „Huygens – Cassini“ – Saturno tyrimo erdvėlaivis (kartu su NASA), „Darwin“ – kosminis infraraudonasis teleskopas ir kiti.

Lietuvos stažuotoju Europos kosmoso agentūroje atrinktas studentas dalinosi savo įspūdžiais apie Europos kosmoso tyrimų ir technologijų centrą (ESTEC) ir jame atliekamo darbo specifika:

„Aš buvau paskirtas į opto-elektronikos sekciją ir pats sekcijos direktorius Zoran Sodnik buvo mano asmeninis vadovas. Šios sekcijos darbas orientuotas į optinius prietaisus ir jų valdymo modulius, pvz: lidarai, spektroskopai, lazeriai, interferometrai, optinė komunikacija, teleskopai, infraraudonosios šviesos detektoriai, kameros ir t.t.. Mano pagrindinė stažuotės užduotis buvo patobulinti optinio signalo imtuvą ir išbandyti realiomis sąlygomis su palydovu“, – pasakojo D.Miklušis.

Apie ESA stažuotės atranką D. Miklušis sužinojo dar 2016 metais, tada jis pirmą kartą išbandė savo laimę atrankoje, tačiau pasisekė tik bandant antrą kartą, 2018 metais. Pastebėjęs studento gabumus dalyvauti atrankoje jį paskatino KTU Elektros ir elektronikos fakulteto dekanas. Antrą kartą dalyvaujant atrankoje Donatas turėjo didžiulį pranašumą – patirtį, įgautą 2017 metais stažuojantis NASA Ames tyrimų centre.

„Europos ir JAV kosminės agentūros artimai bendradarbiauja, turi daug panašumų, todėl patirtis už Atlanto tikrai buvo naudinga ir supažindino su kosmoso tyrimais. Kita vertus, ten stažuotė truko tik 10 savaičių ir tai yra labai trumpas laiko tarpas norint rimtai prisidėti prie kosminių projektų“ – apie patirtį NASA pasakoja studentas.

D. Miklušis pripažįsta, kad jam pasitaikiusios galimybės buvo neeilinės ir labai naudingos:

„Labai džiaugiuosi, kad gavau tokį šansą ir atlikau stažuotę Europos kosmoso agentūroje. Manau, buvau paskirtas į vieną iš geriausių skyrių visoje agentūroje. Mano užduotis buvo labai praktiška, daug laiko praleido optikos laboratorijose ir mokiausi iš geriausių specialistų optikos srityse. Taip pat, per tuos metus sudalyvavau daugybėje ESA organizuojamų mokymų/seminarų, dalyvavau susitikimuose su kosmoso pramonės įmonėmis“, – sako jis.

Studentas pasakoja, kad tokios galimybės pasitaiko labai retai, tad būtina naudotis proga. Tiesa, tokios stažuotės reikalauja atitrūkti nuo studijų Kauno technologijos universiteto Elektros ir elektronikos fakultete (KTU EVF). D. Miklušis teigia, kad fakultete dirba labai supratingi ir geranoriški žmonės, todėl kiekvieną kartą, kai tenka atitolti nuo studijų, visos iškylančios problemos sprendžiamos greitai ir labai lanksčiai, o būnant Kaune studijų metu paskatina tobulėti ir padeda įgauti praktinio darbo patirties.

„Studijuojamas KTU savanoriškai prisidėjau prie prof. V.Markevičiaus ir prof. D.Naviko organizuojamos tyrėjų grupės. Čia įgavau daug žinių ir praktinės inžinierinės patirties, kuri man labai padėjo stažuočių metu. Tiek stažuotės vadovas iš NASA, tiek iš ESA buvo labai nustebę, kad nors ir nesu dirbęs pramonėje, turiu tiek praktinės patirties“, – D. Miklušis prisimena bakalauro ir magistro studijas.

Studentas džiaugiasi savo studijoms pasirinkęs KTU. Dar studijuodamas bakalauro pakopoje jis daugiau nei metus praleido mainų programose, studijavo universitetuose Ispanijoje ir Taivane.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close