Rinkite tik gerai pažįstamus grybus

Prasidėjus grybavimo sezonui į miškus plūsta miško gėrybių rinkėjai, tačiau reikia nepamiršti, kad grybai gali turėti ne tik maistinių, bet ir nuodingų savybių. Dalis valgomų ir nuodingų grybų yra panašios išvaizdos, todėl dažniausiai nepatyrę grybautojai grybais apsinuodija supainioję valgomus su nuodingais grybais.

 

Sveikatos problemų gali sukelti tiek valgomi, tiek nuodingi grybai. Pirmuoju atveju negalavimai susiję su virškinimo sutrikimais. Kadangi grybai yra sunkiai virškinami, žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą, gali skųstis sunkumu skrandyje, pykinimu, vėmimu ir viduriavimu. Tačiau šie, per keletą valandų po grybų valgymo atsiradę simptomai neretai praeina savaime per 2–4 valandas.

Sunkius, o kartais ir mirtinus apsinuodijimus sukelia suvalgyti nuodingi grybai. Iš Lietuvoje žinomų apie 400 rūšių grybų nuodingų yra 40. Dažniausiai apsinuodijama nuodingą grybą supainiojus su valgomu. Problemų gali kilti ir prisirinkus mažai pažįstamų grybų ar valgius nepažįstamųjų rinktus grybus.

 

Trumpi patarimai grybų mėgėjams

Rinkite tik gerai pažįstamus grybus.

Nevalgykite nežinia kieno rinktų grybų. Tyrimai rodo, kad neretai apsinuodijama vyresnio amžiaus ir (ar) turinčių regos sutrikimų asmenų rinktais grybais.

Nemanykite, kad grybais apsinuodyti turi visi jų valgiusieji. Galbūt patiekale buvo tik vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo tik vienam valgiusiajam.

Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomų (pykinimas, vėmimas, viduriavimas), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas.

Apsinuodijimo požymių gali atsirasti skirtingu metu, nes juos galėjo sukelti skirtingų rūšių grybai.

Persivalgiusiam ar sunkiai grybus virškinančiam žmogui pykinimas, vėmimas ir viduriavimas savaime turi praeiti per 4–6 val.

Užsitęsus virškinamojo trakto sutrikimams, būtina kreiptis į gydytoją, nes tik atlikus tyrimus galima atskirti persivalgymą nuo apsinuodijimo.

Iškilus klausimams, įtarę apsinuodijimą grybais nebandykite gydytis patys, skubiai kreipkitės pagalbos į artimiausią gydymo įstaigą arba pasikonsultuokite su visą parą dirbančiais Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro specialistais telefonu 8 5 236 2052.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close