Kaip atpažinti sveikatai palankius maisto produktus parduotuvėse?

Simbolis „Rakto skylutė“ – valstybinis, nekomercinis, savanoriškai taikomas, nemokamas, pozityvus maisto produktų sudėties ženklas, skirtas padėti vartotojams lengviau rasti sveikatai palankesnius maisto produktus tarp kitų panašių produktų.

 

Šiuo simboliu siekiama mažinti šalies gyventojų sergamumą širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, cukriniu diabetu, antsvorio ir nutukimo paplitimą, taip pat gerinti gyventojų mitybą ir palengvinti sveikatai palankesnių maisto produktų pasirinkimą iš tam tikros maisto produktų grupės.

 

Šis simbolis yra naudojamas ir Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje bei Makedonijoje. Lietuvoje maisto produktai taip žymimi nuo 2014 m., kai buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema.

 

„Rakto skylutės“ simboliu žymimi maisto produktai, kuriuose yra mažiau riebalų, mažiau cukraus, mažiau druskos, daugiau maistinių skaidulinių medžiagų nei kituose tos pačios grupės produktuose.

 

 „Rakto skylutė“ paprastai būna pakuotės priekyje, viršuje arba apačioje, tačiau gali būti ir kitose vietose. Maisto produktai, kurie dažniausiai parduodami nesupakuoti (neperdirbtos žuvys, vaisiai, daržovės ir kt.), gali būti ženklinami grupiniu „Rakto skylutės“ simboliu.

 

„Rakto skylutė“ simbolizuoja sveikatai palankesnius, bet ne ekologiškus maisto produktus, tačiau šis simbolis gali būti naudojamas kartu su ekologinės žemdirbystės ženklu bei kitais panašiais ženklais. „Pralįsti“ pro griežtus ,,Rakto skylutės“ reikalavimus gali tik juos atitinkantys maisto produktai. Maisto gamintojai savanoriškai šiuo simboliu gali ženklinti tik tuos maisto produktus, kurie atitinka Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus kriterijus. Taigi prieš renkantis ir dedant maisto produktus į pirkinių krepšį vertėtų susimąstyti, ar pasirinkimas yra geras ir naudingas sveikatai.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close