Renkamės mokyklinę kuprinę: patarimai ir reikalavimai

Kiekvienais metais blogėja į mokyklą ateinančių pirmokų bei aukštesnių klasių mokinių sveikata. Sveikatos statistikoje teigiama, kad vienas iš dažniausių mokyklinių amžiaus vaikų sveikatos sutrikimų yra laikysenos sutrikimai. Tam nemažai įtakos turi ir netinkama mokyklinė kuprinė. Renkantis ir nešiojant kuprinę labai svarbu nepamiršti kelių esminių dalykų – kuprinės svorio, ergonomiškumo ir, žinoma, grožio. Pirmi du dalykai turi būti ypač svarbūs tėveliams, kuriems rūpi, kad jų vaikas augtų sveikas ir neturėtų laikysenos sutrikimų dėl netinkamo kuprinės svorio ir nešiojimo. Na, o paskutinis dalykas – kuprinės grožis itin svarbus pačiam vaikui.

Kokie keliami reikalavimai mokyklinėms kuprinėms?

Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai.

Mokyklinės kuprinės turi būti gaminamos su diržais ir rankenėle. Diržai turi būti ne trumpesni kaip 70 cm ir jų ilgis reguliuojamas.

Diržų plotis 40–45 cm atstumu nuo tvirtinimo vietos turi būti 3,5–4,0 cm, kitoje dalyje – 2,0–2,5 cm.

Mokyklinės kuprinės matmenys turi būti: plotis – 22–28 cm, aukštis – 30–36 cm, storis – 8–14 cm.

Mokyklinių kuprinių svoris turi būti: pradinių klasių mokiniams – ne daugiau kaip 700 g, aukštesniųjų klasių mokiniams – ne daugiau kaip 1000 g.

Visuomenės sveikatos specialistai taip pat pataria:

Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. mokinio kūno masės.

Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. mokinio kūno masės.

Rinkitės mokyklinę kuprinę, turinčią du reguliuojamo ilgio plačius paminkštintus diržus.

Visada užsidėkite diržus ant abiejų pečių. Diržai turi būti nei per daug suveržti, nei per daug laisvi.

Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens.

Sunkiausius daiktus dėkite į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

Tvarkingai sudėkite daiktus, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų.

Kasdien peržiūrėkite kuprinės turinį ir susidėkite tik tai dienai reikalingus daiktus.

Taigi atkreipiame dėmesį, kad mokyklinės kuprinės turi ne tik džiuginti vaiko akį, bet, svarbiausia, būti palankios sveikatai ir atitikti keliamus saugumo reikalavimus, kurie yra išdėstyti Lietuvos higienos normoje HN 41:2016 „Mokyklinės kuprinės“.

 

Linkime gero pasirinkimo ir sėkmingų naujų mokslo metų!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close